Oavsett om brukar handla på webben eller i köpcentrumet så stöter du på det dagligen – stora typsnitt som lyder ”utförsäljning” och ”50% rea”. Som kund känns det nästintill som att butikerna har utförsäljningar och rea konstant. Men hur ska du som konsument försäkra dig om att du tagit del av det bästa erbjudandet? Och vilka regler gäller för reavaror? Här har du våra 4 tips för få den bästa mellandagsrean.
Bästa mellandagsrean – Ta dela av våra 4 tips
1. Håll koll på säljarens skyldigheter och dina rättigheter
Det finns konkreta direktiv för hur en rea ska vara utformad med syfte att skydda dig som köpare. Konsumentverket har tydliga regler för vad som gäller för att butiker ska få kalla sina erbjudanden för just rea. Bland annat måste rean pågå under en begränsad tid och kan inte fortlöpa utan stopp. Dessutom måste varor och tjänster som reas ut ingå i butikens ordinarie sortimentet. Konsumentverket konstaterar även att priserna ska vara betydligt lägre än butikens normala priser.
Kom ihåg att när du handlar online har du alltid 14 dagars ångerrätt, även för utreade varor med nedsatt pris. Detta gäller dock inte i den fysiska butiken, där har istället säljaren rätten att själv välja om de vill erbjuda öppet köp eller inte. Du kan även läsa mer om just detta här.
2. Veta skillnaden på ordinarie pris och rekommenderat pris
Du har säkerligen sett det själv utan att ens tänka på det; varor med ett rödfärgat pris och strax intill ett högre pris överkorsat. Detta kanske låter som en regelrätt rea men så är inte fallet! Denna taktik ger intrycket av att butiken har gjort en prissänkning, när de i själva verket enbart har refererat till ett rekommenderat pris. Med andra ord finns det stor risk att det pris du ser i röda versaler egentligen är deras ordinarie pris och att varan inte omfattas av någon som helst rea.
Det är alltså skillnad på ett ordinarie pris och ett rekommenderat pris. För att det ska klassas som en regelrätt prissänkning ska det uttryckligen stå ”erbjudande”, ”rea” eller dylikt! Det är därför ingen omöjlighet att du hittar samma pris i andra butiker – utan att den omfattas av någon prissänkning.
3. Ta hänsyn till årstid/säsong
Detta kanske framstår som en ”nobrainer” för många, men tål att upprepas. När du beger dig ut i butiksdjungeln för att leta rätt på den perfekta produkten bör du även ha säsongen i åtanke. Om du exempelvis går i tankarna på att köpa en ny vinterjacka så är det större sannolikhet att du hittar betydligt bättre erbjudanden i Februari-Mars än December under Black Friday, enbart på grund av den minskade efterfrågan. Ett annat exempel gäller teknik som tenderar att släppa nya varianter kontinuerligt. Ett tydligt exempel är telefoner, när lanseringen av nya modeller presenteras under hösten brukar de äldre modellerna sjunka rejält i pris.
Kort sagt, de stora reorna som vi ofta antar har de billigaste priserna, är inte alltid det bästa.
4. Jämför priser och erbjudanden på nätet
Det sista och kanske viktigaste tipset är att du gör en ordentlig research innan du handlar. Idag finns det en mängd olika hemsidor vars syfte enbart är att jämföra priser på produkter och tjänster. Genom att undersöka och jämföra priserna kan du få en uppfattning om butikernas ordinarie pris på varan och således ta ställning till om rean faktiskt är så bra som den framställts. Du kan även hitta prishistorik för att se hur priset på varan har utvecklats, vilket går hand i hand med vårt föregående tips.
Detsamma gäller rabatter och erbjudanden på nätet, det är en omöjlig uppgift att ha koll på butikers unika rabattkoder. På grund av detta kan vi varmt rekommendera vår helt kostnadsfria browser extension – en applikation för webbläsaren som informerar dig om den besökta webbutikens befintliga erbjudandena. Denna tjänst tillhandahåller rabattkoder och specifika erbjudanden omedelbart när du landar på hemsidan du vill handla ifrån. Du kan läsa mer om vår browser extension och få en bättre överblick av alla aktuella rabatter och erbjudanden!