Vilken är den billigaste matkassen? – Svaret hittar du här

Vi tipsar om billigaste matkassen

Ingen kan ha undgått faktumet att Sverige, tillsammans med stora delar av världen, befinner sig i en relativt dålig ekonomisk sits. Vi har tidigare pratat en del om elpriserna, och hur dessa har påverkat många svenskar i ungefär ett års tid nu. Något annat som bara verkar bli dyrare och dyrare är maten. I princip alla mataffärer har chockhöjt sina priser och allt fler hushåll vittnar om att de knappt har råd att handla längre. Så hur löser vi det här problemet då? I dagens inlägg undersöker vi om matkassar kan vara ett alternativ för dig som känner att ekonomin börjar krisa, och du behöver hitta ett billigare sätt att leva på.

Så här fungerar en matkasse

För dig som inte har koll på matkassar så ska vi såklart ge dig en snabb introkurs! En matkasse är en hemleverans av mat som du kan få en gång i veckan, eller en gång varannan vecka beroende på vilken du väljer. De innehåller alla ingredienser du behöver för att laga ett visst antal mål mat till ett visst antal personer. Om du till exempel bor tillsammans med din partner, kan du beställa hem en matkasse med 12 måltider för två personer i veckan, och ha mat lunch och middag för 6 dagar. 

Matkassarna kommer ofta med ingredienserna färdigpackade, vilket innebär att du inte behöver mäta ut dem på egen hand. Du får precis den mängd mat du behöver för just den måltiden, och du får såklart även ett recept med instruktioner med. Priset på matkassen varierar beroende på antal måltider och antal personer, men du får ofta samma pris varje vecka om du väljer samma mängd mat och lika många personer.

Vilka levererar matkassar till mig?

Det finns otroligt många varumärken som erbjuder matkassar idag, bland annat de populäraste Hellofresh och Linas Matkasse. När du surfar in på deras hemsida hittar du mängder av alternativ och hos de allra flesta kan du välja olika maträtter som du kombinerar til din egen matkasse, baserat på deras utbud. Ett vanligt exempel är att varumärket erbjuder ett utbud på 20 olika rätter en vecka, där du får välja de rätterna som du vill ha och plocka ihop din egen lilla meny.

Det finns såklart hur många märken som helst som erbjuder matkassar, med allt från vegetariskt, till glutenfritt eller kost som är anpassad för människor med vissa allergier eller kostpreferenser. Några exempel är:

 • Hellofresh
 • Linas Matkasse
 • Marley Spoon
 • Matkomfort
 • Enkla kassen
 • Årstiderna
 • Middagskassen

Vilken är den billigaste matkassen?

Priset för matkassar kan variera enormt beroende på hur många ni är i hushållet, hur många måltider ni vill ha per vecka och hur ofta ni vill beställa kassarna. Vissa kanske vill ha mat för både lunch och middag alla veckans dagar, medan andra bara vill ha middagar för 5 dagar då de äter lunch på skolan eller jobbet, och sedan äter ute på helgerna. Det positiva med att beställa matkassar är att du ofta kan få mat över, som du kan spara och använda till middag under de dagar du inte får mat från kassen.

Om du vill ta reda på vilket alternativ som är billigast för dig är det bästa sättet att helt enkelt jämföra olika matkassar och se över vilket alternativ som är mest prisvärt för just dig. Det gäller helt enkelt att undersöka vilket varumärke som har bäst villkor, och som erbjuder den bästa maten för dig.

När vi tar en snabbtitt på Hellofresh och Linas Matkasse kan vi se att priserna varierar mycket till en början, men det beror främst på att Hellofresh alltid erbjuder en rabattkod när du beställer första gången. Även Linas Matkasse har rabattkoder, som du kan se direkt du kommer in på hemsidan om du har vår Chrome Extension nedladdat. Så här ser prisbilden ut för två personer, och fem måltider per vecka:

 • Hellofresh – 483 kr
 • Passa på & spara upp till 1177 kr på 5 kassar idag!Till erbjudandet »
 • Linas Matkasse – 580 kr
 • Få 30% rabatt på 3 matkassar hos Linas Matkasse!Till erbjudandet »

Som ni ser är prisbilden relativt lika, men det skiljer någon hundralapp till följd av välkomstrabatt och andra erbjudanden. Ett hett tips för dig som vill prova på matkasse är dock alltid att se över om varumärket har någon aktiv rabattkod, då du kan spara flera hundra på din första kasse på så vis.

Vilka leverantörer erbjuder en vegansk matkasse?

Just vegankost, eller annan specialkost, har tidigare varit lite svårare att få tag på hos matkassar, men idag finns det mängder av gröna alternativ hos i princip alla olika varumärken. Linas Matkasse har bland annat “vegan” som alternativ när man beställer kassen, och i princip alla andra märken också. Du kan även fylla i allergier eller annan specialkost när du beställer matkassarna hos alla olika företag.

Vilken matkasse är mest prisvärd?

Så hur ser det då ut – är matkassar billigare än att handla i butik? Det man behöver tänka på när man köper matkassar är att de inte räknar in frukost, snacks eller mellanmål som du kanske köper vanligtvis under veckorna. Det kan därför bli svårt att bara leva på en matkasse. Du kommer rimligtvis att behöva handla en del saker i affär ändå, vilket kan göra att du trots allt spenderar samma mängd som innan.

Om du däremot inte är en person som äter frukost, eller om du får frukost och mellanmål på jobbet, kan matkasse vara ett otroligt bra alternativ. Det är dessutom ett väldigt bra val för dig som saknar inspiration till att laga mat. Matkassarna ger dig hälsosamma och goda måltider varje vecka, som är enkla att laga och som kan ge dig inspiration för att börja tycka om matlagning. Du kan dessutom spara en hel del pengar på att välja matkasse, om du exempelvis är en sådan som åker och handlar spontant för varje middag. Alla känner nog igen sig i den situationen. Med matkassar finns alltid kvällens middag hemma i kylen, och du behöver aldrig åka iväg för att köpa mat för att det är slut hemma.

Vi gillar matkassar, och vi tycker definitivt att du borde ge dem en chans! Prova en vecka och se om det är ett koncept som passar dig. Om inte, ja då har du i alla fall testat. Vad tycker ni om matkassar? Har ni testat, och tycker ni om dem? Berätta gärna vilket varumärke ni köper från och vad ni tycker i kommentarerna. För mer läsning, kolla gärna in vår blogg om glutenfria matkassar.

Bloggen är skriven av:

Elias
Elias
Hej där! Mitt namn är Elias, och jag kallar Stockholm för mitt hem. I en liten, men mysig, 24 kvadratmeters lägenhet försöker jag balansera mitt liv mellan dagliga äventyr på en konsultbyrå och nätter där jag alltför ofta glömmer bort att gå och lägga mig. Ja, jag vet, jag har verkligen en förfärlig dygnsrytm! Mina dagar fylls med arbete och mitt passionerade intresse för att resa, skratta och njuta av sena middagar. Min nyfikenhet känner inga gränser, och jag älskar att suga åt mig kunskap, oavsett ämne. Att lära mig nya saker är en drivkraft i mitt liv. När det kommer till mina bloggar är mitt mål tydligt: att vara en pålitlig guide och inspirationskälla för dem som söker vägledning som konsumenter online. Genom att dela spartips, utförliga produktrecensioner och informativa köpguider hoppas jag kunna underlätta ditt beslutsfattande och göra din online-upplevelse mer givande. Förutom mitt arbete och mitt intresse för att resa och utforska nya äventyr är träning, hälsa och mat några av mina stora passioner. Jag älskar att experimentera i köket och utforska nya recept som är både näringsrika och läckra. Att laga mat är för mig inte bara en nödvändighet utan också ett sätt att koppla av och kreativt uttrycka mig själv. Jag tror på att äta balanserat och njuta av goda måltider utan att kompromissa med hälsan. Utöver matlagning prioriterar jag också regelbunden träning för att hålla mig i form och må bra både fysiskt och mentalt. Oavsett om det är en löprunda i parken, en session på gymmet eller en lugn yogapass, så är träningen en viktig del av min vardag. För mig handlar träning inte bara om att uppnå fysiska resultat utan också om att hitta inre lugn och balans. Så, välkommen till mitt hörn av internet, där jag delar med mig av mina erfarenheter och lärdomar. Jag ser fram emot att skapa en gemenskap av likasinnade som strävar efter att växa och lära sig tillsammans. Häng med, och låt oss utforska denna digitala värld tillsammans!

Relaterade Bloggar