15 cykeltillbehör för såväl myscyklist som långpendlare

15 cykeltillbehör för såväl myscyklist som långpendlare

15 cykeltillbehör för såväl myscyklist som långpendlare

15 cykeltillbehör för såväl myscyklist som långpendlare

15 cykeltillbehör för såväl myscyklist som långpendlare

15 cykeltillbehör för såväl myscyklist som långpendlare

“There are nine million bicycles in Beijing”, sjöng sångerskan Katie Melua i sin klassiska låt. Och om det finns så många cyklar bara i Peking kan man föreställa sig hur många tvåhjulingar som rullar på vägarna runtom i världen. Om du tillhör den skara som hellre tar cykeln än bilen har du säkert koll på att det också finns en hel uppsjö bra hjälpmedel och plagg som kan göra cykelturen både smidigare och trevligare. I den här artikeln går vi igenom 15 viktiga cykeltillbehör för att kitta både dig och cykeln innan du ger dig ut på vägarna.

Cykeln är inte bara ett fantastiskt sätt att ta sig från A till B, utan också en utmärkt form av motion och ett miljövänligt alternativ till bilen. För att få ut det mesta av din cykelupplevelse är det viktigt att ha rätt cykeltillbehör.

Här bjuder vi på en lista över de viktigaste tillbehören som varje cyklist bör ha, från de mest grundläggande till de mer avancerade. Oavsett om du är en vardagscyklist eller en entusiast, kommer dessa tillbehör att förbättra din säkerhet, komfort och effektivitet.Så här ser listan ut i sin helhet.

  1. Cykelhjälm
  2. Cykellås
  3. Ljus & reflexer
  4. Cykelkorg & pakethållare
  5. Skärmar & stänkskydd
  6. Cykelsits för barn
  7. Cykelställ
  8. Cykelverktyg & reparationskit
  9. Cykelväska
  10. Vattenflaska och flaskhållare
  11. Punkteringsskyddade däck
  12. Cykelhandskar
  13. Dubbdäck
  14. Cykelkläder
  15. GPS & mobilhållare

Cykeltillbehören alla cyklister bör ha

Låt oss börja med de cykeltillbehör som är mest basic och som borde finnas på alla cyklar eller i var cyklists cykelförråd:

1. Cykelhjälm

Det kan tyckas självklart kanske, men cykelhjälmen är det enskilt viktigaste säkerhetstillbehöret för alla cyklister. Men trots att alla vet att hjälmen skyddar ditt huvud vid olyckor och kan rädda liv är det fortfarande många som slarvar med sitt hjälmbärande.

Hjälmar finns i massor av olika stilar och prisklasser, så det är lätt att hitta en som passar både din smak och budget. Se till att välja en hjälm som är certifierad och uppfyller säkerhetsstandarder. Ett tips är att leta efter en hjälm med MIPS (Multi-Directional Impact System) som i korthet innebär att hjälmen har en inbyggd funktion som minskar rotationskrafter som uppstår vid vinklade slag mot huvudet och därmed erbjuder ett större skydd mot såväl huvud- som hjärnskador.

2. Cykellås

Ett bra cykellås är ett måste för att skydda din cykel från stöld. Tjuven kan vara framme när du minst anar det, så det är alltid riskabelt att lämna sin cykel olåst, om så bara för en liten stund.

Det finns flera typer av lås, inklusive U-lås, kedjelås och vikbara lås. U-lås är ofta de mest säkra, men vikbara lås kan vara mer praktiska att bära med sig. Investera i ett lås av hög kvalitet och undvik billiga modeller som lätt kan brytas upp.

3. Ljus och reflexer

För att vara säker på vägen, speciellt när du cyklar i mörker eller dåligt väder, är det viktigt att ha både fram- och bakljus samt reflexer. LED-lampor är ett bra val eftersom de är ljusstarka och energieffektiva. Reflexvästar eller reflexband på kläderna kan också förbättra din synlighet för andra trafikanter.

4. Cykelkorg och pakethållare

Om du använder din cykel för att göra ärenden eller pendla, kan en cykelkorg eller en pakethållare vara mycket praktisk. Cykelkorgar är perfekta för att bära mindre föremål som en handväska eller matvaror, medan pakethållare är bra för större laster. Vissa cyklar kommer med inbyggda pakethållare, men de kan också köpas separat och monteras.

Psst! Du som läst vår recension av Stålhästen Prima och blev sugen på en sån cykel kommer inte att få en pakethållare som standard, men att beställa till en sådan är utan tvekan en rekommendation då den erbjuder bra lastmöjligheter och dessutom bidrar till cykelns utseende på ett trevligt sätt.

5. Skärmar och stänkskydd

En annan sak som kommer som standard på vissa cyklar, men som är ett tillbehör på andra, är skärmar och stänkskydd. Att cykla i regn eller på leriga vägar kan leda till att både du och din cykel blir smutsiga.

Skärmar, eller stänkskärmar, skyddar mot vatten och smuts som stänker upp från hjulen. De är särskilt användbara om du cyklar ofta i dåligt väder eller på grusvägar.

6. Cykelsits för barn

Har du små barn som ännu inte kan cykla själva? För cyklande föräldrar är en cykelsits för barn ett utmärkt tillbehör. Det gör det möjligt att ta med barnen på cykelturen på ett säkert och bekvämt sätt.

Det finns olika modeller, från sitsar som monteras på ramen till dem som monteras bak på pakethållaren – och såväl fasta som löstagbara. Se till att välja en modell som uppfyller säkerhetskraven och passar din cykel. Tänk också på att säkerställa att ditt barn är inom det viktspann som är tillåtet för cykelsitsen.

Har du fler barn än ett, eller vill du ge ditt barn ännu bättre komfort på väg till och från förskolan? Varför inte investera i en cykelvagn istället? De flesta cykelvagnar är enkla att montera på och av cykeln och kan även kompletteras med ett extra framhjul för dig som också vill använda den för en löprunda eller på promenaden.

Tillbehören för den lite mer erfarne

Kändes hjälm, lås och lampor lite väl basic för dig, så tillhör du troligtvis den grupp cyklister som cyklar lite mer ofta än vid sporadiska tillfällen. Då kanske något av följande cykeltillbehör kan falla dig i smaken?

7. Cykelställ

Det är inte bara när du är ute och cyklar som du har nytta av bra tillbehör. För att din cykel ska stå stabilt mellan turerna, eller för att på ett enkelt sätt kunna hålla din cykel i toppskick, är ett cykelställ ett bra tillbehör.

Ett cykelställ gör det lättare att utföra underhåll på din cykel, som att smörja kedjan eller justera växlarna. Ett stabilt cykelställ håller din cykel upprätt och minskar risken för parkeringsskador.

8. Cykelverktyg och reparationskit

Olyckor och mekaniska problem kan inträffa när som helst. Att ha ett litet cykelverktyg och ett reparationskit med dig kan vara räddningen när du blir stående någonstans mellan hemmet och jobbet eller skolan.

De flesta kit innehåller grundläggande verktyg som insexnycklar, däckjärn och en mini-pump, samt lappar och lim för att laga punkteringar. Ofta är de dessutom enkla att fästa på cykeln så att du alltid har dem med dig när du behöver dem.

9. Cykelväska

En cykelväska, eller en sadelväska, är ett praktiskt tillbehör för att förvara småsaker som telefon, nycklar, verktyg och reservdelar. De finns i olika storlekar och kan fästas under sadeln eller på ramen. Vissa modeller är vattentäta, vilket är en fördel vid regnigt väder.

Större väskor kan du enkelt fästa på pakethållaren, vid sidan av bakhjulet och de rymmer allt från träningskläderna till datorn, så att du slipper cykla med ryggsäck på ryggen.

10. Vattenflaska och flaskhållare

Att fylla på med vätska är viktigt när du cyklar, särskilt under varma dagar eller vid långa turer. En vattenflaska tillsammans med en flaskhållare monterad på ramen gör det enkelt att dricka utan att behöva stanna. Välj en hållare som passar din flaska och sitter stadigt på cykeln, men som samtidigt är lätt att plocka fram i farten när törsten gör sig påmind.

11. Punkteringsskyddade däck

Inget är mer frustrerande än att få punktering mitt under en cykeltur. Punkteringsskyddade eller punkteringsfria däck minskar risken för detta avsevärt. De är gjorda av extra hållbara material och har ofta ett skyddslager som gör det svårare för vassa föremål att tränga igenom.

12. Cykelhandskar

Cykelhandskar kan låta avancerat, men måste inte bara vara för de seriösa cyklisterna. De kan göra en stor skillnad för din komfort, särskilt vid längre turer. Handskarna skyddar dina händer mot skavsår, ger ett bättre grepp på styret och kan även ge extra skydd vid en olycka.

Cykeltillbehören för den inbitne cyklisten

Tillhör du den skara cyklister som hoppar upp på din tvåhjuliga vän i stort sett varje dag, oavsett väder och årstid? Då är du helt rätt målgrupp för de tre sista cykeltillbehören på vår lista. Tillbehören som inte alla behöver, men som du säkert vill ha.

13. Dubbdäck

För dig som cyklar året runt, även på vintern, är dubbdäck en ovärderlig investering. De ger bättre grepp på isiga och snöiga vägar, vilket förbättrar både din säkerhet och stabilitet. Dubbdäck finns i olika modeller för olika typer av cyklar, så det är viktigt att välja rätt typ för dina behov.

14. Cykelkläder

Att ha rätt kläder kan göra cyklingen mycket bekvämare. Funktionella cykelkläder som andas och transporterar bort svett är ett bra val. För längre turer kan vadderade cykelbyxor minska risken för skavsår och öka komforten. Reflekterande kläder ökar din synlighet och säkerhet.

15. GPS och mobilhållare

För den tekniskt intresserade cyklisten kan en GPS-enhet eller en mobilhållare vara ett kul tillbehör som. En GPS hjälper dig att navigera och hålla koll på din rutt, medan en mobilhållare gör det möjligt att använda din smartphone som GPS eller för att lyssna på musik. Se till att hållaren är robust och säker så att din enhet inte ramlar av under färd.

Cykeltillbehör allt från absolut nödvändigt till kul att ha

Att utrusta din cykel med rätt cykeltillbehör kan göra din cykelupplevelse både säkrare och roligare. Och en sak är säker, det, finns något för varje cyklist. Genom att investera i åtminstone några av tillbehören i listan ovan kan du se till att du är redo för alla typer av cykelturer, oavsett om det handlar om en kort pendling till jobbet eller en lång helgtur i naturen.

Så innan du ger dig ut på vägarna nästa gång, se över din utrustning och se till att du har de viktigaste cykeltillbehören med dig. Det kommer inte bara att förbättra din upplevelse, utan också ge dig trygghet och säkerhet längs vägen. Happy cycling!

Vi håller dig uppdaterad med de senaste kampanjerna, rabattkoderna och erbjudanden så fort de finns tillgängliga.

Om KöpKompassen

Att navigera bland det stora utbudet av valmöjligheter vid varje konsumentköp online kan vara en utmaning. Vårt team ägnar timmar åt att kartlägga, söka igenom forum och läsa konsumentrecensioner, även för de mest grundläggande hushållsprodukterna, för att sen summera informationen i tydliga och precisa jämförelser.

Bli en del av de tusentals människor som varje dag förlitar sig på KöpKompassen för att hjälpa dem fatta smartare köpbeslut. Vi hjälper våra läsare att spendera sina pengar klokt och hitta rätt produkt för deras specifika behov. Våra oberoende expertråd och datadrivna köprekommendationer ger dig möjlighet att hitta den bästa produkten för just dig.

Vi använder oss av data för att bättre förstå beslutsfattandeprocessen och därigenom kunna presentera den bästa produkten för varje användare. Vi anpassar våra jämförelser efter det som är viktigt för våra användares behov, oavsett om de är specifika eller mer generella. Vi håller vårt innehåll uppdaterat, letar ständigt efter nya leverantörer och produkter att jämföra, och vi är snabba på att ta bort de som är föråldrade eller inte längre uppfyller våra krav.

Våra rankningar ändras kontinuerligt baserat på våra egna algoritmer som bearbetar data för att identifiera högpresterande produkter och skräddarsy rekommendationer exakt efter vad våra läsare söker.

Vårt senaste publicerat innehåll