Recension av Bast Sauna bastutält – en mobil bastuupplevelse

Bli en del av de tusentals människor som varje dag förlitar sig på oberoende expertråd och produktrekommendationer från KöpKompassen. Vi har fått produkter skickade till vår konsumentpanel som sedan har testat, utvärderat och betygsatt dem. Detta för att ge dig en såpass objektivt bedömning av produkterna och varumärket.

Recension av Bast Sauna bastutält

Att bada bastu är en tradition som daterar sig så långt som 3000 år tillbaka i tiden. Då var bastu främst känt som “svettbad”, och såg tämligen annorlunda ut än idag, men traditionen lever sig vidare världen över. Att basta är inte bara skönt under de kalla vintermånaderna, det är dessutom fyllt av hälsofördelar. Att bada bastu regelbundet har påvisade positiva effekter på allt från sömn, till ångest och muskelvärk.

Så naturligtvis är det något som vi på KöpKompassen – som ju älskar allt som har med hälsofördelar att göra – uppmuntrar! Som invånare i större städer kan det dock vara svårt att få tillgång till en bastu, om man inte har tur nog att ha en i huset eller på sitt lokala gym, men i den här artikeln hoppas vi kunna presentera en lösning på det. Vi har nämligen fått chansen att testa ett så kallat mobilt bastutält från Bast Sauna! Läs vidare för att få mer information om produkten, samt läsa vår recension av den.

Om Bast Sauna

Bast grundades av tre bästa vänner från Luleå som älskar att basta. De skapade ett portabelt bastutält efter att ha förlorat tillgången till en traditionell bastu när de flyttade till Stockholm. Efter månader av tester och utveckling skapade de ett bastutält som kombinerar hög kvalitet och användarvänlighet. Deras vision är att sprida bastukulturen över hela Europa och göra bastubad tillgängligt för alla, oavsett plats eller ekonomiska förutsättningar.

Bastutält från Bast – en mobil bastuupplevelse

Att få möjligheten att testa bastutältet från Bast var utan tvekan en väldigt rolig och spännande upplevelse för oss. För någon som älskar att basta för både hälsomässiga och avkopplande fördelar, kändes idéen så simpel och självklar när jag först såg produkten på nätet. Min följande tanke var givetvis: "såklart så måste jag ha ett bastutält som man kan slå upp hemma eller ta med sig på resande fot”. När den väl hade landat hemma så blev jag imponerad av hur genomtänkt produkten var och hur simpel den var att sätta upp och börja använda.

Monteringen hade en mindre inlärningskurva

Själva monteringen var aningen klurig första gången jag testade det, mest på grund av att det tog en stund att förstå hur tältet faktiskt skulle vikas ut. Men efter att ha kollat igenom instruktionerna och därefter vänt på tältet ett par gånger så gick det smidigt. Resten av uppsättningen flöt sedan på, och spännsnörena var inga problem att montera. Även kaminen kom på plats väldigt snabbt. En direkt fördel jag märkte vid monteringen var att skorstenen fick plats inuti kaminen för att spara plats – perfekt för montering vid lite trängre utrymmen där alla kvadratcentimeter räknas.

Efter den initiala monteringen var det såklart dags för att tända kaminen och börja elda! Även den här processen gick väldigt smidigt. Allt som krävdes var en tändsticka, lite papper och några bitar torr ved – så var vi igång. Som rutinerad bastare gillar jag att gå in i bastun rätt så tidigt efter att elden har börjat ta sig. Detta på grund av att jag gillar att kunna sitta länge och elda upp bastun. Den temperatur som jag föredrar börjar på omkring 40 grader, vilket brukar ta omkring 40–50 minuter att uppnå i traditionella bastur. Men med Bast och deras Bastutält tog den inte mer än 25 minuter efter jag tänt, tills dess att jag satt där inne. Det var jag verkligen positivt överraskad över.

När temperaturen kommit upp till önskad nivå var det bara dags att börja basta! Under bastningen var det sen väldigt skönt att kunna ha bra kontroll över temperaturen samt ventilationen genom att enkelt kunna lägga på mer ved eller justera luftventilen.

Värme och flexibilitet – ett stort plus med bastutält

En av de mest imponerande egenskaperna med bastutältet från Bast är varmhållningen. Den har inte bara ett bra temperaturomfång, den håller även värmen riktigt bra, vilket var otroligt spännande då man trots allt sitter i ett tält. Även om vi inte eldade upp till över 100 grader, så höll den sig stabilt runt 75–80 grader under en bra tid utan att behöva elda konstant. Det mobila bastutältet blev under testperioden en riktig favorit, både hos mig själv och hos de vänner och familjemedlemmar som testade den parallellt med mig. Den blev dessutom använd under olika förhållanden, dels efter hårda träningspass på dagen, samt likväl efter en lång dag på jobbet eller slöa söndagar med familjen. Med andra ord är det här en produkt som passar utmärkt för alla, under alla olika omständigheter.

Smart och kompakt design, men aningen tung

Utöver detta så var dess kompakta design uppskattad, både för att kunna plocka undan den snabbt hemma, och för att kunna ta med sig den till olika platser. En sak som är värd att tänka på är att även om Bast bastutält är mobilt, så är det en hel del utrustning att bära med sig. Ser vi till det vanligaste du behöver – tält, kamin, stenar och bänkar – så väger bara det runt 60 kg vilket kan göra det otympligt att ta med sig om man ska resa längre sträckor.

Det vill säga om du inte kan köra bilen ända fram till önskad destination. En annan sak värd att lyfta är att tältet inte har ett golv på insidan. Detta gjorde att marken vi satte upp tältet på blev ganska geggig efter ett tag då det blev så varmt på insidan. Så ett tips är att tänka på vart du planerar att ställa bastutältet. Det kanske inte är att föredra att ställa det på gräs, men har du ett altandäck eller en stenlagd del av trädgården fungerar det bättre. Du kan dessutom bära tofflor när du använder bastutältet för att göra det aningen behagligare för fötterna!

Sammanfattningsvis, om du överväger att ge Bast bastutält en chans, så kan vi verkligen slå ett slag för det. För mig gjorde det verkligen vardagen lite mer bekväm och avkopplande, och jag tror att det har potential att göra samma sak för dig.

Vi har noggrant valt ut en lista av produkter med något för alla, oavsett individuella behov, smaker eller preferenser.

Saker som vi gillar

  • Lätt att sätta upp: Första gången var det lite lurigt att sätta upp innan man förstod hur man skulle dra ut väggarna, men efter det så var det väldigt smidigt och gick enbart på 5 minuter att få upp tältet för att sen börja elda.
  • Värmen: Vi blev väldigt imponerade av två saker när det kom till värmen. Först hur varm det går att elda upp den till för att vara ett mobilt bastutält, men sen också hur snabbt det gick att få upp värmen i tältet och hur bra den höll värmen under tiden vi bastade.
  • Kvaliteten: Förväntningarna att en premium produkt ska ha hög kvalitet kanske säger sig själv, men vi tycker verkligen att detta bör lyftas.
  • Flexibiliteten: Det faktum att du kan ta med bastutältet och ställa upp det överallt är en stor fördel och något vi verkligen gillade.

Saker som kan bli bättre

  • Vikten: Även om bastutältet är mobilt, kräver det att man bär med sig en hel del utrustning. Med tält, kamin, stenar, bänkar och tillbehör kan vikten uppgå till cirka 60 kg. Detta gör det idealiskt för husbilar, camping och sommarstugan, men det kan vara svårt att ta med ut i naturen om du inte kan köra fram utrustningen hela vägen eller i närheten.
  • Bänkarna: Dessa var kanske inte de mest stadiga, för oss som bastade ute på en gräsmatta som inte var helt platt så blev det lite vingligt vid vissa tillfällen.
  • Prisnivå: Premium
  • Mått uppfälld: 180x180x195 cm
  • Vikt: Olika beroende på vad du tar med dig, men tält, stenar och kamin väger ca. 56 kg
  • Nedkylning: Beroende på om du häller på kallt vatten eller låter den kyla av sig själv så tar det mellan 20 min till nån timme.
  • Material: Bastutältet består av ett trelagers tyg av Oxford 300D med bomullsisolering, vilket är både brand- och vattensäkert. Ramen är gjord av glasfiber med metallfästen.

Vårt omdöme av Bast Sauna bastutält

Så, vad är egentligen vårt slutgiltiga betyg och omdöme för bastutältet från Bast Sauna? Till att börja med vill vi lyfta att det är en otroligt häftig och unik produkt, som passar bra för många olika typer av människor med olika behov. Den är utmärkt för dig som tränar mycket och behöver snabb återhämtning, för dig som bor i stan eller inte har tillgång till en bastu, samt för dig som bara vill kunna ta med dig en bastu till sommarstugan eller på campingen. Även om bastutältet kan vara lite otympligt att bära med sig, till exempel på en vandring, så fungerar det perfekt för sköna kvällar på landet eller spontana bastu-sessioner på innergården av lägenhetskomplexet.

Bastutältet från Bast Sauna levererar när kommer till varmhållning, generöst utrymme och enkel montering. Priset kan vid första anblick vara lite avskräckande, jämför du dock Bast med kostnaden av att skaffa en stationär bastu så kommer du ändå relativt lindrigt undan, och då kan du även basta var du vill, när du vill.

En annan sak vi bara måste lyfta är kvaliteten, både tältet och kaminen håller riktigt bra kvalitet så du kan känna dig trygg i att den kommer hålla en bra tid framöver

Sammanfattningsvis, så kan vi varmt rekommendera produkten till dig som faktiskt vill ha en bastu, och speciellt en mobil bastu som du kan ta med dig oavsett var du ska. Att den dessutom ser riktigt häftig ut är bara ännu en fördel från vår sida!

Produktbetyg av bastutält från Bast Sauna

Prisvärdhet

8.0/10

Kvalitet

9.5/10

Hållbarhet

9.5/10

Användarvänlighet

8.5/10

Design

9.0/10

Erbjudande: N/A

Unboxing av Bast bastutält

Hur gick testet till?

  1. Ett mobilt bastutält från Bast Sauna har valts ut och skickats till KöpKompassens testare.
  2. Under en period utvärderade testaren vad denne tyckte om denna produkt. Allt från prisvärdhet till användarvänlighet och kvalitet utvärderades.
  3. När testperioden är över skickas en recension med omdöme och betyg in till redaktionen som sedan publicerar denna på KöpKompassen.se.

Vanliga frågor om bastutält


Hur fungerar en mobil bastu?

En mobil bastu, eller en portabel bastu, är ungefär exakt vad det låter som – en bastu som du kan montera upp var som helst för att enkelt kunna basta var som helst. Det ser ut som ett tält och innehåller allt du behöver, från kamin, till bänkar och stenar.


Är det svårt att montera ett bastutält?

Enligt vår erfarenhet var det lite krångligt att montera bastutältet första gången, men när vi väl fick snurr på det gick det hur lätt som helst gångerna efter. Se till att läsa instruktionerna bara, och arbeta metodiskt.


Vad kostar ett bastutält?

Det finns bastutält i olika prisklasser, från budget till premium. Bast Sauna erbjuder bastutält för runt 19000 kr, och deras produkter är marknadens bästa, mest hållbara, som klarar av att hålla värmen i utomhustemperaturer ned till -35 grader!

Om KöpKompassen

Att navigera bland det stora utbudet av valmöjligheter vid varje konsumentköp online kan vara en utmaning. Vårt team ägnar timmar åt att kartlägga, söka igenom forum och läsa konsumentrecensioner, även för de mest grundläggande hushållsprodukterna, för att sen summera informationen i tydliga och precisa jämförelser.

Bli en del av de tusentals människor som varje dag förlitar sig på KöpKompassen för att hjälpa dem fatta smartare köpbeslut. Vi hjälper våra läsare att spendera sina pengar klokt och hitta rätt produkt för deras specifika behov. Våra oberoende expertråd och datadrivna köprekommendationer ger dig möjlighet att hitta den bästa produkten för just dig.

Vi använder oss av data för att bättre förstå beslutsfattandeprocessen och därigenom kunna presentera den bästa produkten för varje användare. Vi anpassar våra jämförelser efter det som är viktigt för våra användares behov, oavsett om de är specifika eller mer generella. Vi håller vårt innehåll uppdaterat, letar ständigt efter nya leverantörer och produkter att jämföra, och vi är snabba på att ta bort de som är föråldrade eller inte längre uppfyller våra krav.

Våra rankningar ändras kontinuerligt baserat på våra egna algoritmer som bearbetar data för att identifiera högpresterande produkter och skräddarsy rekommendationer exakt efter vad våra läsare söker.

Liknande köpguider och recensioner