Börja investera i aktier – hur gör man?

Hur ska man börja investera i aktier - KöpKompassen

Att investera i aktier har varit ett populärt sätt att tjäna lite extra pengar för människor i många, många år. Idag är det mängder av unga människor som börjar intressera sig för aktier, som använder sig av appar för att börja investera och tjäna stora summor pengar redan under gymnasietiden. Men hur gör man egentligen för att investera i aktier? Finns det några knep eller måste man helt enkelt prova sig fram? I det här inlägget ska vi dela med oss av våra bästa tips och tricks.

Hur ska man börja med aktier?

Det första som du behöver veta, om du vill börja investera i aktier, är vad en aktie är och hur det faktiskt fungerar att investera. En aktie är en andel i ett aktiebolag. Stora aktiebolag med hög omsättning kan välja att börsnotera sig, vilket innebär att privatpersoner kan köpa andelar av bolaget och i sin tur få pengar när bolaget går med vinst. Många människor sparar sina pengar i aktier, för att få pengarna att växa på sikt. Det finns hur många olika aktier som helst att investera i, och många skickliga aktiehandlare investerar billigt i start-up bolag som förväntas ta marknaden med storm och generera stora aktieutdelningar.

Att köpa en andel i ett aktiebolag innebär inte att du har rätt att bestämma över bolaget. En aktie är en liten andel och består ofta av mindre än 1 %. För att kunna ta beslut i ett aktiebolag behöver du i regel äga mer än 50% av deras aktier. Att investera i aktier är dock ett bra sätt för dig att spara pengar, förutsatt att du kan någonting om aktiemarknaden och vet hur du ska göra för att ta rätt beslut. I och med att marknaden går upp och ned varje dag finns det aldrig någon aktie som är 100% säker, men det finns såklart vissa aktier som är säkrare än andra.

Att börja investera i aktier kan vara svårt om du inte har någon tidigare erfarenhet. Därför är det alltid klokt att försöka utbilda dig själv lite innan du ger dig in i spelet. Idag kan du hitta mängder av lärorika videos eller instruktioner på nätet, men du kan också prata med din bank och se om de kan ge dig några tips på hur du kommer igång. Oavsett hur du lär dig, är det första steget för att börja handla med aktier att öppna ett ISK-konto (investeringssparkonto) hos din bank, eller hos en app som till exempel Avanza.

Vad ska man tänka på när man köper aktier?

När du har öppnat ett ISK-konto behöver du i princip bara föra över pengar på kontot för att kunna börja köpa aktier. Du kan göra detta via banken eller appar. Men i detta skede är det viktigt att försöka lära dig så mycket som möjligt om marknaden och hur den fungerar.

Aktiekursen går upp och ned hela tiden, och det kan vara svårt att veta vilka beslut du ska ta gällande dina aktier. Om du har köpt en bra aktie som gått med vinst är det inte säkert att den kommer att fortsätta göra det. Marknaden kan svänga, och om aktiekursen går ned behöver du ta ett beslut för huruvida du vill sälja dina aktier mot förlust, eller vänta och se om kursen kommer att vända. Det finns såklart mycket mer att tänka på än detta, och det är därför det kan vara bra att börja med att köpa säkra aktier, som du vet att har en bra historik bakom sig.

Aktier för nybörjare

Många unga aktiehandlare börjar sin resa genom att använda appar såsom Avanza, Savr, Sigmastocks eller Nordnet. Det är appar som är designade för aktiehandel, och som kan hjälpa dig att få en bra bild över dina aktier, aktiekurser och hur man handlar med aktier på ett smart sätt.

Det viktigaste att tänka på när du köper aktier som nybörjare är att lära dig om hur marknaden fungerar, och hur man ska tänka när man gör ett köp. Ett bra tips kan vara att börja spara i aktier som du vet är säkra, för att sedan börja köpa aktier med högre risk när du har bättre koll på hur marknaden fungerar och vad som händer om kursen går nedåt. Om du är intresserad av att börja köpa aktier rekommenderar vi dig att ladda ned Avanza, eller någon annan aktieapp, till att börja med. Utbilda dig kring hur marknaden fungerar och handla smart – så kommer du snart att lära dig mer om vilka köp som är värda att göra, och vilka som inte är värda risken.

Öppna ett konto hos SAVR och får upp till 50% billigare fondavgifter!Kom igång idag →
Handla aktier från 0 kr med Avanza när du öppnar ett investeringskonto!Kom igång idag →

Har du köpt aktier någon gång? Berätta gärna för oss i kommentarerna om du har några tips på hur man som nybörjare kan gå tillväga för att bli bättre på att hitta bra aktier. Vi vill gärna höra alla era tips! Sen kan du även läsa vår blogg SAVR vs Avanza vs Nordnet – Vilken är bästa appen för aktier? eller SAVR VS Avanza – Vi tipsar om bästa valet för dig! för fler tips om hur du kan komma igång med ditt aktiesparande .

Bloggen är skriven av:

David
David
Jag heter David och bor i Stockholm i en liten lägenhet på 24 kvadratmeter. Om dagarna jobbar jag på en kommunikationsbyrå och om nätterna glömmer jag bort att gå och lägga mig (ja, det är sant, jag har en förfärlig dygnsrytm). Jag gillar att resa, skratta och äta sena middagar. Är väldigt nyfiken och älskar att lära mig nya saker oavsett vad ämnet är. Med mina bloggar vill jag inspirera och hjälpa folk till att bli bättre och smartare konsumenter online. Vare sig det gäller spartips, produkt recensioner, eller köpguider så vill jag dela med mig av information och råd som kan hjälpa dig att fatta bättre beslut. Välkommen hit och hoppas att du lär dig något!

Relaterade Bloggar