Har det någon gång hänt att du har handlat på nätet och valt alternativet “köp nu, betala sen” eller delbetalning? Då är du inte ensam. Det är två betalningsalternativ som fullständigt exploderat under de senaste åren och särskilt under pandemin, då många av oss var beroende av att beställa hem produkter i stället för att handla i fysiska butiker.
Betalningsalternativen går ut på att beställa hem en produkt och betala efter exempelvis 30 dagar, alternativt dela upp kostnaden under flera månaders tid. Företag såsom Klarna, Qliro och Svea Ekonomi är några exempel på leverantörer som erbjuder den typen av tjänst och idag finns den tillgänglig i princip överallt – till och med i vissa mataffärer. Men hur fungerar egentligen tjänsterna? Är de pålitliga eller kan de skapa problem? Låt oss gå in lite djupare på hur allt fungerar!
Konceptet med köp nu, betala sen
Hela konceptet med att köpa nu och betala i efterhand, eller att delbetala, går ut på att företag såsom Klarna och Qliro agerar som en extern långivare. De ger dig som konsument ett lån på summan du handlar för, och du betalar sedan tillbaka pengarna direkt till dem med ränta. När det kommer till större köp, såsom en dator, mobiltelefon eller TV kan köp nu betala sen eller delbetalning vara ett otroligt bra alternativ. Att betala flera tiotusentals kronor på samma gång är svårt, oavsett vilken ekonomisk situation man har. Därför är det bra att kunna dela upp betalningen för att slippa spendera hela summan på en gång. Delbetalning och faktura har dessutom funnits som alternativ för större inköp under en relativt lång tid, men det är inte förrän på senare år som betalningsalternativen börjar dyka upp mer frekvent, och även för mindre köp.
Idag kan man delbetala eller ta faktura på i princip vad som helst, även mindre köp. Det kan vara en bra funktion för den som behöver göra ett inköp snabbt, trots att ekonomin inte tillåter det. Det finns dessutom studier som visar att kunder är mer benägna att köpa en produkt på nätet om det finns alternativ för delbetalning eller köp nu betala sen. Det visar att alternativen är nödvändiga och funktionella – till viss del, i alla fall. Men trots de goda ord som sägs om de olika alternativen finns det såklart också en baksida till det hela.
Risken med delbetalning och köp nu betala sen
Att delbetala, eller att betala i efterhand, kan komma med risker. För det första kan man i princip aldrig välja något av alternativen utan att behöva betala en hög ränta. Räntan är en säkerhet för företagen att veta att du kommer att betala tillbaka och att de själva får ut någonting av försäljningen. Precis som ett bolån behöver långivaren (i det här fallet företagen som erbjuder betallösningarna) en säkerhet. Skillnaden mellan ett riktigt lån och en delbetalning eller faktura, är att de sistnämnda har betydligt högre ränta. Det är dock ingenting som företagen skyltar med, men någonting som du på egen hand kan räkna ut när du gör dina betalningar till dem.
Om man kontinuerligt använder sig av faktura eller delbetalningar kan det resultera i att man hamnar i skuld till företagen. Skulden kan tyckas vara liten till en början, men kan snabbt växa sig stor och det är inte svårt att tappa kontrollen över sina köp. Det är ju trots allt så enkelt. Man behöver bara trycka på en knapp, så får man hem alla de produkter man längtat efter. Men när fakturan kommer märker man snabbt att summan blivit betydligt högre än vad den hade varit om man betalat hela summan direkt.
Använd alternativen med omsorg
När jag var student använde jag mig ofta av köp nu, betala sen på Adlibris eller andra bokförsäljare för att kunna finansiera min kurslitteratur. Det var ett bra alternativ då jag ofta behövde köpa nya böcker till skolan, trots att ekonomin inte riktigt höll ihop. Något jag själv märkte var hur enkelt det var att skjuta upp betalningarna, eller rentav glömma bort att betala dem. Efter några månaders användning hade skulden blivit hög, trots att jag bara hade använt mig av tjänsten för att köpa kurslitteratur. Det blev ett slags uppvaknande där jag själv insåg att det förmodligen var smartare att bara betala för mina böcker direkt, då det både sparade pengar och stress över skulder.
Ett tips är att alltid kolla om de webbplatser eller butiker du handlar ifrån har några aktuella erbjudanden du kan utnyttja. I vår blogg Lär dig använda rabattkoder när du shoppar online kan du läsa om hur du använder rabattkoder när du shoppar online.
Med det sagt finns det fortfarande många fördelar med att kunna delbetala eller köpa produkter på faktura. Många gånger räcker inte ekonomin till, och det kan vara skönt att veta att man faktiskt kan köpa en produkt, en bok eller kanske till och med mat för månaden, utan att behöva betala allt på samma gång. Sammanfattningsvis kan man inte göra mer än att vara försiktig, och att inte köpa mer än vad man vet att man kan betala av i slutändan.
Har du använt dig av faktura eller delbetalning? Vad är din upplevelse, och har du någon gång hamnat i en knivig situation på grund av de olika alternativen? Berätta gärna i kommentarsfältet! Och glöm sedan inte att läsa vår blogg Vad betyder merförsäljning & hur används det? för att utbilda dig mer om marknadsföringsknep som används mot just dig.