Recension av Safekid Zenit – ditt barns första GPS-klocka med extra allt

Bli en del av de tusentals människor som varje dag förlitar sig på oberoende expertråd och produktrekommendationer från KöpKompassen. Vi har fått produkter skickade till vår konsumentpanel som sedan har testat, utvärderat och betygsatt dem. Detta för att ge dig en såpass objektivt bedömning av produkterna och varumärket.

Safekid Zenit mobilklocka och GPS-klocka för barn

Att börja släppa taget om sina små och låta dem utforska världen på egen hand kan vara en av de läskigaste saker man behöver göra som förälder. Även om det bara är en promenad mellan hemmet och skolan, eller för en stunds lek på en närliggande lekplats kan känslan av att förlora kontrollen, och inte veta exakt var barnet är, vara riktigt jobbig.

Därför har det också blivit allt vanligare att köpa en GPS-klocka eller mobilklocka till sina barn när de närmar sig en ålder då de får ge sig ut på egna utflykter. Vi på Köpkompassen har fått möjlighet att testa och utvärdera en av dessa, nämligen Safekid Zenit – Safekids mest avancerade mobilklocka hittills.

Om Safekid

Safekid är ett svenskt företag som grundades 2015 med en vision om att kunna bidra till trygghet i vardagen för såväl barn som vuxna. Bolaget specialiserar sig på GPS-klockor och smartklockor för barn, samt skräddarsydda mobilabonnemang för GPS-klockor och mobiltelefoner, men man erbjuder även ett brett sortiment av leksaker.

Safekid var den första leverantören i Sverige som började erbjuda GPS-klockor och mobilklockor för barn och har sedan starten sålt över 30 000 GPS-klockor.

Safekid Zenit – massor av funktionalitet på ditt barns handled

De senaste veckorna har jag (och mitt barn) fått möjlighet att testa Safekid Zenit – den GPS-klocka som Safekid själva påstår är deras mest avancerade mobilklocka någonsin.

Safekid Zenit har inte bara en GPS-funktion för att kunna se var ditt barn befinner sig och en telefonfunktion för att kunna ringa till barnet, den erbjuder även videosamtal, chattfunktion med föräldrar via Safekids app, samt sms-funktionalitet via WhatsApp. Bland mycket annat.

Faktum är att klockan och appen (som du som förälder behöver ladda ner till din telefon) innehåller så många olika funktioner och finesser att det till en början känns som att man gått vilse (ironiskt, eller hur?). Var ska jag börja och vilka funktioner vill jag prioritera? Men när man väl kommit igång med att använda dem är både klockan och appen såväl intuitiva som smidiga att använda.

Safekid Zenit har en knivskarp OLED-skärm med bra ljusstyrka och kontrast, samt ett lättanvänt gränssnitt som barnet enkelt kan sätta sig in i. Klockan kommer dessutom med ett svart och ett rosa armband som standard så att ditt barn kan välja vilket hen tycker bäst om eller variera från dag till dag.

Många kontaktvägar till mitt barn

Jag som förälder är förstås i huvudsak ute efter att kunna följa var mitt barn är, samt att ha möjlighet att höra av mig för att höra vad barnet gör eller meddela när det är dags att komma hem. Efter att ha testat mobilklockan ett tag känns kommunikationsvägarna mycket smidiga. Jag kan ringa såväl vanliga samtal som videosamtal till barnets klocka och kan även skicka sms (via WhatsApp) eller chatta om jag vill det. Barnet kan i sin tur svara på min skriftliga kommunikation genom att spela in ett röstmeddelande direkt i klockan, vilket funkar bra.

Självklart kan barnet också använda mobilklockan för att ringa eller messa andra telefonnummer, såsom kompisar eller mormor. Jag som förälder kan ställa in i Safekid-appen om jag vill att barnet ska kunna ta emot samtal från alla eller om endast de nummer som finns i mobilklockans telefonbok ska komma fram. Dessutom finns en inbyggd SOS-funktion som gör att barnet enkelt kan trycka på en knapp för att larma något av tre förvalda nummer om det skulle känna sig otryggt eller om någonting skulle hända.

Bra koll på vart barnet befinner sig

GPS-funktionen då? Jodå, den gör sitt jobb, den också. Möjligen kan man uppleva att GPS-klockans (dvs barnets) position inte alltid visas 100 % korrekt i min app. Vid vissa tillfällen ser jag en annan adress eller position i kartan i appen än var jag vet att mitt barn befinner sig. Diffarna är dock inte oroväckande stora, utan jag känner ändå att jag har koll på vart mitt barn befinner sig.

En fördel Safekid Zenits GPS-funktion är att jag som förälder kan ställa in trygghetszoner i appen. Skulle barnet lämna någon av de zoner jag ställt in så får jag ett meddelande i min telefon och kan höra av mig för att kolla läget.

GPS-klocka fullproppad med funktionalitet

Efter att ha testat Safekid Zenit ett tag kan jag konstatera att den uppfyller alla de behov jag som förälder upplever att jag har med en GPS-klocka, för att göra både mig och mitt barn trygga.

Zenit är en mobilklocka med massor av funktioner, utan att det för den delen blir distraherande för barnet. Jag kan exempelvis ställa in skoltid i appen, vilket begränsar klockans funktioner och gör Safekid Zenit till en helt vanlig digital klocka på skoltid. Safekid Zenit är kort och gott ett riktigt starkt alternativ för dig som söker efter en GPS-klocka och/eller mobilklocka för sitt barn.

Andra GPS-klockor från Safekid

Safekid har som sagt tillhandahållit GPS-klockor för barn i snart 10 år och har på den tiden hunnit avverka ett antal modeller. De GPS-klockor som i skrivande stund är mest aktuella, utöver Zenit, är Safekid Nova V2 och Safekid XL17.

 • Safekid Nova V2:En riktigt populär klocka som har såväl GPS- som mobilfunktion. Klockan har varit en toppkandidat i flertalet listor över de bästa GPS.klockorna för barn de senaste åren och är ett bra alternativ till Safekid Zenit om du söker en mobilklocka som har aningen lägre pris.
 • Safekid XL17:Trygghetsklockan XL17 är speciellt utformad för äldre barn och vuxna. Detta är en mobilklocka med smidig telefonfunktion och lättåtkomlig SOS-knapp för att skapa större trygghet för den som bär den, såväl utomhus som inomhus.

Vi har noggrant valt ut en lista av produkter med något för alla, oavsett individuella behov, smaker eller preferenser.

Saker som vi gillar

 • Skolläge: Möjligheten att ställa in vilka tider klockans funktioner ska begränsas gör att den inte blir en distraktion under exempelvis skoltid.
 • Trygghetszon: Lätt att ställa in digitala staket så att appen varnar när barnet lämnar ett område du som förälder markerat som ok/tryggt.
 • SOS-knapp: Barnet har en enkel genväg till en larmfunktion för att kontakta utvalda nummer om hen känner sig otrygg eller om någonting händer.
 • Nummerbegränsning: Klockan funkar som en mobiltelefon, men kan begränsas så att bara (av föräldern) godkända nummer kan komma fram.

Saker som kan bli bättre

 • Inte alltid helt exakt kartposition: Har inte upplevt det som ett stort trygghetsproblem under testperioden, men GPS:en visar inte alltid helt korrekt position på kartan i appen. Mottagning kan såklart spela roll här.
 • Begränsad instruktionsbok: Telefonen har många funktioner, men den medföljande instruktionsboken visar bara hur man kommer igång. Resten får man prova sig fram med. Användarinstruktioner för klockans funktioner skulle kunna utvecklas.
 • Prisnivå: Premium
 • Funktioner: GPS, mobil, klocka, stegräknare, m.m.
 • Armbandslängd: Kan justeras mellan 11,5 – 19,0 cm
 • Storlek på urtavla: 20x40 mm
 • Minne: RAM 1GB+ROM 8GB

Vårt omdöme av Safekid Zenit GPS-klocka till barn

Safekid Zenit gör mig som förälder trygg med att låta mitt barn ge sig ut på egna äventyr i närområdet.

Designmässigt är Zenit en GPS-klocka som är riktigt snygg. På många sätt påminner den om de smartklockor eller aktivitetsklockor man kan köpa som vuxen. Att den dessutom kommer i två olika utföranden (svart och rosa) som standard är en bra bonus.

Även kvaliteten och hållbarheten hos Safekid Zenit är bra. Klockan levererar vad den lovar i form av såväl GPS- som mobilfunktionalitet, samtidigt som det finns flera extrafunktioner. Jag upplever klockan som robust och den sitter bra på barnets handled. Sett till den omfattande funktionalitet som erbjuds tycker jag även att prisvärdheten är rimlig, även om just den här klockan kostar mer än de GPS-klockor som är lite mer basic.

När det gäller användarvänligheten fanns vissa frågetecken till en början, men när man väl kommit igång upplevde både jag och mitt barn att såväl klocka som app var intuitiva att manövrera.

Sammanfattningsvis ger jag Safekid Zenit en stark rekommendation för dig som är på jakt efter en kombinerad mobilklocka och GPS-klocka till ditt barn. Köpkompassens totala produktomdöme landar på 9,2 av 10, mycket tack vare klockans schyssta design, kvalitet och breda funktionalitet.

Produktbetyg av Safekid Zenit mobilklocka till barn

Prisvärdhet

8.5/10

Kvalitet

9.5/10

Hållbarhet

9.5/10

Användarvänlighet

8.5/10

Design

10/10

Erbjudande: N/A

Unboxing av Safekid Zenit mobilklocka till barn

Hur gick testet till?

 1. Mobilklocka Zenit från Safekid har valts ut och skickats till KöpKompassens testare.
 2. Under en period utvärderade testaren vad denne tyckte om denna produkt. Allt från prisvärdhet till användarvänlighet och kvalitet utvärderades.
 3. När testperioden är över skickas en recension med omdöme och betyg in till redaktionen som sedan publicerar denna på KöpKompassen.se.

Vanliga frågor om GPS-klockan Safekid Zenit


Är Safekid Zenit vattentät?

Nej. Klockan ska inte bäras vid bad, simning eller duschning eller vid vilda vattenlekar på sommaren. Om klockan utsättas för mer vatten under en längre period än vad som föreskrivs kan vatten ta sig in i exempelvis högtalaren, eller via simkortsluckan om den ej är tätslutande. Därför rekommenderar vi inte att du duschar eller badar med klockan.


Hur lång batteritid har klockan?

Vid normal användning bör Safekid Zenit hålla i 1-2 dygn. Sen kommer du att behöva ladda den. Beroende på hur mycket klockan används kan den vid gynnsamma förhållanden hålla i 4-5 dygn. Batteritiden beror mycket på hur ljus skärmen är, omgivning och hur bra täckning klockan har, m.m. Vid sämre täckning drar klockan mer batteri.


Behöver jag teckna ett mobilabonnemang för att använda Safekid Zenit?

Ja. För att Safekid Zenit ska fungera krävs ett simkort i klockan. Simkortet behöver ha ett eget telefonnummer och det behöver finnas stöd för data/surf och samtal på simkortet. Safekid erbjuder passande abonnemang på sin hemsida.

Om KöpKompassen

Att navigera bland det stora utbudet av valmöjligheter vid varje konsumentköp online kan vara en utmaning. Vårt team ägnar timmar åt att kartlägga, söka igenom forum och läsa konsumentrecensioner, även för de mest grundläggande hushållsprodukterna, för att sen summera informationen i tydliga och precisa jämförelser.

Bli en del av de tusentals människor som varje dag förlitar sig på KöpKompassen för att hjälpa dem fatta smartare köpbeslut. Vi hjälper våra läsare att spendera sina pengar klokt och hitta rätt produkt för deras specifika behov. Våra oberoende expertråd och datadrivna köprekommendationer ger dig möjlighet att hitta den bästa produkten för just dig.

Vi använder oss av data för att bättre förstå beslutsfattandeprocessen och därigenom kunna presentera den bästa produkten för varje användare. Vi anpassar våra jämförelser efter det som är viktigt för våra användares behov, oavsett om de är specifika eller mer generella. Vi håller vårt innehåll uppdaterat, letar ständigt efter nya leverantörer och produkter att jämföra, och vi är snabba på att ta bort de som är föråldrade eller inte längre uppfyller våra krav.

Våra rankningar ändras kontinuerligt baserat på våra egna algoritmer som bearbetar data för att identifiera högpresterande produkter och skräddarsy rekommendationer exakt efter vad våra läsare söker.

Liknande köpguider och recensioner