Test av bästa rengöringsmedlet för båtar – NOCK Pro vs ABNET

Rengöring av båt – Jämförelse av bästa rengöringsmedel NOCK Pro vs ABNET

Test av bästa rengöringsmedlet för båtar – NOCK Pro vs ABNET

Rengöring av båt – Jämförelse av bästa rengöringsmedel NOCK Pro vs ABNET

Test av bästa rengöringsmedlet för båtar – NOCK Pro vs ABNET

Rengöring av båt – Jämförelse av bästa rengöringsmedel NOCK Pro vs ABNET

Som båtägare är du säkert medveten om att rengöringsprocessen kan vara aningen överväldigande! Att rengöra en båt kräver trots allt lite mer än vad det gör att rengöra ett hem. Men trots det vill du såklart ha en ren och fin båt, åtminstone inför sommarsäsongen, eller hur?

För att rengöra en båt på ett optimalt sätt behöver du först och främst ett bra rengöringsmedel. Jag som äger en båt har testat en hel del olika rengöringsmedel i mina dagar, och ett av mina tidigare favoriter är märket ABNET.

För inte allt så länge sedan kom Moory ut med ett nytt rengöringsmedel vid namn NOCK Pro, och jag tänkte att det kunde vara intressant att ställa NOCK Pro i jämförelse med ABNET, för att se vilken av dem som presterar bäst. Jag har därför sammanställt en produktjämförelse i form av den här artikeln, för att ge dig en bra rekommendation till vilken produkt jag tycker du bör välja. Testet kommer bestå av tre delar där målet är att ta reda på vilket rengöringsmedel som presterar bäst, är mest prisvärt, och såklart bäst för miljön. Fortsätt läsa för att ta del av testet!

Produkterna vi har testat

I det här testet jämför jag som sagt två båtrengöringsmedel i kategorin antistatiska allrengöringsmedel" som går att köpa på Moory.se. Jag ställer nykomlingen NOCK Pro mot den välkända testvinnaren (och ett av mina tidigare favoritrengöringsmedel) ABNET, för att ta reda på vilken av dem som är mest effektivt för rengöring av båt.

Jag kommer att testa och jämföra skillnaden mellan produkterna på en normalt smutsig båt, som stått i förvaring över vinterhalvåret, och summera resultaten i en tabell som ger dig som läsare insikt i alla faktorer av rengöringsprocessen. Min jämförelse baseras på tre rengöringsmoment, och jag kommer dessutom att inkludera jämförelser på andra aspekter såsom pris, miljövänlighet och användarvänlighet.

NOCK Pro

Rengöring av båt – Jämförelse av bästa rengöringsmedel NOCK Pro

NOCK Pro är ett svensktillverkat, högkoncentrerat rengörings- och fläckborttagningsmedel från Moory! Det är en effektiv produkt som fungerar bra för alla ytor på båten, men även för textilier som tål vatten. NOCK Pro är en nykomling i Moorys sortiment, och har inte lika många år på nacken som dess konkurrent ABNET. Det är dock en värdig konkurrent, och jag kan redan nu berätta att den kommer att ha en säker plats i min arsenal framöver.

När du använder NOCK Pro neutraliserar produkten den statiska bindningen som uppstår mellan själva materialet, och själva smutsen på båten. Det är dessutom ett så kallat antistatiskt rengöringsmedel som både rengör, avfettar, återställer ytor och tar bort dålig lukt från båten. NOCK Pro är effektivt mot ingrodd smuts, fett, olja, föroreningar och sot, samt alger och mögel. Det kan dessutom ta bort svåra fläckar från båten och dess textilier, såsom kaffe, vin (enorm fördel!) eller blod, men är samtidigt skonsam mot plastrutor, gelcoat och trä. NOCK Pro är klimatneutral och tillverkad av biologiskt nedbrytbara ämnen, precis som dess konkurrent ABNET, som ju är välkänd för att vara just miljövänlig.

Läs mer

ABNET Professional

Rengöring av båt – jämförelse av bäst rengöringsmedel ABNET Professional

Det prisvärda rengöringsmedlet ABNET är en riktig favorit bland många båtägare, mig inkluderat. Det har vunnit bäst i test för rengöringsmedel för båtar flera gånger, och är ett riktigt effektivt antistatiskt rengöringsmedel som verkligen håller vad det lovar. ABNET är koncentrerat, vilket innebär att du bara behöver tillsätta vatten till det och börja skrubba. En massiv fördel med ABNET är att det är en miljövänlig produkt, tillverkad av biologiskt nedbrytbara material. Med andra ord, ett bra val för dig som värnat om miljön.

ABNET är tillverkat med en separationsteknik, olika andra rengöringsmedel, som helt och hållet eliminerar sluts genom att klippa av den statiska bindningen som sker mellan en yta och smutset ovanpå. Den är effektiv mot mängder av olika typer av smuts, allt från fett, till olja, mögel och annan typ av envis smuts som båten lätt drar till sig. Trots dess kraft är den skonsam mot underlag och inredning, vilket är en enorm fördel för dig som vill kunna använda samma rengöringsmedel överallt, utan att oroa dig för att någon del av din båt ska ta skada.

Läs mer

Hur har testet gått till

Jämförelsen gjordes genomfördes på de tre områden som man vanligtvis behöver ta extra hänsyn till vid rengöring. Det vill säga precis ovanför vattenlinjen (längst ned på skrovsidan), vattenlinjen samt området under den, samt båtens däck. Denna typ av rengöring är särskilt viktig inför polering eftersom en riktigt ren båt förenklar detta arbete avsevärt. För alla tester sprutades blandningen på skrov/däck med tryckspruta. På skrovet användes en tvättsvamp och på däcket användes en däcksborste för rengöring.

Jämförelse av NOCK Pro & ABNET

Jämförelsen gjordes genomfördes på de tre områden som man vanligtvis behöver ta extra hänsyn till vid rengöring. Det vill säga precis ovanför vattenlinjen (längst ned på skrovsidan), vattenlinjen samt området under den, samt båtens däck. Denna typ av rengöring är särskilt viktig inför polering eftersom en riktigt ren båt förenklar detta arbete avsevärt. För alla tester sprutades blandningen på skrov/däck med tryckspruta. På skrovet användes en tvättsvamp och på däcket användes en däcksborste för rengöring.

Testförhållanden:

 • Årstid: Vår.
 • Temperatur: Ungefär 7 grader celsius.
 • Båtförhållanden: Båten var avsköljd efter upptagning, ej tvättad med rengöringsmedel.

Använda material:

 • Hink
 • Vatten
 • Svamp
 • Däckborste
 • Tryckspruta

Blandningsförhållande: Båda produkterna blandades för grovrengöring (en medelstark blandning enligt båda produkternas rekommendationer) med ration 1:10.

Genomförda test:

 • Test 1: Rengöring ovanför vattenlinjen (Båda produkterna fungerar också fint för att ta bort ett år gamla vaxrester precis under gelcoaten).
 • Test 2: Rengöring under vattenlinjen.
 • Test 3: Rengöring på däck .
Område NOCK Pro ABNET Professional Kommentar
Lukt Liten vinst NOCK Pro har en svag doft av rengöringsmedel medan ABNET har en starkare doft. För luktkänsliga vinner NOCK Pro.
Förpackning Liten vinst Blandningsförhållandet syns mer tydligt och illustrativt på ABNET flaskan. Båda produkterna får däremot bakläxa då blandningsförhållanden bör vara det mest lättlästa och tydligaste informationen på förpackningen.
Användarvänlighet Oavgjort Oavgjort Båda produkterna är lättanvända och ingen skillnad i användarvänlighet uppmärksammades under testerna.
Hälsa Oavgjort Oavgjort Båda produkterna är alkaliska rengöringsmedel vilket innebär att de är starkt basiska. De har även faropiktogrammen “!” som kan orsaka allvarlig ögonirritation.
Miljö Biologiskt nedbrytbart Biologiskt nedbrytbart
Mångsidighet Oavgjort Oavgjort Båda produkterna kan spädas efter olika ändamål och beroende på underlag och smuts.
Rengöring Liten vinst Produkternas rengöringsförmåga var likvärdiga. Det som utmärkte sig var NOCK Pro som hade bättre rengöringsförmåga på de torkade algerna / gamla beväxtningen precis under vattenlinjen.
Dryghet Oavgjort Oavgjort Produkterna har precis samma blandningsförhållande rekommenderade.
Pris Klar vinst Vinst till NOCK Pro som är klart billigare än ANBET

Vår rekommendation av bästa rengöringsmedlet

Så hur ser resultatet ut? För att summera våra tester kan vi se att båda produkterna är av högsta klass och kvalitet. ABNET, som är en gedigen och pålitlig testvinnare i sig, presterade bra – precis som vi förväntade oss – men vi blev väldigt positivt överaskade av nykomlingen NOCK Pro och dess höga kvalitet. Att kröna en vinnare baserat på övergripande fakta blir svårt, så vi behöver gå ned på detaljnivå för att se skillnaderna.

Även om produkterna presterade tämligen likadant, var NOCK Pro betydligt bättre på att tvätta bort de ingrodda algerna från båten. ABNET hade, å andra sidan, en betydligt snyggare och aningen tydligare beskrivning av blandningsförhållanden. Just den faktorn är enligt mig mest intressant, och det är därför användbart om detta är tydligt beskrivet på behållaren. Jämförelsen landar dock i en uppmaning till båda tillverkarna att öka på storlek och tydlighet för blandningsförhållanden på förpackningen.

Om vi slutligen väger in priset så är NOCK Pro vår rekommendation utifrån dessa tester. Produkten håller minst lika hög standard i alla våra tester som det välkända varumärken ABNET och presterar dessutom bättre i att ta bort alger, samtidigt som den säljs till ett betydligt lägre pris. Men andra ord en Win-win produkt för dig som ska rengöra båten.

Vi har noggrant valt ut en lista av produkter med något för alla, oavsett individuella behov, smaker eller preferenser.

Video på jämförelsen av NOCK Pro vs ABNET

Hur gick testet till?

 1. Rengöringsmedlet har valts ut och skickats till KöpKompassens testare från Moory.
 2. Under en period utvärderade testaren vad denne tyckte om produkterna. Allt från prisvärdhet till användarvänlighet och kvalitet utvärderades.
 3. När testperioden är över skickas en produktjämförelse med omdöme och betyg in till redaktionen som sedan publicerar denna på KöpKompassen.se.

Vanliga frågor om rengöring av båt


Vad är bäst att tvätta båten med?

Du kan tvätta båten på olika sätt, bland annat med hjälp av rengöringsmedel och högtryckstvätt. Beroende på vilken typ av båt du har kan du behöva olika typer av rengöringsmedel. Till exempel ett för interiören, och ett för att ta bort alger eller dylikt. NOCK Pro och ABNET som vi jämfört i den här artikeln är effektiva för all typ av rengöring!


Kan man rengöra båten med såpa?

Ja, man kan rengöra båten med såpa. Det är relativt enkelt att få bort den mesta smutsen med såpa, men du kan även behöva komplettera med andra rengöringsmedel.


Hur tvättar man med ABNET Professional?

När du köper hem ABNET Professional som rengöringsmedel kan du titta på den medföljande doseringstabellen som berättar hur mycket rengöring i relation till vatten du behöver. Du rengör enkelt genom att spraya det utspädda rengöringsmedlet med skumspruta eller tryckspruta.


Hur tvättar man med NOCK Pro?

När du köper hem NOCK Pro för du med instruktioner för hur du använder produkten. Det rekommenderas att blanda ut produkten, för att sedan applicera den med trasa eller borste och skrubba rent, och sedan skölja av området med vatten.

Om KöpKompassen

Att navigera bland det stora utbudet av valmöjligheter vid varje konsumentköp online kan vara en utmaning. Vårt team ägnar timmar åt att kartlägga, söka igenom forum och läsa konsumentrecensioner, även för de mest grundläggande hushållsprodukterna, för att sen summera informationen i tydliga och precisa jämförelser.

Bli en del av de tusentals människor som varje dag förlitar sig på KöpKompassen för att hjälpa dem fatta smartare köpbeslut. Vi hjälper våra läsare att spendera sina pengar klokt och hitta rätt produkt för deras specifika behov. Våra oberoende expertråd och datadrivna köprekommendationer ger dig möjlighet att hitta den bästa produkten för just dig.

Vi använder oss av data för att bättre förstå beslutsfattandeprocessen och därigenom kunna presentera den bästa produkten för varje användare. Vi anpassar våra jämförelser efter det som är viktigt för våra användares behov, oavsett om de är specifika eller mer generella. Vi håller vårt innehåll uppdaterat, letar ständigt efter nya leverantörer och produkter att jämföra, och vi är snabba på att ta bort de som är föråldrade eller inte längre uppfyller våra krav.

Våra rankningar ändras kontinuerligt baserat på våra egna algoritmer som bearbetar data för att identifiera högpresterande produkter och skräddarsy rekommendationer exakt efter vad våra läsare söker.

Liknande köpguider och recensioner