Vilken sida ska man sova på? Vi bryter ner och hjälper dig välja rätt

Hitta den bästa sov sidan för dig

Vilken sida ska man sova på? Vi bryter ner och hjälper dig välja rätt

Hitta den bästa sov sidan för dig

Vilken sida ska man sova på? Vi bryter ner och hjälper dig välja rätt

Hitta den bästa sov sidan för dig

Valet av sovposition kan ha en betydande inverkan på både din sömnkvalitet och din övergripande hälsa. Att göra det rätta valet handlar inte bara om att undvika smärta och obehag utan också om att uppnå bättre sömnkvalitet och förbättrad hälsa överlag. Genom att välja rätt sovposition kan du maximera chansen att vakna upp utvilad och energifylld varje morgon. Att göra justeringar i dina sovvanor kan göra en stor skillnad för att säkerställa en god natts sömn. Nedan utforskar vi noggrant olika sovpositioner för att få en bredare förståelse av deras inverkan på nacken och kroppen.

Vilken sida man ska sova på?

Hitta den bästa sov sidan för dig 1

Sömnens positioner kan i huvudsak delas upp i fyra olika ställningar: mage, rygg, höger- och vänster sida. Genom att undersöka och reflektera över dessa olika positioner kan vi få en djupare förståelse för hur de påverkar vår sömn.

Sova på vänster sida

Flera experter rekommenderar att sova på vänster sida av flera anledningar:

 • Minskar sura uppstötningar: Genom att ligga på vänster sida underlättas matsmältningen och risken för sura uppstötningar minskar.
 • Stödjer matsmältningen: Sovpositionen på vänster sida kan ge stöd åt matsmältningsorganen och främja en mer effektiv matsmältning.
 • Populär fosterställning: Många finner bekvämlighet i att sova på vänster sida, liknande fosterställningen, vilket kan bidra till en mer avslappnad sömnupplevelse.
 • Minskar snarkning: Att ligga på vänster sida kan minska snarkning, vilket främjar en ostörd sömn för både den som sover och eventuella partners.

Potentiella nackdelar: Det finns dock några potentiella nackdelar med att ligga på sidan. Vinkeln på kroppen kan ibland orsaka belastning på nacke och rygg. Det är därför viktigt att vara medveten om kroppens positionering och att använda kuddar vid behov för extra stöd och avlastning av dessa områden.

Sova på magen

När du väljer att sova på magen är det viktigt att tänka på att använda en låg huvudkudde för att minska belastningen på nacken. Denna position har två huvudfördelar: För det första kan det förbättra matsmältningen när du ligger med ansiktet nedåt, och för det andra kan det minska snarkningar.

Det finns dock några faror att vara medveten om:

 1. Passar inte lämpligt för svankryggiga personer.
 2. Positionen kan orsaka en onaturlig böjning av nacken och huvudet, vilket kan leda till obehag efter flera timmar.
 3. Risken för ryggsmärtor ökar när du utsätter din ryggrad för en stark böjning.

Sova på rygg

Att välja att sova på rygg är en sömnposition som många finner bekväm och fördelaktig för en god natts sömn. Denna position kan också ha ytterligare fördelar som mindre tryck på axlar och höfter men också hjälper att förhindra rynkor då ansiktet inte kommer i kontakt med något under sömnen samt förbättra blodcirkulationen.

Det finns dock även några potentiella nackdelar att tänka på:

 • Tryck läggs på inälvor och tarmar.
 • En del forskare påstår att andningen blir svårare på ryggen
 • En högre grad av snarkningar kan förekomma.
 • Kudden avgör, valet spelar en viktig roll i det hela.

Ont i nacken efter sömn

Hitta den bästa sov sidan för dig 2

En vanlig upplevelse för många är att vakna upp med en öm och stel nacke efter en natts sömn. Men vad är egentligen orsaken till detta obehag? Problemet ligger ofta i att nacken inte är i linje med resten av ryggraden. Den grundläggande strukturen hos vår ryggrad och nacke är avgörande här. Ofta hamnar vi i en position där nacken är böjd i en naturlig vinkel i förhållande till resten av ryggraden.

Hur löser man nack problemet?

Att justera din sömnposition är en enkel lösning för att lindra nackbesvär. Antalet kuddar och typen av kuddar du använder kan ha en stor inverkan på din sömnkvalitet. Att välja att sova på rygg kan skapa en mer neutral position för nacken och därigenom minska obehaget. Men kuddens roll är också av stor betydelse! Det är därför det rekommenderas att investera i en högkvalitativ kudde för att lindra eventuella nackbesvär efter sömnen. För att effektivt hantera dessa besvär kan det vara fördelaktigt att noggrant utforska olika sömn positioner och deras påverkan på nacken.

Hur kan du rädda din sömn?

En investering i din komfort och välmående är att njuta av en himmelsk sömn varje natt. Vi har upptäckt många nöjda recensioner om Emmas produkter. Företaget använder avancerad teknik och nya material för att erbjuda optimalt stöd och komfort under sömnen. Därför rekommenderar vi starkt Emma Air Grid Madrass! Med både tekniken och lyxen i Emma-madrassen får du en perfekt balans mellan stöd och mjukhet.

Men glöm inte kudden! Som tidigare nämnts i artikeln har kudden en stor påverkan på din sömnkvalitet. Oroa dig inte! Emma har kuddar som fungerar alldeles utmärkt. Dessutom erbjuder Emma Madrass 100 nätters provsömn för alla sina produkter. Om sömnen inte förbättras kan man returnera produkten riskfritt. Därför är deras produkter värda att investera i. Ge dig själv den sömn du förtjänar och vakna upp redo att möta dagen efter en god natts sömn.

Vi håller dig uppdaterad med de senaste kampanjerna, rabattkoderna och erbjudanden så fort de finns tillgängliga.

Om KöpKompassen

Att navigera bland det stora utbudet av valmöjligheter vid varje konsumentköp online kan vara en utmaning. Vårt team ägnar timmar åt att kartlägga, söka igenom forum och läsa konsumentrecensioner, även för de mest grundläggande hushållsprodukterna, för att sen summera informationen i tydliga och precisa jämförelser.

Bli en del av de tusentals människor som varje dag förlitar sig på KöpKompassen för att hjälpa dem fatta smartare köpbeslut. Vi hjälper våra läsare att spendera sina pengar klokt och hitta rätt produkt för deras specifika behov. Våra oberoende expertråd och datadrivna köprekommendationer ger dig möjlighet att hitta den bästa produkten för just dig.

Vi använder oss av data för att bättre förstå beslutsfattandeprocessen och därigenom kunna presentera den bästa produkten för varje användare. Vi anpassar våra jämförelser efter det som är viktigt för våra användares behov, oavsett om de är specifika eller mer generella. Vi håller vårt innehåll uppdaterat, letar ständigt efter nya leverantörer och produkter att jämföra, och vi är snabba på att ta bort de som är föråldrade eller inte längre uppfyller våra krav.

Våra rankningar ändras kontinuerligt baserat på våra egna algoritmer som bearbetar data för att identifiera högpresterande produkter och skräddarsy rekommendationer exakt efter vad våra läsare söker.

Vårt senaste publicerat innehåll