Bäst i test: Portabel AC (Topp 10)

Bli en del av de tusentals människor som varje dag förlitar sig på oberoende expertråd och produktrekommendationer från KöpKompassen. Vi har noggrant valt ut en lista av produkter med något för alla, oavsett individuella behov, smaker eller preferenser.

Bäst i test portabel ac (Topp 10)
Bäst i test
1
bäst i test Portabel AC för 50m² från Lyfco

Portabel AC för 50m² från Lyfco

5.0
★★★★★
 • Erbjuder både kyla och värme.
 • Går att styra via mobil, fjärrkontroll eller skärm.
 • Utrustad med UltraSilence-teknik för minimalt ljud.

Den här produkten vann flertalet priser under 2022 och är enligt många en av de bästa luftkonditioneringarna på marknaden. Den har en LED-display med touchskärm, trådlös fjärrkontroll och WiFi-styrning via mobilen. Den kyler ned stora rum trots att den är tystgående, och den har en kyleffekt på 3510 W, och en värmeeffekt på 3221 W. Det här är dessutom vår absoluta favorit bland luftkonditioneringar, då den har allt du behöver och lite till!

Premium valet
2
bäst i test Wood´s Air Condition Palermo 22K

Wood´s Air Condition Palermo 22K

4.9
★★★★☆
 • Otroligt kraftfull kyleffekt på 6400 W (63 kvadratmeter).
 • Miljövänligare val med R290-kylmedium.
 • Praktisk timer som låter dig komma hem till en sval bostad.

Det här är en kraftfull luftkonditionering för dig som vill ha det bästa av det bästa. Den har en kyleffekt på otroliga 6400 W och kan kyla ned rum upp till 64 kvadratmeter – lika stort som en tvårumslägenhet. Den har dessutom en låg ljudnivå och en timer som du kan ställa in om du ska ut och vill ha en kall lägenhet vid din återkomst. Den använder sig också av R290-kylmedium, ett miljövänligare val med mindre påverkan på ozonlagret. Vi vill slå ett extra slag för den här produkten, på grund av att vi alltid stöttar produkter som tänker till lite extra för miljöns skull.

3
Electrolux bäst i test portabel AC 3600W

Electrolux portabel AC 3600W

4.8
★★★★☆
 • Miljövänligare val.
 • Sleep-funktion som ger ifrån sig minimalt ljud.
 • Hög kyleffekt och låg energiförbrukning.

Kraftfull AC från Electrolux med en kyleffekt på hela 3600 W! Den här produkten erbjuder en hög kyleffekt, samtidigt som den är ett miljömedvetet val då den använder sig av hållbar R290-gas. Den är optimal för nedkylning av rum upp till 35 kvadratmeter, och den har en Sleep-funktion som ger ett ökat luftflöde och ett minskat ljud. Vi älskar den här produkten, främst på grund av dess fantastiska sleep-funktion som gör att du kan sova i ett svalt och ljudlöst rum hela sommaren lång.

4
bäst i test evaSMART Personlig luftkylare

evaSMART Personlig luftkylare

4.7
★★★★☆
 • Enkel att använda för mindre områden utan slangar.
 • Snygg design med LED-ljus och touchskärm.
 • Kan kopplas in i powerbank eller via USB-port och är därför perfekt att använda på kontoret.

evaSMART är en mindre, portabel luftkylare som är perfekt att använda på kontoret, vid soffan eller vid sängen. Den använder en patenterad teknik som både kyler ned och avdunstar luften, samtidigt som den förhindrar tillväxt av bakterier och svamp i hemmet. Den styrs via en pekskärm, där man kan ändra inställningar såsom hastighet, färg och intensitet på färgen i LED-tanken, timer samt nattfunktion. Den kan även styras med hjälp av röststyrning via Google Home eller Alexa. evaSMART är en revolutionerande produkt som är perfekt att använda på kontoret, en stor fördel för oss! .

5
bäst i test Duux Blizzard smart mobil luftkonditionering 14037

Duux Blizzard portabel AC

4.6
★★★★☆
 • Flera olika lägen för kyla samt avfuktning.
 • Enkel att styra via WiFi eller fjärrkontroll.
 • Modern och kompakt design, plus så ingår att alla tillbehör i priset.

Stilren och effektiv portabel AC från Duux med kyleffekt på 3500 W. Enkel att förflytta tack vare hjul samt handtag på sidorna. Den här produkten har tre olika lägen för kylning, samt ett läge för avfuktning – perfekt för sommarkvällarna. Den går att styra via trådlös fjärrkontroll, samt via en tillhörande app i mobilen. Den här luftkylaren har allt man behöver – en snygg design, enkel styrning och allt i ett och samma paket. Tummen upp från oss!

6
bäst i test Kraftfull AC för 58m² från Lyfco

Kraftfull AC för 58m² från Lyfco

4.5
★★★★☆
 • WiFi-styrd (styr från mobilen).
 • Extremt tystgående.
 • Kyler upp till 58 kvadratmeter på samma gång.

Det här är en portabel AC från Lyfco som är rekommenderad av bland annat Aftonbladet. Den är speciellt utvecklad för den skandinaviska marknaden då den dels erbjuder 4100 W kyleffekt, dels 3220 W värmeeffekt. Den är tystgående, och kan kontrolleras med både trådlös fjärrkontroll och via telefonen.

Tystaste valet
7
bäst i test Luftkonditionering 28m² från Lyfco

Portabel AC 28m² från Lyfco

4.3
★★★★☆
 • Erbjuder hela 2650 W kyleffekt.
 • Ett miljövänligare alternativ.
 • Mindre storlek som tar mindre plats i rummet.

Det här är en miljövänlig och portabel AC från Lyfco i något mindre modell, som hjälper dig att hålla rummet svalt under sommaren. Den är utrustad med Lyfcos UltraSilence-teknik, och erbjuder dessutom 2640 W kyleffekt. Den styrs via LED-display eller trådlös fjärrkontroll, och är enligt Aftonbladet en av de tystaste luftkonditioneringarna på marknaden.

8
Mesko bäst i test Portabel AC för 28m²

Mesko Portabel AC för 28m²

4.0
★★★★☆
 • Låg ljudnivå (under 65 db).
 • Tre olika effekter.
 • Kan styras med trådlös fjärrkontroll.

Det här är en mindre luftkonditionering, optimal för dig som vill kyla ned en mindre lägenhet eller enstaka rum. Den har en kyleffekt på omkring 2000 W, praktisk timer samt tre olika effekter – kylning, fläkt eller torka. Det har dessutom hjul, vilket gör att den är otroligt enkel att flytta runt i lägenheten eller huset.

9
bäst i test Comfee bärbar luftkonditionering

Comfee portabel AC

3.7
★★★☆☆
 • Erbjuder fläkt, kylning och avfuktning.
 • Konkurrenskraftigt pris.
 • Kyler ned med hjälp av kondenserat vatten vilket gör att du slipper använda vattentank.

Det här är en portabel AC från Comfee som hjälper dig att fläkta, kyla ned samt avfukta ett rum. Den kyler ned upp till 25 kvadratmeter, och har en 1100 W kyleffekt. Den använder sig dessutom av en patenterad kylteknik som kyler ned rummen med hjälp av kondensvatten, vilket innebär att du inte behöver använda ytterligare vattentank.

10
Electrolux bäst i test portabel AC 3400W

Electrolux Portabel AC 3400W

3.5
★★★☆☆
 • Stilren design som inte tar för mycket plats.
 • Hög kyleffekt som är bra för större rum.
 • Energisnål.

Den här luftkonditioneringen från Electrolux erbjuder en hög kyleffekt på hela 3400 W, trots sin låga energiförbrukning. Den är optimal för något större rum, och har en stilren design trots sin något större storlek. Den är aningen dyrare än andra modeller från Electrolux, men bra för dig som har behov av att kyla ned ett större rum.

Köpguide: Bäst i test Portabel AC

Enligt de flesta människor är sommaren en favorit bland årstiderna. Är man dock inte van vid värmen, kan det vara svårt att njuta lika mycket av den som man egentligen skulle vilja. För de som spenderar mycket tid i hemmet kan sommaren bli relativt jobbig, då det lätt blir otroligt varmt inomhus och svårt att sköta arbete och dagliga sysslor. Som tur är finns det lösningar som gör livet inomhus lite enklare – till exempel fläktar och air conditioners!

På den här sidan har vi rankat och tipsat om olika portabla air conditioners som är perfekta att använda på sommaren! Vi har dessutom samlat ihop en liten köpguide där vi går igenom olika faktorer som kan vara bra att veta om inför sitt köp. Längre ned på sidan hittar du dessutom ett urval av vanliga frågor kring portabla air conditioners.

Vad är en portabel AC

En portabel AC är exakt vad det låter som – en AC som kan förflyttas till olika rum! Generellt sett ser de ut som stora fläktar, med en slang baktill som man fäster ut genom ett fönster för att omvandla varm luft till kall. Det finns även modeller som saknar slangar, som använder sig av kallvatten för att kyla ned rummet. Det varierar lite från modell till modell, men de allra flesta (och bästa) använder just slang genom fönstret.

Vem behöver portabel luftkonditionering

Luftkonditionering kan vara bra att ha oavsett var i världen man bor. I varmare länder är det ofta standard att ha AC i sina hem, och då gärna fast AC som finns i alla rum. I bland annat Spanien, Frankrike, Italien och Kalifornien i USA, där det ofta är varmt större delar av året, har i stort sett alla husägare AC. Här i Sverige, där man kanske inte har samma behov av AC året runt, är portabel AC ett optimalt alternativ. De är små nog att förvara på vinden eller förrådet under årets kalla månader, och enkel att plocka fram när värmen kommer. De är dessutom perfekta då de är enkla att flytta på, inte tar för mycket plats, samt kyler ned ett rum i taget. Många gånger kanske man upplever att just sovrummet, eller vardagsrummet, är för varmt att vara i på sommaren. Då kan man bara ta fram sin portabla AC och låta den kyla ned rummet åt en under vissa perioder! De är effektivare än fläktar, och ger dig möjligheten att njuta av svalka, även under de varmaste dagarna.

Olika typer av luftkonditionering

Det finns många olika typer av fläktar och air conditioners på marknaden. Allt från vanliga, portabla fläktar, till stora AC-system som är gjorda för att kyla ned stora bostäder. Beroende på hur stort du bor kan du därför behöva se över vilket alternativ som är bäst för dig. Om du bor i en mindre lägenhet kanske det räcker med en större fläkt eller portabel AC, medan villaägare ofta letar efter fasta AC-system för alla rum.

Fördelar med portabel AC

Det finns såklart många fördelar med att investera i en portabel air conditioner, speciellt så här under sommarhalvåret när värmen titt som tätt kan bli för mycket att hantera. De främsta fördelarna med portabel AC är:

 • Det är enkelt att kyla ned det rum du befinner dig i.
 • Du kan flytta din AC var som helst, så länge det finns ett fönster i rummet.
 • En portabel AC drar mindre energi än en fast.
 • Många modeller bidrar till en bättre luftfuktighet och luftkvalitet i hemmet.
 • Det kostar mindre att införskaffa en portabel AC än en fast AC.

Nackdelar med portabel AC

Det finns såklart även nackdelar med portabel AC. Inte lika många som det finns fördelar, men det kan vara bra att veta om dem ändå. Som till exempel:

 • En portabel AC kyler inte ned en stor bostad tillräckligt mycket.
 • De kan kosta mer än du förväntar dig, beroende på modell.
 • Du kommer att behöva ta hand om kylsystemet och underhåll på produkten för att förhindra att mögel eller fukt samlas i den och försämrar din luftkvalitet hemma.

Var kan man köpa portabel luftkonditionering?

Luftkonditioneringar finns att köpa i såväl butik, som online. De flesta stora kedjorna, såsom Elgiganten, Mediamarkt och NetOnNet, har AC i sina fysiska och digitala butiker. Även digitala butiker såsom Outl1 och Amazon erbjuder ett brett utbud av luftkonditioneringar. De produkter som vi rankat som topp 10 hittar du överst på sidan med direktlänkar till webbplatserna som erbjuder bäst pris. Om du vill köpa en portabel AC med rabattkod, kan du läsa vårt blogginlägg där vi tipsar om hur man hittar de bästa rabatterna på nätet!

Vanliga frågor om Portabel AC Bäst i test

Om du funderar på att investera i en portabel AC finns det kanske en del frågor som du vill ha svar på i förväg. Vi har därför samlat de vanligaste frågorna på ett och samma ställe, så att du kan känna dig trygg med att du har all information du behöver innan ditt köp. Kom ihåg att alltid läsa igenom specifikationer och omdömen på produkter innan du beställer, så att du kan vara säker på att du gör rätt val och att produkten verkligen fungerar som den ska.

Hur fungerar en portabel AC?

En portabel AC har en slang som man fäster via ett öppet fönster. Maskinen tar den varma luften inifrån, och omvandlar den till sval eller kall luft. Den fungerar i princip som ett kylskåp, men istället för att kyla ned ett område, kan den istället kyla ned hela rum eller bostäder beroende på storlek. En portabel AC kyler generellt sett inte ned en hel bostad, men du kan förflytta den för att kyla ned det rummet som du vill ha kallt. Många väljer att använda den i sovrum eller vardagsrum, ofta beroende på vilken sida av deras hus som solen ligger på mest.

Hur mycket el drar en portabel AC?

En portabel AC drar inte lika mycket el som en fast AC. Det finns väldigt många olika modeller på marknaden, och många återförsäljare brukar specificera energiförbrukningen på deras webbplatser. I vår lista ovan har vi tagit upp vilka modeller som vi rekommenderar, dels baserat på energiförbrukning.

Finns det portabel AC utan slang?

Det finns flera olika modeller av portabel AC utan slang, men ofta kallas de bara för fläktar eller luftkylare. De kan visserligen vara liknande i effektivitet, men de har sällan samma förmåga att kyla ned ett helt rum eller en hel bostad. Det finns även AC-modeller som använder sig av större vattentankar för att kyla ned ett rum, men ofta är inte heller dessa lika effektiva som vanliga AC. Man ser oftast mindre fläktar eller kylare med dessa system, som används för att kyla ned vissa områden i ett rum – precis som en vanlig fläkt!

Vad ska man tänka på när man köper en portabel AC?

Det första du bör tänka på innan du köper en portabel AC är huruvida du har behovet för en. Den kommer att öka din energiförbrukning, ta lite plats och behöva underhållas. Om det räcker med en fläkt där hemma kan det vara mer värt att köpa en fläkt. Du behöver dessutom tänka på om din portabla AC ska kyla ned ett rum eller en hel bostad. En portabel AC är ett bra val för dig som till exempel vill kyla ned sovrummet, eller andra specifika rum. Behöver du en AC som kyler ned hela bostaden är det bättre att investera i en fast AC – även om det är dyrare.

Hur ofta tömma portabel AC?

De flesta modellerna av portabel AC har en vattentank som behöver tömmas då och då. Det är där det överblivna, avdunstade vattnet från värmen samlas. Om du vill säkerställa att din AC fungerar som den ska och inte behöver underhåll är det bra att titta till tanken ibland. De flesta nyare modellerna brukar dock indikera själva när det är dags att tömma den.

Testare och skribent:

David
David
Jag heter David och bor i Stockholm i en liten lägenhet på 24 kvadratmeter. Om dagarna jobbar jag på en kommunikationsbyrå och om nätterna glömmer jag bort att gå och lägga mig (ja, det är sant, jag har en förfärlig dygnsrytm). Jag gillar att resa, skratta och äta sena middagar. Är väldigt nyfiken och älskar att lära mig nya saker oavsett vad ämnet är. Med mina bloggar vill jag inspirera och hjälpa folk till att bli bättre och smartare konsumenter online. Vare sig det gäller spartips, produkt recensioner, eller köpguider så vill jag dela med mig av information och råd som kan hjälpa dig att fatta bättre beslut. Välkommen hit och hoppas att du lär dig något!

Om KöpKompassen

Att navigera bland det stora utbudet av valmöjligheter vid varje konsumentköp online kan vara en utmaning. Vårt team ägnar timmar åt att kartlägga, söka igenom forum och läsa konsumentrecensioner, även för de mest grundläggande hushållsprodukterna, för att sen summera informationen i tydliga och precisa jämförelser.

Bli en del av de tusentals människor som varje dag förlitar sig på KöpKompassen för att hjälpa dem fatta smartare köpbeslut. Vi hjälper våra läsare att spendera sina pengar klokt och hitta rätt produkt för deras specifika behov. Våra oberoende expertråd och datadrivna köprekommendationer ger dig möjlighet att hitta den bästa produkten för just dig.

Vi använder oss av data för att bättre förstå beslutsfattandeprocessen och därigenom kunna presentera den bästa produkten för varje användare. Vi anpassar våra jämförelser efter det som är viktigt för våra användares behov, oavsett om de är specifika eller mer generella. Vi håller vårt innehåll uppdaterat, letar ständigt efter nya leverantörer och produkter att jämföra, och vi är snabba på att ta bort de som är föråldrade eller inte längre uppfyller våra krav.

Våra rankningar ändras kontinuerligt baserat på våra egna algoritmer som bearbetar data för att identifiera högpresterande produkter och skräddarsy rekommendationer exakt efter vad våra läsare söker.

Liknande köpguider och recensioner