Lampa över soffbord inspiration – vi ger våra bästa tips!

Lampa över soffbord inspiration – Se våra 6 bästa produkttips

Lampa över soffbord inspiration – vi ger våra bästa tips!

Lampa över soffbord inspiration – Se våra 6 bästa produkttips

Lampa över soffbord inspiration – vi ger våra bästa tips!

Lampa över soffbord inspiration – Se våra 6 bästa produkttips

När du inreder ditt hem finns det många saker att tänka på. Du kanske vill inreda efter en viss stil, köpa möbler från ett visst märke eller kollektion, eller bara hitta unika objekt som ger ditt hem en personlig touch. Oavsett vilken stil du väljer, och vilka möbler du har, måste du såklart även ha belysning. Belysning är viktigt i alla rum, dels för att du ska kunna se när det är mörkt, dels för att den bidrar till en viss stämning. I ditt vardagsrum, där du trots allt spenderar mycket tid, vill du såklart ha lite extra bra belysning. Du kanske vill ha en taklampa, en sidolampa och några lampor i fönstren, till exempel. Den primära lampan i ditt vardagsrum hänger generellt sett ovanför soffbordet, och det är den som binder samman rummet. Vi har tagit fram några tips och råd att tänka på när du väljer lampa över soffbord, samt några rekommendationer på produkter som vi älskar!

Välja lampa ovanför soffbord – vad ska man tänka på?

Att välja rätt belysning kan vara svårt, och du måste tänka till lite när du gör ditt val. Det viktigaste är såklart att hitta en lampa som ger dig ett behagligt ljus och som passar din personliga stil. När det kommer till vardagsrumslampor vill man ofta ha ett ljus som kan vara starkt och svagt, och många väljer därför dimbara lampor. Ett annat alternativ är att ha spotlights i taket, och en annna lampa ovanför soffbordet.

Du bör också tänka lite extra på hur ditt vardagsrum är utformat när du köper nya lampor. Har du lågt i tak kan en hängande lampa få rummet att se mindre ut, och då kan det vara bättre att satsa på en taklampa samt en golvlampa vid soffan. Ett väldigt litet rum bör inredas för att se större ut, och då kan golvlampor ta upp onödig plats. Har du däremot ett “vanligt” vardagsrum av normal storlek kan du välja lite mer fritt! 

Lampa till vardagsrum – stilar

Om du inreder efter en viss stil vill du såklart att din belysning ska matcha den stilen. Det finns gott om lampor på marknaden som är anpassade för specifika stilar, allt från rustika, till moderna. Det positiva med att köpa en lampa i samma inredningsstil som övriga hemmet har, är att den kan binda samman rummet. Det kan se lite tokigt ut om du inreder i industriell stil, men använder dig av lampor som har en rustik stil, till exempel.


Lantlig hänglampa bambu 53 cm – Canna | Lamporochljus.se

Den här lampan från lamporochljus.se är ett perfekt exempel på en lampa i en rustik, lantlig stil. Den gör sig bra i ett vardagsrum där man kanske har spotlight i taket, men vill ha en lampa att hänga ovanför soffbordet också. Den kan hängas på olika höjder och kan därmed även passa ovanför en fåtölj, till exempel.


Lantlig hänglampa rotting 20 cm – Botello | Lamporochljus.se

Även den här lampan, också från lamporochljus.se, är ytterligare ett exempel på en lite mer lantlig stil. Den passar bra som lampa ovanför soffbord då den är lite mindre, ger ett mysigt ljus och kan kompletteras av till exempel golvlampor eller spotlights. Den ger dessutom ett mysigt ljussken, som man gärna vill ha i vardagsrummet när man tittar på film eller bara slappnar av efter en lång dag.

Större lampor till vardagsrum

Om du hellre vill ha lite av ett “statement piece” till vardagsrummet ska du satsa på en större lampa ovanför soffbordet. Du behöver inte nödvändigtvis välja en extravagant lampa, även om det också kan vara riktigt snyggt. Det finns gott om minimalistiska och moderna lampor som trots sin nätta design blir riktigt snygga i vardagsrummet.


Högvärdig LED-hänglampa Tolu, höjdjusterbar | Lamp24

Här kommer ett exempel på en minimalistisk lampa att hänga ovanför soffbordet. På bilden är den hängd i ett kök, men den passar minst lika bra i ett vardagsrum. Den är perfekt för dig som satsar på en mer modern och minimalistisk look på hemmet. Den kan dessutom hängas på olika höjder, vilket gör att den kan sitta såväl i taket, som hängande ovanför soffan.


Hänglampa Tyske av trä, 5 lampor, svart | Lamp24

Den här lampan från Lamp24 är ett perfekt exempel på en lampa som passar bra för många olika stilar. Den är mångsidig då du kan välja hur lågt de olika lamporna ska hänga, vilket gör att den passar bra att hänga såväl i taket som ovanför soffan. De exponerade sladdarna och nakna glödlamporna ger en rustik, men ändå modern och samtida känsla. Den erbjuder dessutom ett mysigt ljus och bidrar till ett väldigt modernt – men hemtrevligt – vardagsrum!

Om du trots allt hellre vill ha en riktigt extravagant lampa så ska du såklart satsa på det! Man behöver inte spöka ut rummet totalt, men det kan vara riktigt snyggt att inreda med en lite lyxigare lampa ovanför soffbordet. Här har vi tagit fram två exempel på tämligen mer extravaganta lampor som gör sig riktigt bra i de mer eleganta vardagsrummen.


Hope Taklampa | SE Möbler 

Den här lampan från SE Möbler är den perfekta kombinationen mellan lyx och modernism. Den har en stilren design och finns dessutom att beställa i såväl guld som silver. Den gör sig fin i vardagsrummet och ger dig den perfekta kombinationen mellan modernt, stilrent och extravagans. 


Savona Taklampa | SE Möbler

Den här lampan från SE Möbler är en riktig showstopper! Den är verkligen till för dig med extravagant smak, då den påminner om en kristallkrona. Den kan hängas på olika höjder och kan ge ditt hem en riktigt lyxig känsla. Ett perfekt val för dig som vill att lampan ska vara huvudattraktionen.

Vi har nu gett er några goda råd kring hur man väljer lampa ovanför soffbord och vad man ska tänka på när man väljer belysning överlag. Vi hoppas att ni funnit lite ny inspiration från det här inlägget och att ni känner er trygga inför valet av en ny lampa till vardagsrummet. Kom ihåg att ladda ned vår browser extension för att aldrig missa en aktuell rabattkod på några av butikerna som är omnämnda i det här inlägget! Och vill du ha fler tips så kan vi rekommendera vår blogg På jakt efter lampa över matbord inspiration? Vi tipsar dig om 6 snygga lampor för mer rolig läsning.

Om KöpKompassen

Att navigera bland det stora utbudet av valmöjligheter vid varje konsumentköp online kan vara en utmaning. Vårt team ägnar timmar åt att kartlägga, söka igenom forum och läsa konsumentrecensioner, även för de mest grundläggande hushållsprodukterna, för att sen summera informationen i tydliga och precisa jämförelser.

Bli en del av de tusentals människor som varje dag förlitar sig på KöpKompassen för att hjälpa dem fatta smartare köpbeslut. Vi hjälper våra läsare att spendera sina pengar klokt och hitta rätt produkt för deras specifika behov. Våra oberoende expertråd och datadrivna köprekommendationer ger dig möjlighet att hitta den bästa produkten för just dig.

Vi använder oss av data för att bättre förstå beslutsfattandeprocessen och därigenom kunna presentera den bästa produkten för varje användare. Vi anpassar våra jämförelser efter det som är viktigt för våra användares behov, oavsett om de är specifika eller mer generella. Vi håller vårt innehåll uppdaterat, letar ständigt efter nya leverantörer och produkter att jämföra, och vi är snabba på att ta bort de som är föråldrade eller inte längre uppfyller våra krav.

Våra rankningar ändras kontinuerligt baserat på våra egna algoritmer som bearbetar data för att identifiera högpresterande produkter och skräddarsy rekommendationer exakt efter vad våra läsare söker.

Vårt senaste publicerat innehåll