Luftrenare bäst i test – Topp 10 modeller för renare luft i hemmet

Bli en del av de tusentals människor som varje dag förlitar sig på oberoende expertråd och produktrekommendationer från KöpKompassen. Vi har noggrant valt ut en lista av produkter med något för alla, oavsett individuella behov, smaker eller preferenser.

Luftrenare bäst i test topp 10 bästa modeller för 2023
Bäst i test
1
Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde

Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde

4.9
★★★★☆
 • Flertalet unika funktioner.
 • Enkelt filterunderhåll med automatiska påminnelser när det är dags att byta.
 • HEPA-filter som fångar upp 99,95 % av alla partiklar – så små som 0,1 mikrometer.
 • Oscillering som sprider ren luft i 350 grader i rummets alla riktningar.

Om du letar efter den heliga graalen av luftrenare är det här rätt produkt för dig. Det här är en luftrenare från Dyson som både renar luften, samt erbjuder fläkt med varm och kall funktion. Den har flera praktiska funktioner, som bland annat röstkontroll, tyst läge med night mode samt diffused mode, som sprider ren luft på baksidan av fläkten för att nå ut över så stor yta som möjligt. Förutom detta ger den dig påminnelser när filtret ska byta, filtret är enkelt att byta på egen hand och den sprider luft över hela rummet precis beroende på hur du vill ha det. Det här är helt klart vår favorit när det kommer till luftrenare, och en solklar vinnare av vårt test!

Premium valet
2
Electrolux-Well-A5-Luftrenare

Well A5 Luftrenare

4.8
★★★★☆
 • Filtrerar upp till 99.5% av partiklar i tre effektiva steg.
 • Mäter automatiskt luftkvalitet och anpassar luften därefter.
 • Enkel att flytta på med kompakt design.

Well A5 från Electrolux är en otroligt smidig och snyggt designad luftrenare som kan stå på golvet eller hängas på väggen. Den är enkel att flytta på, och erbjuder flera fantastiska funktioner. Den har bland annat en partikelsensor som automatiskt mäter luftkvaliteten och anpassar luften därefter. Den filtrerar luften i tre steg – med hjälp av ett förfilter, ett antibakteriellt filter, samt ett förladdat filter som fångar upp till 99,5% av alla partiklar, så små som 0.3 mikrometer. Förutom detta har den även en 3D-fläkt, den är tystgående och kan styras via en app. En smart luftrenare i en kompakt och snygg design, ett premium val enligt oss!

3
Electrolux-Well-A7-Luftrenare

Well A7 Luftrenare

4.6
★★★★☆
 • Renar luften på bara 7 minuter.
 • Har ett 4-stegs-filter som tar bort mikroskopiska bakterier och partiklar.
 • Lätt, bärbar och enkel att anpassa för ditt hem.

Electrolux Well A7 är en luftrenare som renar rum upp till 66 kvadratmeter stora på samma gång! Det är en av de bästa luftrenarna på marknaden, främst på grund av sitt 4-stegs filter bestående av förfilter, antibakteriell beläggning, förladdat filter för små partiklar samt joneringsförmåga. Förutom detta är den dessutom bärbar, lätt och kompakt, och kan stå på golvet eller fästas på väggen. Den renar ett helt rum på ungefär 7 minuter, och är därmed en av de mest effektiva luftrenarna som finns att köpa idag. Vi älskar den här produkten och rekommenderar den till alla med lite mindre bostäder som vill rena luften snabbt!

4
Electrolux-Pure-A9-Luftrenare

Pure A9 Luftrenare

4.4
★★★★☆
 • Renar luft i större bostäder.
 • Styrs via app och arbetar även när du inte är hemma.
 • Går att anpassa efter den fasthet som du vill ha.
 • Har olika filter som kan anpassas efter dina behov.

Den här luftrenaren från Electrolux är optimal för dig med en lite större bostad, som vill kunna rena luften överallt på samma gång. Den renar luft i bostäder upp till 129 kvadratmeter, och den har dessutom en modern och snygg design. Luftrenaren har ett Pure Sense-system som mäter luftkvaliteten i ditt hem och justerar luftflödet automatiskt, för att ditt hem ska ha en så god luftkvalitet som möjligt – även när du inte är hemma. Den sprider ren luft över hela rummet i 360 grader, är tystgående och dess filter går att anpassa efter precis vad du behöver!

5
Dyson Purifier Cool Autoreact luftrenare

Dyson Purifier Cool Autoreact

4.3
★★★★☆
 • Luftrenare och fläkt i samma maskin.
 • 20% tystgående än den tidigare versionen av samma modell.
 • Använder sensorer för att analysera din luftkvalitet.
 • Maskintvättbart överdrag för vardaglig fräschhet.

Det här är en luftrenare från Dyson som kommer med 2-i-1 funktion – den båda renar luften och är en fläkt på samma gång! Den har flera praktiska funktioner, som till exempel 350 graders oscillering, diffused mode som sprider ren luft på luftrenarens baksida, och den är dessutom 20% mer tystgående än den tidigare versionen av samma modell. Den är lätt att byta filter på, och erbjuder flera praktiska filter som tar bort mikroskopiska bakterier och partiklar från din luft. Den säger sig till och med kunna filtrera bort COVID-19 viruset – vilket många förmodligen uppskattar. Det här är en smart luftrenare, som är perfekt under sommarhalvåret när du dessutom behöver en bra fläkt i en och samma maskin.

6
Ozoneair-Purify-60

Ozoneair Purify 60

4.1
★★★★☆
 • Ett energisnålt val.
 • Tystgående.
 • Forskningsutvecklad teknik som samlar upp och förstår dåliga partiklar.

Ozoneair Purify 60 är en smart luftrenare som använder sig av en patenterad teknik som förstör föroreningarna – med en vetenskaplig reningsmetod. Ozoneairs “Oxyplasma” säkrar ditt hem från luftburna allergener, virus och andra typer av farliga kemikalier. Den har dessutom en reningsgrad på hela 99.97%, vilket ger dig ett konstant skydd mot föroreningar, allergiska ämnen och kemikalier. Den rengör rum upp till 60 kvadratmeter i realtid, och är dessutom ett energisnålt alternativ som kostar mindre att använda och underhålla. Det här är en perfekt luftrenare för dig som vill säkerställa att inga bakterier eller virus kan nå dig i ditt hem (i alla fall till 99.97%!).

7
Philips-3000i-luftrenare

Philips 3000i luftrenare

4.0
★★★★☆
 • Renar luften i stora rum.
 • Kommer med tillhörande app och röststyrning.
 • Känner av luftkvaliteten och anpassar luften efter det.

3000i från Philips är luftrenaren för extra stora rum! Det här är en kraftfull luftrenare som kommer med en tillhörande app, som automatiskt ger dig notiser kring luftkvaliteten i ditt hem. Den går att styra med röststyrning via Google Home och Alexa, och den har ett otroligt bra filter som tar bort 99,9% av alla partiklar från luften. Den renar dessutom luften från virus, bakterier och aerosol. Den här luftrenaren kan i princip tänka på egen hand, och fungerar ungefär som en AI. Den lär sig och tänker själv, vilket gör att den kan anpassas efter varje individ och dess egna behov. Det här är, enligt oss, framtiden av luftrenare!.

Mest prisvärd
8
Winix-Zero-Pro-Luftrenare

Winix Zero Pro Luftrenare

3.9
★★★☆☆
 • PlasmaWave-teknik som minskar virus och bakterier från luften utan att avge ozon.
 • Tystgående läge som minskar onödigt brus.
 • Anpassar dig efter luftkvaliteten i ditt hem genom smarta sensorer.

Den här luftrenaren använder sig av smarta sensorer för att analysera luften i ditt hem och rengöra den helt och hållet baserat på kvalitet. Den är tystgående, och har dessutom ett extra läge som gör den till en av de tystaste på marknaden. Dess PlasmaWave-teknik avlägsnar bakterier och virus från luften utan att avge ozon, och den är till och med extra anpassad för att ta bort partiklar och odör från tobak och husdjur. Luftrenaren kan rena luft på ytor så stora som 99 kvadratmeter, och har en hög prestanda som är bra för såväl hem- som kontorsmiljöer.

9
Philips 2000i luftrenarë

Philips 2000i luftrenare

3.7
★★★☆☆
 • Rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet.
 • Tar bort upp till 99.97% av alla partiklar i luften.
 • Styrs med hjälp av en app.

Philips 2000i luftrenare är en appstyrd luftrenare som rekommenderas av Astma- och Allergiförbundet! Den lämpar sig för rum upp till 79 kvadratmeter, och har ett HEPA-filter som fångar upp till 99.97% av partiklar så små som 0.003 mikron. Den filtrerar även bort aeresol och virus från luften, vilket gör att du alltid kan njuta av en fräsch luftkvalitet i ditt hem. Det här är en luftrenare som är designad för dig med astma och allergier, och för oss är det här ett av de bästa valen du kan ta när det kommer till luftrenare om du lider av just dessa saker.

10
VOCOlinc Smart Luftrenare

VOCOlinc Smart Luftrenare

3.5
★★★☆☆
 • Praktisk LED-skärm visar luftkvalitet, luftfuktighet och temperatur.
 • Enkel att styra med röststyrning samt app med time.
 • Använder sig av 3 HEPA-filter för optimal rengöring av luften.

VOCOlinc Smart är en smart luftrenare som filtrerar upp till 500 m³ /h! Den har tre HEPA-filter, som renar luften effektivt och säkerställer att inga bakterier eller virus når dig. Den har en timer som går att ställa in via appen, vilket gör att du kan slå på luftrenaren redan innan du kommer hem efter arbetsdagen. Förutom detta går den att styra via Google Home, Apple HomeKit, Siri och Alexa. Den har en praktisk LED-display som visar dig luftkvalitet, luftfuktighet och temperatur hemma. Skärmen visar dig hur bra luftkvaliteten är genom olika färger, som gör att du själv kan välja att anpassa luftrenaren efter hur kvaliteten ser ut just nu.

Köpguide: luftrenare bäst i test

Om du är en sådan person som har problem med damm, pollen och oren luft, kanske du redan äger en luftrenare. Om du inte äger en, har du säkert hört talas om dem och funderat på att investera i en. Det finns gott om luftrenare på marknaden idag, och här ovan kan du läsa om våra topp 10 favoriter just nu. För att ge dig ännu lite mer information om luftrenare och vad det är, har vi samlat alla fakta du behöver i en och samma köpguide. Längre ned på sidan hittar du dessutom vanliga frågor och svar kring luftrenare.

Vad är en luftrenare?

En luftrenare är precis vad det låter som – en typ av fläkt som renar inomhusluften och tar bort skadliga partiklar, damm och oren luft. Luftrenare kan dessutom avlägsna mögelsporer, dålig luft och andra ovälkomna ämnen från luften, och göra det enklare för dig som boende att kunna andas frisk luft i hemmet. De flesta luftrenare ser ut ungefär som en fläkt, och det finns även modeller som är kombinationer av fläktar och luftrenare. 

Vad en luftrenare faktiskt gör

Det finns gott om luftrenare på marknaden idag, och vissa är kraftfullare än andra. Det som alla har gemensamt är att de suger in luften från hemmet, filtrerar den och blåser ut den igen. Beroende på vilken typ av luftrenare du har, kan den filtrera allt från pollen, till mögel eller dåliga odörer. Man kan jämföra luftrenare med fläktar, med skillnaden att luftrenare faktiskt omvandlar befintlig, dålig luft till ren och fräsch luft, istället för att bara blåsa ut ny luft.

Olika typer av luftrenare

Idag är det många leverantörer som väljer att skapa multifunktionella luftrenare, som till exempel både är luftrenare och fläkt i en och samma maskin. Vissa modeller har till och med fläkt, varmluft och luftrening i en och samma maskin. Förutom olika kombinationsmodeller finns det även vissa luftrenare som är mer kraftfulla än andra, som till exempel kan filtrera bort fler saker. En vanlig luftrenare kanske bara filtrerar bort pollen och damm, medan andra modeller kan ta bort dåliga odörer, mögelsporer och andra mikroskopiska partiklar som du inte vill ha i din luft.

Hur mycket eller hur lite din luftrenare filtrerar bort beror på vilka filter som luftrenaren har, samt hur stora filteröppningar den har. Om du är extra känslig mot olika sorters föroreningar kan det vara ett bra val att välja en luftrenare med ett flertal filter som verkligen renar din inomhusluft från allt den kan. 

Luftrenare för damm och pollen

De flesta som köper luftrenare idag gör det för att få bukt på damm- eller pollenallergier. Om man är mycket känslig mot pollen, till exempel, kan man många gånger uppleva problem redan från tidig vår till sen höst. Då kan det vara ett bra alternativ att införskaffa en bra luftrenare som filtrerar bort pollen och damm, så att man kan andas ren luft hemma och inte behöva tänka på att ha stängda fönster. 

Det finns luftrenare som är speciellt framtagna för att vara effektiva mot pollen och damm, och många allergiker vittnar om att deras hemmiljö blivit mycket bättre till följd av dessa luftrenare. Ett bra tips för dig som lider av pollen- eller dammallergi, oavsett årstid.

Fördelar med luftrenare

Det finns gott om fördelar med luftrenare, oavsett om du är allergisk eller inte. Att andas in ren luft är bra för alla, och det kan förbättra din livskvalitet hemma på många olika sätt. Några fördelar med luftrenare är bland annat följande:

 • Bättre sömn
  Ett vanligt problem hos många är att de sover dåligt till följd av dåligt luftflöde i hemmet. En luftrenare kan förbättra luften, och samtidigt skapa ett bättre luftflöde, vilket gör att du faktiskt kan sova bättre.
 • Bättre luftkvalitet
  Det finns studier som visar att vi mår bättre av att andas ren luft. Många påstår bland annat att de mår bättre av luften på landsbygden än i stan, och samma princip kan appliceras på att införa så ren och fräsch luft hemma som möjligt.
 • Mindre risk för sjukdomar
  Luftrenare har filter som faktiskt kan fånga upp virus och bakterier. Filtret dödar inte bakterierna, men genom att fånga upp dem får de inte någon näring, och dör då av sig själva. Detta resulterar i att ditt hem blir tämligen mer steriliserat än vad det vore utan en luftrenare
 • Bra för astmatiker och allergiker
  Om någon i ditt hushåll har astma eller allergier (luftburna) är luftrenare superbra verktyg för att underlätta deras levnadsförhållanden. Bra luft är viktigt för allergiker och astmatiker, och det är precis vad de får med en luftrenare hemma.


Att tänka på när du köper luftrenare

Luftrenare är, likt många andra hushållsprodukter, en investering. De kostar inte så pass mycket, men du ska ändå vara beredd att spendera några tusenlappar. Med det sagt kan det vara bra att ha några saker i åtanke innan du köper hem din egen, så att du vet vad du faktiskt spenderar pengarna på – och vad som är viktigt att leta efter. Vi har valt ut några viktiga faktorer som vi rekommenderar dig att kolla extra noga på.

 • Storlek på rummet: Det första du bör tänka på när du ska köpa en luftrenare är hur stort du bor, och om du vill ha en luftrenare i varje rum eller bara ett enskilt. Många kanske väljer att ha en i sovrummet, eller i hemmakontoret, till exempel. Andra vill gärna ha en i varje rum, vilket kan komma att kosta lite mer beroende på hur stort du bor. Kontrollera därför hur stor yta luftrenaren klarar av innan du köper en den – för att säkerställa att den verkligen klarar av att rena luften i hela området du vill.
 • Kapacitet: Precis som att du bör veta att luftrenaren kan hantera storleken på rummet, bör du även kontrollera vilken kapacitet den har. I regel innebär högre kapacitet även en högre ljudvolym, vilket betyder att du kan behöva dras med att det låter en hel del från din luftrenare om den har väldigt hög kapacitet. Om du inte har behovet av hög kapacitet kan det vara bra att försöka hitta en modell som hellre är tystgående, som du kan ha på så mycket som möjligt utan att störas.
 • Vilket filter behöver du: Som vi nämnde tidigare finns det olika luftrenare som har olika förmåga att rena luften. Allt beror på vilket filter de har. För dig som vill ha en luftrenare som kan filtrera bort alla typer av bakterier, pollen, dammpartiklar och odörer, behöver du hitta en riktigt bra modell som tydligt specificerar vad den gör och vilka filter den har.
 • Filterbyten: Om du köper en luftrenare med ett speciellt filter bör du dessutom kontrollera att just det filtret finns att köpa hem när det behöver bytas, och att det inte kostar för mycket att byta det. De flesta kända leverantörerna har filter i sina webbshoppar och fysiska butiker, men det gäller inte alla – så håll lite extra koll på det.
 • Pris: En luftrenare är en investering som kommer att kosta några tusenlappar. Men tänk efter på vad du faktiskt betalar för! Om du köper en dyrare modell, kontrollera då att du köper den på grund av dess funktioner och kapacitet, och inte bara på grund av att det är ett bra märke eller en snygg design. Du vill alltid betala för funktionerna då får hellre än ett utseende eller ett märke.


Hur stor skillnad gör en luftrenare egentligen?

Som vanligt när man funderar på att köpa hem någon ny typ av maskin eller vitvara till sitt hushåll vill man veta hur väl den faktiskt fungerar, och om det är värt att genomföra investeringen. När det kommer till luftrenare finns det dock fler som uppskattar dem, än vad det gör som inte anser att de gör skillnad. Att leva i ett hem med ren och fräsch luft är fördelaktigt för alla, speciellt de som lider av astma eller luftburna allergier. Luftrenare kan dessutom fräscha upp och öka luftflödet, motverka mögelsporer i luften samt ge hushållet en fräschare odör. Vi rekommenderar dig att testa, om du någonsin upplevt att luften i ditt hem känns unken eller om du bara vill känna efter hur skillnaden blir.

Vanliga frågor om luftrenare

Nu när vi gått igenom lite allmän fakta och en köpguide kring luftrenare kommer vi dessutom att lista de vanligaste frågorna och svaren. Om du någonsin haft en fundering kring luftrenare, hoppas vi att du hittar svar på dina frågor här!

Varför ska man ha en luftrenare?

Det finns många anledningar till varför man bör ha en luftrenare hemma. De vanligaste är att man har besvär med pollen- eller dammallergier. Men det finns även dem som väljer att ha luftrenare hemma på grund av att de mår bättre av ren luft, att de vill begränsa bakterier i hemmet eller att de lider av astma, till exempel. 

Var ska man placera luftrenare?

Du kan placera din luftrenare var du vill i ditt hem. Många väljer att ha dem i sovrummet, medan andra som kanske arbetar hemifrån hellre har dem i sitt kontor. Det är helt och hållet upp till dig var du vill ha din luftrenare, men rekommendationen är att placera den i det rum som du spenderar mest tid i.

Är luftrenare farliga?

Det finns ingenting farligt med luftrenare. Det är en maskin som filtrerar bort skadliga ämnen och partiklar från luften, om något är det fördelaktigt att ha en luftrenare hemma. 

Hur ofta byta filter luftrenare?

Du måste byta filter på din luftrenare med jämna mellanrum. Hur ofta beror såklart på vilken modell du har, hur stort filtret är, hur mycket den används och hur mycket orenheter den tar bort. De flesta leverantörer rekommenderar att byta filter ungefär en gång i halvåret, men det kan som sagt variera. Många luftrenare informerar kring detta i manualen när du köper dem.

Hur mycket el drar en luftrenare?

Hur mycket el din luftrenare drar beror helt och hållet på modell, hur mycket orenheter den ska filtrera bort samt hur ofta den är igång. De flesta luftrenare har specifikationer som tydliggör exakt hur mycket el de drar, så vår rekommendation är att kontrollera det på den modell du är intresserad av att köpa.

Ska luftrenaren vara på hela tiden?

Beroende på din anledning till att ha luftrenare kan du behöva ha på den olika mycket. Om du är allergisk eller lider av astma, kanske du väljer att ha din luftrenare i sovrummet. Då räcker det att ha på den under de timmar som du sover. Det finns ingen anledning att ha på en luftrenare dygnet runt, men den bör vara på några timmar om dagen eller natten för att säkerställa att den hinner göra sitt jobb.

Testare och skribent:

David
David
Jag heter David och bor i Stockholm i en liten lägenhet på 24 kvadratmeter. Om dagarna jobbar jag på en kommunikationsbyrå och om nätterna glömmer jag bort att gå och lägga mig (ja, det är sant, jag har en förfärlig dygnsrytm). Jag gillar att resa, skratta och äta sena middagar. Är väldigt nyfiken och älskar att lära mig nya saker oavsett vad ämnet är. Med mina bloggar vill jag inspirera och hjälpa folk till att bli bättre och smartare konsumenter online. Vare sig det gäller spartips, produkt recensioner, eller köpguider så vill jag dela med mig av information och råd som kan hjälpa dig att fatta bättre beslut. Välkommen hit och hoppas att du lär dig något!

Om KöpKompassen

Att navigera bland det stora utbudet av valmöjligheter vid varje konsumentköp online kan vara en utmaning. Vårt team ägnar timmar åt att kartlägga, söka igenom forum och läsa konsumentrecensioner, även för de mest grundläggande hushållsprodukterna, för att sen summera informationen i tydliga och precisa jämförelser.

Bli en del av de tusentals människor som varje dag förlitar sig på KöpKompassen för att hjälpa dem fatta smartare köpbeslut. Vi hjälper våra läsare att spendera sina pengar klokt och hitta rätt produkt för deras specifika behov. Våra oberoende expertråd och datadrivna köprekommendationer ger dig möjlighet att hitta den bästa produkten för just dig.

Vi använder oss av data för att bättre förstå beslutsfattandeprocessen och därigenom kunna presentera den bästa produkten för varje användare. Vi anpassar våra jämförelser efter det som är viktigt för våra användares behov, oavsett om de är specifika eller mer generella. Vi håller vårt innehåll uppdaterat, letar ständigt efter nya leverantörer och produkter att jämföra, och vi är snabba på att ta bort de som är föråldrade eller inte längre uppfyller våra krav.

Våra rankningar ändras kontinuerligt baserat på våra egna algoritmer som bearbetar data för att identifiera högpresterande produkter och skräddarsy rekommendationer exakt efter vad våra läsare söker.

Liknande köpguider och recensioner