Ont i höften när jag sover på sidan – vilken madrass ska jag välja?

Ont i höften när jag sover på sidan? Här är våra 2 madrass tips

Vi människor spenderar en stor del av våra liv sovande, så det är naturligtvis viktigt att vi kan sova utan smärta eller obehag. Tyvärr lider en stor del av befolkningen av sömnproblem, många gånger till följd av smärta i kroppen. Smärtan kan bero på många saker, såsom sovställning eller tidigare kroppsliga problem, men i de allra flesta fall beror det på att man har fel madrass. 

Många blir förvånade av det här påståendet, då de tror att det är sängen som avgör hur bra man sover. Nog för att sängen spelar roll, men det allra viktigaste man behöver för en god natts sömn är faktiskt en bra madrass som är anpassad efter kroppens behov. Så låt oss prata lite om hur man gör för att hitta rätt!

Hur vet man vilken madrass man behöver?

En bra madrass är A och O för en god natts sömn, så hur vet man vilken madrass som är för ens personliga behov? Till att börja med behöver du förstå vilka behov du har! Det finns ett par saker som skiljer olika madrasser åt, bland annat

  • Höjd
  • Fasthet
  • Material
  • Temperatur.

Det som de flesta är noggrannast med när de väljer en ny madrass är fastheten – alltså hur mjuk eller hård madrassen är. En mjuk madrass kan vara bra om man inte behöver så pass mycket stöd, medan en fast madrass är bättre om man behöver mer stöd åt rygg eller nacke. Materialet kan också spela in i ekvationen, då olika material kan ha olika påverkan på madrassens fasthet. Ett populärt material bland många användare är memoryskum, som formar sig efter just din kropp, och håller sig i samma form som din kropp behöver.

Olika sovställningar kan kräva olika madrasser

En annan faktor som kan spela in i ens sömnkvalitet är hur man sover, närmare bestämt vilken sovställning man använder. Det finns flera olika, och de delas ofta in i kategorierna rygg, mage och sida. Alla människor har en egen sovställning som de föredrar, men ens sovställning kan också vara en bidragande faktor till att man får ont när man sover.

Många personer som sover på rygg, kan till exempel uppleva smärta i ländryggen till följd av att de sover med armarna uppe. Många som sover på mage kan få ont i nacken, till följd av att den vrids i en onaturlig position när de sover. Experter säger ofta att den mest optimala sovställningen är att ligga på rygg med armarna längs sidorna, men det är såklart inte en position som passar alla. Faktum är att de flesta föredrar att sova på sidan, antingen i fosterställning eller någon egen variant av den.

Men, om jag till exempel har ont i höften när jag sover på sidan – vilken madrass ska jag då välja?

Ont i höften när jag sover på sidan – vilken madrass är bäst?

Det är vanligt att uppleva smärta i höften när man sover på sidan, speciellt om man är gravid. Det kan bero på att man får en för hög belastning på höften, antingen av till exempel en gravidmage, eller bara av sin egen kroppsvikt. Smärtan kan vara otroligt påfrestande och göra det svårt att sova, speciellt för de som föredrar att sova på sidan, och som inte alls får samma ro av att ligga på rygg eller mage.

Om du får ont i höften av att sova på sidan, och du vet att det inte beror på någon medicinsk orsak, kan det vara bra att se över byte av madrass. Många gånger beror smärtan på att din madrass är alldeles för fast, vilket gör att du sover på ett för hårt underlag för din kropp. Du bör istället försöka hitta en ny madrass som är aningen mjukare, eller tillverkad i ett annat material som formar sig bättre efter din kropp.

2 tips på madrasser för dig som får ont i höften

Vi tipsar om två produkter från Emma som vi rekommenderar till dig som får ont i höften av att sova på sidan. Här nedan kan du läsa mer om dem, och hur de kan hjälpa dig att lindra dina besvär när du sover.

Emma Original Madrass

Denna madrass är Emmas bästsäljande madrass, som vunnit bäst i test enligt Testfakta tre år i rad! Det är en medelmjuk skummadrass som har tre lager av olika material, optimalt för dig som behöver stöd, men som inte vill ligga på ett för hårt underlag. Den har ett stöttande lager HRX-skum i botten, som följs av ett lager med tryckavlastande material, samt ett andningsbart Airgocell-mateiral som absorberar fukt och håller dig sval hela natten. Hela madrassen är dessutom täckt av ett temperaturreglerande fodral som ytterligare bidrar till en sval känsla!

Den här madrassen är optimal för dig som får ont i höften av att sova på sidan, då den är medelmjuk samtidigt som den erbjuder stöd och tryckavlastning. Om du är intresserad av att testa den erbjuder Emma alltid 100 dagars provsömn, vilket innebär att du kan testa produkten upp till 100 dagar innan du bestämmer dig.


Emma Flip Bäddmadrass

Om du lider av smärta i höften till och från, kan Emma Flip Bäddmadrass vara ett klokt val för dig. Det är en vändbar bäddmadrass som låter dig välja mellan ett mjukt och ett fast underlag. Bäddmadrassen är tillverkad i tre lager – ett punktelastiskt Airgocell-skum, ett stöttande HRX-skum samt ett andningsbart överdrag. Om du föredrar den fastare sidan bör du ha HRX-skummet uppåt, medan du som vill ha den mjukare sidan bör ha Airgocell-materialet uppåt.

Det bästa med den här bäddmadrassen är att du kan använda din vanliga madrass, och lägga till bäddmadrassen de dagar du upplever smärta. Den är helt anpassningsbar och du kan välja sida helt beroende på dagsformen. 


Beställ madrass, bäddmadrass och sängar från Emma

Om du är intresserad av att testa en madrass, en bäddmadrass, eller varför inte en säng eller andra tillbehör, från Emma, kan du besöka deras webbplats redan idag! Där hittar du allt du behöver för en god natts sömn, oavsett vilka behov och önskemål du har. Och som vi nämnde tidigare erbjuder Emma alltid 100 dagars provsömn, vilket ger dig gott om tid att bestämma dig om du gillar produkterna eller inte.

Om du vill läsa mer så kan vi tipsa om vår artikel Bästa madrassen – Topp 10 bäst i test. Där går vi igenom och tipsar om våra madrass favoriter 🙂

Bloggen är skriven av:

Elias
Elias
Hej där! Mitt namn är Elias, och jag kallar Stockholm för mitt hem. I en liten, men mysig, 24 kvadratmeters lägenhet försöker jag balansera mitt liv mellan dagliga äventyr på en konsultbyrå och nätter där jag alltför ofta glömmer bort att gå och lägga mig. Ja, jag vet, jag har verkligen en förfärlig dygnsrytm! Mina dagar fylls med arbete och mitt passionerade intresse för att resa, skratta och njuta av sena middagar. Min nyfikenhet känner inga gränser, och jag älskar att suga åt mig kunskap, oavsett ämne. Att lära mig nya saker är en drivkraft i mitt liv. När det kommer till mina bloggar är mitt mål tydligt: att vara en pålitlig guide och inspirationskälla för dem som söker vägledning som konsumenter online. Genom att dela spartips, utförliga produktrecensioner och informativa köpguider hoppas jag kunna underlätta ditt beslutsfattande och göra din online-upplevelse mer givande. Förutom mitt arbete och mitt intresse för att resa och utforska nya äventyr är träning, hälsa och mat några av mina stora passioner. Jag älskar att experimentera i köket och utforska nya recept som är både näringsrika och läckra. Att laga mat är för mig inte bara en nödvändighet utan också ett sätt att koppla av och kreativt uttrycka mig själv. Jag tror på att äta balanserat och njuta av goda måltider utan att kompromissa med hälsan. Utöver matlagning prioriterar jag också regelbunden träning för att hålla mig i form och må bra både fysiskt och mentalt. Oavsett om det är en löprunda i parken, en session på gymmet eller en lugn yogapass, så är träningen en viktig del av min vardag. För mig handlar träning inte bara om att uppnå fysiska resultat utan också om att hitta inre lugn och balans. Så, välkommen till mitt hörn av internet, där jag delar med mig av mina erfarenheter och lärdomar. Jag ser fram emot att skapa en gemenskap av likasinnade som strävar efter att växa och lära sig tillsammans. Häng med, och låt oss utforska denna digitala värld tillsammans!

Relaterade Bloggar