Bästa madrassen 2023 – Topp 10 bäst i test

Bli en del av de tusentals människor som varje dag förlitar sig på oberoende expertråd och produktrekommendationer från KöpKompassen. Vi har noggrant valt ut en lista av produkter med något för alla, oavsett individuella behov, smaker eller preferenser.

Bäst i test madrasser topp 10
Bäst i test
1
Emma Diamond Resårmadrass

Emma Diamond Resårmadrass

5.0
★★★★★
 • 5 lager som ger dig den ultimata komforten.
 • Tillverkad av material i premiumkvalitét.
 • Ergonomi i fokus.
 • Passar för alla olika sängar.

Emma Diamond Madrass vann bäst i test hos Testfakta 2022, och det är inte svårt att se varför! Det är en otroligt bra madrass som finns i alla storlekar, till ett helt fantastiskt bra pris. Madrassen är 25 cm hög, och tillverkad med hela 5 olika lager för optimal komfort. Den har bland annat HRX-lager som ger stöd åt kroppen, andningsbart skumlager samt ett Diamond Degree-lager som stöter bort överflödig värme. Det här är vår absoluta favoritmadrass på marknaden just nu, och en solklar vinnare för oss!

2
Emma Original Madrass

Emma Original Madrass

4.9
★★★★☆
 • Tryckavlastande material.
 • Temperaturreglage som håller dig sval.
 • Testvinnande produkt.
 • Ger bra stöd för dig med ryggproblem.

Emma Original Madrass är madrassen som satte varumärket Emma på kartan! Madrassen har vunnit bäst i test flera år på raken, och erbjuder en unik, tryckavlastande teknik som passar bra för många olika kroppar och behov. Den erbjuder fyra lager, bland annat Emmas eget HRX-skum, tryckavlastning samt ett temperaturreglerande lager som stöter bort värme och håller dig sval under natten. Det här är en perfekt madrass för dig som söker efter en bra, hållbar madrass till ett väldigt bra pris.

Premium valet
3
Tempur Pro Plus CoolQuilt

TEMPUR Pro Luxe CoolQuilt

4.8
★★★★☆
 • Går att anpassa efter varje individuellt behov.
 • SmartCool-överdrag håller dig sval.
 • TEMPUR-materialet ger dig en fluffig och mjuk känsla.
 • Quiltad överdrag som ger en dämpad yta – bra för dig med ryggproblem.

Pro Luxe CoolQuilt är en madrass från TEMPUR som erbjuder optimal komfort och stöd för alla olika kroppstyper. Den har en bashöjd på 25 cm, men går även att beställa i andra höjden. Madrassen har ett invävt 2 cm TEMPUR-material som ger den en extra mjuk och fluffig känsla, samtidigt som SmartCool-överdraget håller dig sval. Det här är en madrass som ger dig hotellkänslan hemma, med innovativ teknik som går att anpassa för varje individuellt behov. Vi rekommenderar verkligen den här madrassen till dig som vill ha det bästa av det bästa.

4
TEMPUR PRO SMARTCOOL MADRASS

TEMPUR Pro SmartCool madrass

4.7
★★★★☆
 • Smart Cool-överdrag som håller dig sval under hela natten.
 • Fyra olika lager som anpassar sig efter just din kropp.
 • Går att anpassa efter den fasthet som du vill ha.
 • Finns att beställa i olika höjder beroende på dina preferenser.

Den här madrassen från TEMPUR är speciellt tillverkad för att hålla dig sval under hela natten. Den finns i olika storlekar, och kommer dessutom i tre olika hårdheter – mjuk, medium och fast. Den är alltså anpassningsbar och passar därför bra för många olika personer. Det unika med den här madrassen är att den har fyra olika lager som gör den stabil, tryckavlastande, sval och helt och hållet anpassad efter din kropp. Om du letar efter en madrass utöver det vanliga, är det här en produkt för dig. Just svalkande madrasser är något som vi älskar, så denna produkt ligger givetvis högt upp på vår lista.

5
TEMPUR ONE MADRASS

TEMPUR ONE madrass

4.6
★★★★☆
 • Tillverkad i Adapt-material som anpassar sig helt efter kroppen.
 • Finns att beställa i olika fastheter och storlekar.
 • Stilren design och hög kvalitet.
 • Maskintvättbart överdrag för vardaglig fräschhet.

TEMPUR One är en madrass tillverkad i ett revolutionerande minnesskum som anpassar sig helt och hållet efter din kropp. Den finns att beställa i mjuk, medium eller fast hårdhet, med en dansk, stilren design och ett maskintvättbart överdrag som alltid håller dig fräsch. Materialet kallas för Adapt, och tillverkades ursprungligen för att hålla astronauter säkra under rymdflygning – hur coolt är inte det? Det här är en revolutionerande produkt som garanterar god sömn i åtminstone 10 år, enligt TEMPUR själva.

6
Sweetnight Madrass

Sweetnight madrass

4.4
★★★★☆
 • 2-i-1 funktion för dig som vill kunna välja mellan hård eller mjuk.
 • Minnesskum som formar sig efter kroppen.
 • Temperaturreglage för svala nätter.
 • Finns i princip för alla olika storlekar av dubbelsängar.

Det här är en madrass från Sweetnight som kommer med hela 4 olika lager, för optimal komfort och svalka under hela natten. Den går att beställa i flera olika storlekar och det finns en storlek för varje säng. Madrassen är tillverkad i minnesskum, vilket gör att den kommer ihåg hur just din kropp är formad, och ger dig därmed optimal komfort. Madrassen är en så kallad “2 i 1”, då den har en sida som är hårdare, och en som är lite mjukare. Det gör att du kan vända på madrassen om du föredrar den hårda sidan, samt vända tillbaka om du någon gång vill sova på den mjukare sidan. Vi älskar mångsidiga produkter, så den här madrassen är helt i vår smak!

Mest prisvärd
7
Marcapiuma Minnesskum Madrass

Marcapiuma minnesskum madrass

4.3
★★★★☆
 • Bra för dig med dammallergi.
 • Minnesskum som formar sig efter kroppen.
 • Kylande lager som håller dig sval under nätterna.
 • Bra höjd som ger god stabilitet för kroppen.

Det här är en prisvärd madrass från Marcapiuma som finns att beställa hem i flera olika storlekar. Den är tillverkad i Italien, anti-allergisk och har dessutom minnesskum, som formar sig efter just din kropp och blir som en specialdesignad madrass bara för dig. Madrassen är 21 cm hög och har ett lager av kylande skum som håller dig sval hela natten lång. Det här är verkligen en prisvärd produkt med många bra funktioner, som speciellt är bra för dig som vill att din madrass ska formas efter dig, och bara dig.

8
TEMPUR PRIMA MADRASS

TEMPUR Prima madrass

4.1
★★★★☆
 • Ökad hållbarhet tack vare DuraBase-lagren i botten.
 • Hygieniskt överdrag som går att tvätta i maskin.
 • 100% anpassningsbar i såväl fasthet, som storlek och höjd.
 • Rörelseabsorberande material som garanterar en avslappnad sömn.

Prima är TEMPURs mest adaptiva madrass hittills, och ett perfekt val för dig som vill kunna välja helt själv hur din madrass ska kännas. Den har fem lager, bland annat två DuraBase-lager som finns till för maximal komfort och ökad hållbarhet. Den har dessutom TEMPURs minnesskum “Adapt”, som anpassar sig helt efter kroppen. Madrassen toppas av ett tunt och fräscht överdrag som är maskintvättbart, och håller madrassen fräsch och hygienisk. Det kan verka som mycket i en och samma madrass, men det är helt klart en investering som är värd att ta enligt oss.

9
Carpe Diem Beds Lilla Harpö

Carpe Diem Beds Lilla Harpö

4.0
★★★★☆
 • Svanenmärkt madrass.
 • Anpassningsbar tack vare olika fastheter.
 • Visco Elastic lager som absorberar dina rörelser och säkerställer total avslappning.
 • Passar för alla olika sängramar.

Lilla Harpö är en svanenmärkt madrass från Carpe Diem Beds som garanterar optimal komfort, oavsett vilken sängram du väljer. Den har bland annat ett Visco Elastic material som fångar upp dina rörelser och säkerställer att du kan sova i en avslappnad position hela natten lång. Den finns att beställa i olika fastheter, och givetvis även olika storlekar. Det här är vad man skulle kunna kalla en Rolls Royce av madrasser – lite dyrare, men otroligt mycket bättre.

10
TEMPUR AIR PRO

TEMPUR Pro Air madrass

3.9
★★★☆☆
 • Patenterat minnesskum med miljontals anpassningsbara celler.
 • Helt anpassningsbar vad gäller fasthet och höjd.
 • 5 lager av material med tryckavlastning och temperaturreglage.
 • Överdrag som transporterar bort överflödig värme.

TEMPUR Air är en madrass perfekt för dig som kräver en sval temperatur, natten lång. Det är den svalaste madrassen på marknaden, och den erbjuder hela 10 gånger så mycket luftflöde som konkurrenternas. Madrassen har ett unikt minnesskum med miljontals celler som anpassar sig efter din kropp, och erbjuder komfort utan dess like. För dig som vill ha det svalt på nätterna är det här helt klart det bästa alternativet där ute.

Köpguide: bästa madrassen

Behöver du köpa en ny madrass? Då vet du kanske redan om att det verkligen finns en djungel av olika madrasser där ute. Marknaden är enorm, och det finns lika många olika madrasser, som det finns olika kroppar. Skämt å sido, det finns åtminstone en madrass som passar alla olika typer av behov och önskemål. Vi har samlat all information du behöver ha kring madrasser i en och samma köpguide, samt sammanställt en FAQ lite längre ned på sidan där vi svarar på era vanligaste frågor.

Vad ska man tänka på när man köper madrass?

Om du på senare dagar upptäckt att din madrass inte ger dig den optimala sömnupplevelsen kan det vara dags att byta. Men hur vet man vilken madrass man ska välja? Först och främst bör du tänka på vad det är som din nuvarande madrass saknar, som du önskar av din nya madrass. Är den för mjuk? För hård? Ger den inte tillräckligt med stöd? Om du vill testa olika madrasser kan det vara värt att åka till ett varuhus och provligga olika madrasser, för att få en känsla av vad som passar dig. Många onlinebutiker erbjuder dessutom öppet köp, som låter dig prova madrassen hemma under en period innan du bestämmer dig.

Om du har köpt, eller planerar att köpa en ny madrass, har du kanske fått höra att det är viktigt att ha en bra madrass. Många anser att det är viktigare med en bra madrass än vad det är med en bra säng, på grund av att madrassen är vad som ger dig stöd när du sover. En bra madrass utgör grunden för en god natts sömn, något som är otroligt viktigt med tanke på att vi människor spenderar omkring 26 år av våra liv med att sova. En bra madrass är dock olika saker för olika människor. Vissa föredrar en tunnare madrass, medan andra vill ha en tjockare. Vissa behöver mer stöd, medan andra vill ha en mjukare madrass. Oavsett vad du föredrar, är det i alla fall viktigt att du testar dig fram för att hitta rätt – med tanke på att den ska hålla länge och ge dig optimal komfort alla nätter.

När du ska köpa en ny madrass finns det ett par saker som du bör ha i åtanke. Bland annat följande:

 • Hållbarhet: Du ska framförallt investera i en madrass som håller länge, gärna 8–10 år. 
 • Fasthet: Förutom hållbarhet är det även viktigt att köpa en madrass som din kropp tycker om. Genom att identifiera vad du tycker om hos en madrass och vad du inte tycker om, kan du lättare leta efter madrasser i din smak. Om du till exempel vet med dig att din nuvarande madrass är för tunn, bör du fördelaktigt leta efter en tjockare och mer stabil madrass inför ditt nästa köp.
 • Material: Materialet på madrassen avgör till stor del hur den kommer att kännas. Minnesskum, till exempel, formas efter kroppen, medan HR-skum erbjuder bättre stöd för kroppen.

Om du är osäker på hur tjocklek, hårdhet och luftighet fungerar hos en madrass, kan du läsa mer om det här, där vi samlat all information du behöver veta. Kom ihåg att det viktigaste är att du hittar en madrass som passar dina behov – så fråga dig själv vad just du tycker om när det kommer till madrasser.

Vilken madrass är bra för ryggen?

Märker du av att du har ont i rygg eller nacke efter att du sovit? Det kan vara ett tecken på att din madrass är sliten, eller inte bra nog för dig. En bra madrass ska kännas skön att sova på, och du ska inte vakna upp med besvär. Det är viktigt att ha en bra madrass på grund av att din kropp behöver det. Som barn och ungdom märkte man sällan av smärta i kroppen till följd av en dålig madrass, då kroppen återhämtade sig så lätt. I äldre ålder blir det dock allt tydligare om madrassen man sover på inte är anpassad för ens egen kropp. En dålig madrass leder ofta till dålig sömn, eller smärta efter sömn. På grund av detta är det viktigt att köpa en bra madrass, som håller länge och ger kroppen det stöd den behöver.

Det finns olika typer av madrasser för ryggont, och beroende på vilka problem du har, kan det också finnas olika lösningar. Generellt sett brukar personer med ryggont må bra av madrasser med mer stöd, det vill säga lite hårdare och tjockare madrasser. Det bästa du kan göra för att hitta en madrass som passar för dig är att testa olika modeller. Du kan givetvis gå till en fysisk butik och provligga, men du kan också jämföra din nuvarande madrass med någon av våra tips för att se om de har något som din nuvarande saknar.

Ett tips för dig med rygg- eller nackproblem är att dessutom investera i en ergonomisk kudde som kan ge dig extra stöd! Vi skrev nyligen ett inlägg om just ergonomiska kuddar, samt ett annat inlägg om sovkuddar, som du kan läsa om du vill ha inspiration!

Olika typer av madrasser

Som vi nämnde tidigare finns det gott om madrasser där ute, för olika behov och olika problem. Det är till exempel vanligt med speciella madrasser för rygg- eller nackproblem, madrasser som har en viss tjocklek, eller madrasser med andra specialfunktioner. Här nedan kan du läsa lite mer om de vanligaste typerna av madrasser, och vilka de passar bra för.

Madrass för ryggont

Om du lider av rygg- eller nackproblem är det extra viktigt att hitta en madrass som ger dig bra stöd och som du kan sova skönt på. Madrasser för ryggont är ofta lite tjockare, eller lite hårdare än vanliga. De kan också ha minnesskum, som gör att madrassen formas efter just din kropp. Vi har tidigare skrivit en guide kring hur du hittar en bra madrass för ryggont, som du kan läsa om här! Vi har dessutom skrivit ett inlägg där vi berättar mer om vad du kan göra om du upplever att din nuvarande madrass ger dig ryggont, som du kan läsa här.

Olika tjocklekar

Madrasser kommer i många olika tjock- och hårdheter. Om du beställer en madrass online har du ofta möjligheten att välja hur tjock eller hård den ska vara. Vad du väljer beror helt och hållet på vad du föredrar. Det finns vissa madrasser för dubbelsängar som har olika tjock- eller hårdhet på olika sidor, något som är perfekt för paret som har olika krav på madrass. Om du köper en ny madrass i butik får du oftast testligga olika modeller för att se vad som fungerar bäst för dig.

Luftiga madrasser

En annan faktor som tycks vara populär bland många användare är madrasser som andas. Det vill säga, luftiga och svalkande madrasser. Att sova i en för varm miljö är något som många ogillar. På grund av detta väljer många att investera i madrasser som bidrar till en svalare natts sömn. Det finns gott om exempel på detta, bland annat hos madrasserna från Emma som vi nämner ovan, som har temperaturreglering.

Bäddmadrasser

Om du verkligen vill optimera din sömn kan det vara en bra idé att införskaffa en bäddmadrass att lägga ovanpå din vanliga madrass. Bäddmadrassen agerar främst som ett skydd för din madrass och används vanligtvis av hygienskäl.  Det är inte samma sak som ett madrasskydd (här kan du läsa mer om dessa), utan används främst för att skydda madrassen mot slitage. Vill du läsa mer om vad man ska leta efter i en bäddmadrass kan du läsa vårt inlägg om just bäddmadrasser här!

Madrasser i olika material

Madrasser kommer dessutom i många olika material. Här kan du läsa mer om några av de vanligaste materialet, och vad som särskiljer dem.

 • Memoryskum är ett efterfrågat material på madrasser som många tycker om, på grund av att det formar sig efter just din kropp. Materialet “kommer ihåg” hur din kropp är formad, och anpassar sig efter din kropp varje natt. Memoryskum rekommenderas till de flesta, men inte de som lider av rygg- eller nackproblem, då skummet i vissa fall inte ger tillräckligt med stöd.
 • HR-skum är ett tämligen tjockare skum med större tyngd och elasticitet. Det är ett material som rekommenderas för dig med ryggproblem, eller dig som bara behöver extra stöd när du sover. HR-skum har dessutom högre livslängd än många andra material.
 • Kallskum erbjuder en bra fjädring och elasticitet när du sover. Det är ett material med en större, och mer oregelbunden cellstruktur, som är komfortabelt att ligga på då det ger bra och jämn avlastning.
 • Polyuretanskum är ett vanligt material i madrasser som går att anpassa för olika fastheter och höjder. Det är ett av de vanligaste materialen som används i “vanliga madrasser”, då det är så pass anpassningsbart.
 • Latex är ett material som andas väldigt bra, och är vanligt i madrasser som är tillverkade för dig som vill ha en sval sömnupplevelse. Det leder bort värme från kroppen och låter dig njuta av en svettfri natts sömn!


Madrass och bäddmadrass

Vi nämnde ovan att många väljer att köpa en bäddmadrass utöver sin vanliga madrass, men behövs det egentligen? Svaret är ja och nej. Vissa föredrar att använda en bäddmadrass ovanpå sin vanliga, för att skydda madrassen eller få extra stöd. Andra anser att det räcker med den vanliga. Huruvida du behöver mer än en madrass är helt och hållet upp till dig. Det finns bäddmadrasser som är tillverkade för att ge lite extra stöd, till exempel för dig med ryggproblem, och dessa kan helt klart vara värda att investera i för dig som behöver dem.

Rätt storlek på madrassen

Att hitta rätt storlek på din madrass är enkelt – du behöver bara veta vilken storlek din säng har! Om du har en dubbelsäng kan du läsa det här inlägget som vi skrivit, där vi pratar om hur man hittar rätt madrass för sin dubbelsäng.
 

FAQ om madrasser

Har du frågor kring madrasser, och vad man ska tänka på när man köper dem? Spana in sektionen här nedan, där vi samlat alla vanliga frågor och svar som användare kan ha kring madrasser.

Hur tjock madrass ska man ha?

Din madrass ska vara så tjock som du vill ha den. Om du föredrar en tjock madrass, ska du såklart köpa en tjock madrass. Det enda du bör tänka på är att tunna madrasser kan bidra till mindre stöd, som i sin tur kan leda till rygg- och nackproblem. Madrasser som ger mer stöd för rygg och nacke är i allmänhet aningen fastare än “vanliga madrasser”, så tänk på det när du letar efter en ny madrass som du lider av ryggont.

Hur ofta ska man byta madrass?

En bra madrass håller länge. Faktum är att experter rekommenderar att madrassen ska hålla mellan 8–10 år innan det är dags att byta. Denna fakta är viktig att ha i åtanke när du ska köpa en ny madrass. En bra madrass är en investering, och de kan komma att kosta lite mer än vad man tänkt sig. De kostar inte lika mycket som en säng, men bra madrasser kostar ofta mellan 5,000–15,000 kr. Det beror såklart på vilken leverantör du köper från, men någonstans däremellan brukar de vanligaste priserna ligga. Med tanke på hur sällan du faktiskt behöver investera i en ny madrass, är det alltså värt att välja ett dyrare alternativ när det väl är dags att köpa. Det är en investering i din egen sömn, och därmed även ditt välmående.

Vad är skillnaden mellan bäddmadrass och madrass?

En madrass är själva grunden till din säng (förutom sängstommen, såklart). Det är madrassen som avgör vilket underlag du sover på, om det är hårt eller mjukt, om det är luftigt, och så vidare. Madrassen är det viktigaste elementet på en säng, helt enkelt. En bäddmadrass däremot, är en tunnare madrass som man lägger ovanpå sin madrass. De flesta använder den för att skydda madrassen av hygienskäl, medan andra har bäddmadrasser som bidrar till extra stöd eller komfort. Med andra ord är det viktigaste du kan göra att köpa en bra madrass, och sedan köpa till en bäddmadrass om du är i behov av extra stöd, eller bara vill hålla din vanliga madrass fräschare längre.

Testare och skribent:

Jenny
Jenny
Hej hej! Mitt namn är Jenny, jag är 26 år gammal och uppvuxen strax utanför Stockholm. Tränar rätt mycket på fritiden och älskar att inspirera och dela med mig av livets alla delar. Några av min hobbys/intressen innefattar vinkvällar med vänner, kläder/mode, matlagning och inredning. Delar gärna med mig av saker jag upplevt, man kan säga att jag är lite som en öppen bok, där jag tar mig friheten att skriva av mig.

Om KöpKompassen

Att navigera bland det stora utbudet av valmöjligheter vid varje konsumentköp online kan vara en utmaning. Vårt team ägnar timmar åt att kartlägga, söka igenom forum och läsa konsumentrecensioner, även för de mest grundläggande hushållsprodukterna, för att sen summera informationen i tydliga och precisa jämförelser.

Bli en del av de tusentals människor som varje dag förlitar sig på KöpKompassen för att hjälpa dem fatta smartare köpbeslut. Vi hjälper våra läsare att spendera sina pengar klokt och hitta rätt produkt för deras specifika behov. Våra oberoende expertråd och datadrivna köprekommendationer ger dig möjlighet att hitta den bästa produkten för just dig.

Vi använder oss av data för att bättre förstå beslutsfattandeprocessen och därigenom kunna presentera den bästa produkten för varje användare. Vi anpassar våra jämförelser efter det som är viktigt för våra användares behov, oavsett om de är specifika eller mer generella. Vi håller vårt innehåll uppdaterat, letar ständigt efter nya leverantörer och produkter att jämföra, och vi är snabba på att ta bort de som är föråldrade eller inte längre uppfyller våra krav.

Våra rankningar ändras kontinuerligt baserat på våra egna algoritmer som bearbetar data för att identifiera högpresterande produkter och skräddarsy rekommendationer exakt efter vad våra läsare söker.

Liknande köpguider och recensioner