På jakt efter lampa över matbord inspiration? Vi tipsar dig om 6 snygga lampor!

Lampa över matbord inspiration och 6 produkttips

Det finns många saker som kan lyfta ett till synes tråkigt hem, till ett riktigt stilrent och snyggt hem! En av dessa saker är belysning. Belysning i hemmet gör otroligt mycket, dels för inredningen och dels för stämningen och mysfaktorn. Att köpa rätt belysning för rätt rum kan dock vara svårt för många. Man vet kanske inte riktigt vilket ljus som passar bra för vilket rum, vilken typ av lampa eller hur stor den ska vara. Ett problem som många stöter på är att välja rätt lampa för matbordet. I dagens inlägg pratar vi därför om lampa över matbord, inspiration och tips på produkter att kika närmre på!

Lampa över matbord – inspiration 

De flesta hus-eller lägenhetsinnehavare har ett rum eller en plats i sin bostad med en matplats. Vissa kanske bara använder den vid middagsbjudningar eller på speciella tillfällen, medan andra äter alla måltider där varje dag. Oavsett vem du är och hur ofta du nyttjar ditt matbord vill du förmodligen ha en schysst lampa där i alla fall! Så vad ska man leta efter när man vill köpa en ny lampa till matbordet?

Valet av belysning utgår främst från två saker – din personliga inredningsstil och vilken känsla du vill komma åt. Starkare belysning kan ofta ge mer ljus, men minska mysfaktorn. Svagare belysning skapar hellre än mysig och intim stämning, som ju många trots allt vill ha av en lampa som hänger över matbordet. Beroende på hur stor matsal eller matplats du har, kan du också behöva anpassa din belysning till utrymmet så att helheten blir bra.

Inredningsstilar – inspiration för lampa över matbord

Det finns många olika inredningsstilar och de flesta skapar sin egen stil genom att kombinera olika möbler, dekorationer och färger. Många väljer dessutom att inreda sitt hem baserat på en myntad stil, till exempel rustikt, modernt, vintage, pastell eller industriellt. På i princip alla inredningsbutiker kan du hitta såväl möbler, som dekoration och belysning som passar in för olika stilar. 

Industriell

Industriell hängande lampa svart med mesh 4-ljus | lamporochljus.se

Här ovan kan du se ett exempel på en lampa till matbord i en industriell stil från lamporochljus.se. Den har ett lite svagare, mysigt ljus och en bur som omger lamporna – ett typiskt inslag i den industriella stilen. Den passar perfekt att hänga över ett matbord i trä, som på bilden, och ger din matplats en väldigt inbjudande och mysig känsla – med en viss edge tilld en.

Modern minimalism

En annan stil som är väldigt populär bland många är den moderna inredningsstilen. Den präglas ofta av minimalism, ljusa färger och stilrena möbler och dekorationer. Även belysningen är ofta minimalistisk och stilren i den moderna stilen.

Design hänglampa stål med touchdimmer inkl LED - Platina
Design hänglampa stål med touchdimmer inkl LED – Platina | lamporochljus.se 

Den här lampan från lamporochljus.se är ett perfekt exempel på en snygg, modern lampa att hänga över matbordet. Den ger ett dovt och snyggt ljus, har en minimalistisk design och passar perfekt in i moderna hem. De raka, tunna linjerna i designen är typiska för moderna och minimalistiska hushåll, och den skulle passa lika bra ovanför en matplats som i ett vardagsrum. Den är dessutom väldigt prisvärd och kommer garanterat att bidra till en snygg helhet ovanför din matplats.

Maximalism

Motsatsen till minimalism är såklart maximalism! Det finns många olika typer av maximalism och det är upp till dig att bestämma hur du vill ha det. Generellt sett brukar maximalism definieras av more is more. Precis som att man gärna har mönstrade tapeter och mängder av prydnader, vill många gärna ha extravaganta lampor. Om du har en minimalistisk stil i ditt hem (eller om du har en förkärlek för kristallkronor) kan du spana in dessa lampor till matbord!

Kenza L Taklampa
Kenza L Taklampa | semobler.se


Pomelo Taklampa | semobler.se

Dessa två taklampor går toppen att hänga över en matplats. De finns i olika färger, Kenza L i guld, silver och mässing, Pomelo i champagne och smoky. Dessa typer av lampor är riktigt snygga och verkligen “statement pieces” till ditt hem. De kommer att ge en lyxig känsla till din matplats och ge alla gäster något att titta närmare på. Även om du inte inreder efter maximalism kan dessa lampor fungera utmärkt till matplatsen. Inred sparsamt runt omkring och låt lamporna stå i fokus!

Lampor till matbord för alla stilar

Att ha en designerad inredningsstil är inte för alla, och det med rätta! Många tycker att det kan vara svårt att inreda efter en viss stil, många gånger på grund av att det är begränsande. Ditt hem ska spegla den du är och det du tycker om, oavsett om du följer en viss stil eller inte. Vi har därför tagit fram två tips på lampa till matbord som passar bra för i princip alla stilar!

Lindby Imarin hänglampa, 3 lampor, vit
Lindby Imarin hänglampa, 3 lampor, vit Lamp24 

Lindby Kirista pendellampa, 5 lampor, svart
Lindby Kirista pendellampa, 5 lampor, svart | Lamp24

Det här är två lampor för matbord från Lamp24 som har en ganska neutral stil, som passar bra till många olika inredningsstilar. Den första, Lindby Imarin, är tämligen minimalistisk och passar bra för ljusa inredningsstilar. Den andra, Lindy Kiristra, har en lite mer industriell design som man dessutom kan dekorera med växter eller andra prydnader. Om du tycker att den är för mörk kan du alltid måla den vit eller till någon annan färg med hjälp av vanlig sprayfärg.

Övrigt att tänka på när du ska köpa lampa till matbord

När du köper en lampa till matbordet ska du i regel tänka på följande saker:

  • Rätt ljus – lampan får gärna ha ett mildare, dovare ljus som ger en mysig stämning vid middagar.
  • Bra höjd – du vill inte att lampan hänger för lågt ned eller för högt upp. Mät därför höjden från taket till önskvärd position och se över måtten innan du köper.
  • Din stil – strunta i vilken stil du “ska ha” och köp en lampa till ditt matbord som du gillar! Du kan välja fritt helt själv och du behöver aldrig försöka passa in med en viss stil – följ din egen stil!

Vi hoppas att det här inlägget har gett dig lite mer inspiration till lampor att hänga över matbordet! Kom ihåg att ladda ned vår browser extension för att aldrig missa aktuella rabattkoder och erbjudanden på lamporochljus.se, Lamp24 eller SE Möbler – samt mängder av andra onlinebutiker. Och om du är intresserad av att läsa mer så kan vi tipsa om vår blogg Lampa över soffbord inspiration – vi ger våra bästa tips för mer rolig läsning.

Bloggen är skriven av:

Jenny
Jenny
Hej hej! Mitt namn är Jenny, jag är 26 år gammal och uppvuxen strax utanför Stockholm. Tränar rätt mycket på fritiden och älskar att inspirera och dela med mig av livets alla delar. Några av min hobbys/intressen innefattar vinkvällar med vänner, kläder/mode, matlagning och inredning. Delar gärna med mig av saker jag upplevt, man kan säga att jag är lite som en öppen bok, där jag tar mig friheten att skriva av mig.

Relaterade Bloggar