Airfryer bäst i test – Topp 10 val för att laga snabb & krispig mat

Bli en del av de tusentals människor som varje dag förlitar sig på oberoende expertråd och produktrekommendationer från KöpKompassen. Vi har noggrant valt ut en lista av produkter med något för alla, oavsett individuella behov, smaker eller preferenser.

Airfryer bäst i test Topp 10 bästa valen
Bäst i test
1
Airfryer XXL Connected

Airfryer XXL Connected

5.0
★★★★★
 • 16 olika tillagningsfunktioner, allt från grill till fermentering.
 • Går att styra via en användarvänlig app med flera recept.
 • Hög kapacitet, perfekt för den stora familjen.
 • Energisnål med snabb tillagning.

XXL Connected från Philips är en otroligt nytänkande airfryer som erbjuder dig alla funktioner, och lite till! Den har en hög kapacitet och kan laga hela 7.1 L – motsvarande cirka sex måltider – åt gången. Den drar 60% mindre energi än en vanlig ugn, och den går dessutom att styra via en app. Allt du behöver göra är att välja ett recept via appen, lägga ned din mat och starta – så sköter den sig självt och ger dig god och hälsosam mat på nolltid. Ett extra plus i kanten från vår sida är dessutom att den kan göra allt från att rosta, till att grilla och till och med fermentera mat. En solklar vinnare inom alla kategorier!

Premium valet
2
Cosori Dual Blaze Airfryer

Cosori Dual Blaze Airfryer

4.9
★★★★☆
 • Styrs via en app som dessutom ger inspiration och recept.
 • 6.4 Liters kapacitet (2.5 kg mat!).
 • 12 förprogrammerade program för matlagning.
 • Kommer med grillgaller och receptbok.

Cosoris Dual Blaze är en populär airfryer med goda omdömen som ger dig allt du behöver i en airfryer! Den erbjuder bland annat 12 olika matlagningsprogram, dubbla värmeelement för ännu snabbare matlagning, samt VeSync-appen, som låter dig styra din airfryer via mobilen samt ta del av mängder av recept och inspiration. Det här är en av våra absoluta favoriter – och får därför ett väldigt högt betyg!

3
Philips Airfryer XXL

Philips Airfryer XXL med Smart Sensing

4.8
★★★★☆
 • Snygg design.
 • Fettborttagningsteknik som fångar upp och tar bort onödigt fett.
 • NutriU-app som ger dig över 500 recept att välja mellan.
 • Möjligheten att lägga till favoriter bland inställningar.

Philips Premium Airfryer XXL är en snygg och stilren airfryer som passar perfekt i det moderna köket. Den är helvit, med snygga och fräscha detaljer i guld. Förutom sitt fina utseende, har den dessutom flera spännande funktioner. Den erbjuder bland annat fettborttagningsteknik som tar bort allt överblivet fett från din mat. Den har dessutom ett Smart Chef-program, framtaget av professionella kockar, som hjälper dig att tillaga mängder av olika recept endast genom ett knapptryck. Du kan favoritmarkera olika program, få inspiration från över 500 recept i den tillhörande appen, samt njuta av hälsosam mat som tillagats på ett snabbt och energisnålt vis. Vi kan inte annat än att applådera för den här airfryern, och ge den ett av våra högsta betyg!

4
Cosori Premium Airfryer

Cosori Premium Airfryer

4.7
★★★★☆
 • Finns i olika färger.
 • Går att styra via app eller skärm.
 • Hög kapacitet med snabb tillagning.
 • Går att rengöra i diskmaskin.

Cosori Premium är en mångsidig airfryer som vunnit bäst i test 2022! Den går att beställa hem i olika färger – perfekt för dig som vill ha en airfryer med stil. Den har en kapacitet på 5.5 L (2.2 kg), samt 11 förprogrammerade program som kan tillaga allt från kött, till frysvaror och dessert. Den är dessutom utrustad med “QuickHeat 360” – en teknologi som gör att värmen cirkulerar 360 grader runt maten, och därmed erbjuder snabbare tillagning än någonsin tidigare. Det här är en perfekt airfryer för dig med höga krav, och vi älskar den!

5
Philips Essential XL Connected

Philips Essential XL Connected

4.6
★★★★☆
 • Kompatibel med Amazon Alexa.
 • Energisnål.
 • Tål att rengöras i diskmaskin.
 • Erbjuder olika tillagningsfunktioner som passar bra för olika typer av recept.

XL Connected från Philips är en airfryer med hög kapacitet på hela 6.2 L, som är perfekt för dig som behöver en modell aningen större. Den har många bra funktioner, som till exempel 7 förprogrammerade matprogram, 14 olika funktioner (allt från upptining, till stekning, grill med flera), varmhållningsfunktion samt övervakning via mobilen. Du kan alltså välja ett recept på din telefon, och styra din airfryer direkt via den istället för att behöva övervaka den i köket – hur bra är inte det? Den här airfryern är perfekt för den mindre familjen, eller dig som bara vill kunna laga mer mat på samma gång.

Mest prisvärd
6
Xiaomi Smart Air fryer Pro 4L

Xiaomi Smart Air fryer Pro 4L

4.4
★★★★☆
 • Stilren och unik design.
 • Hög kapacitet på 4 liter.
 • Stor matkorg med exklusiv grillfunktion.
 • Praktisk röststyrning.

Xiaomi Smart Airfryer är en airfryer med snygg design som erbjuder en rad olika funktioner. Den har bland annat röststyrning, en oerhört populär funktion bland många hushåll. Den har dessutom en hög kapacitet på 4 liter, samt en utökad storlek på frityrkorgen samt en grillfunktion som låter dig grilla en hel kyckling på nolltid. Det är en mångsidig hjälpreda i köket som dessutom bjuder på Smart Cloud-recept, ett brett utbud av digitala recept att hämta inspiration från. Vi älskar den här produkten, dels på grund av dess fina design, dels på grund av alla häftiga funktioner och det fina lilla fönstret som låter dig se på när din mat tillagas.

7
OBH Nordica Easy Fry & Grill Precision 2in1

OBH Nordica Easy Fry & Grill Precision 2in1

4.3
★★★★☆
 • 4.3 kg kapacitet.
 • Avtagbara delar som tål diskmaskin.
 • Digital receptbok med 30 + recept att ta inspiration från.
 • Speciellt framtagen för grill och fritering.

Easy Fry & Grill från OBH Nordica är en airfryer speciellt framtagen för att tillaga mat med 99% mindre olja än en vanlig fritös. Den har 8 förprogrammerade inställningar som låter dig grilla, steka eller fritera din mat på nolltid. Förutom programmen, medföljer dessutom en digital receptbok med över 30 recept att ta inspiration från. Flera av delarna, som till exempel grillgallret, är avtagbara och enkla att rengöra i diskmaskin. Det här är en airfryer som är optimal för dig som vill kunna äta pommes frites, nuggets eller annan friterad mat – utan att behöva oroa dig för att äta för mycket olja.

8
GOURMETmaxx Varmluftsfritös XXL 9 liter

GOURMETmaxx Varmluftsfritös XXL 9 liter

4.3
★★★★☆
 • Flera praktiska tillbehör.
 • Enorm kapacitet på hela 9 liter.
 • Festligt “fönster” som låter dig se maten tillagas.
 • Prisvärt alternativ trots sina många funktioner.

Om du vill kunna laga stora mängder mat på samma gång ska du spana in den här airfryern från GOURMETmaxx. Den erbjuder en kapacitet på hela 9 liter, 8 olika matlagningsprogram samt ett brett utbud av tillbehör som underlättar matlagningen. Du får bland annat grillgaller, bakgaller, roterande korg samt speciella spett för till exempel kyckling. Den har dessutom ett litet fönster som låter dig se maten tillagas – fool proof cooking, som de själva säger! Det här är en mångsidig och effektiv airfryer med otroligt bra omdömen som låter dig bli en grym hemmakock på nolltid!

9
TRISTAR Digital Airfryer XXL 6L̈

TRISTAR Digital Airfryer XXL 6L

4.0
★★★★☆
 • Hög kapacitet på 6 liter.
 • Överhettningsskydd för en säkrare användning.
 • Non-stick beläggning som är enkel att rengöra.
 • 10 förprogrammerade matprogram.

Om du letar efter en prisvärd airfryer med hög kapacitet är det här modellen för dig! TRISTAR Digital Airfryer är en effektiv airfryer med hela 6 liters kapacitet, motsvarande omkring 1.5 kg pommes frites. Förutom en hög kapacitet och ett bra pris erbjuder den här modellen dessutom ett praktiskt överhettningsskydd, som gör att du aldrig behöver oroa dig för att maskinen ska bli överhettad. Den har även en non-stickbeläggning som är enkel att rengöra. Vi älskar den här modellen på grund av dess låga pris och bra funktioner. Den ger dig allt du behöver i en airfryer, helt enkelt!

10
Severin Air-Fryer 3.2 liter

Severin Air-Fryer 3.2 liter

3.9
★★★☆☆
 • Kapacitet på 3.2 Liter.
 • 6 förprogrammerade program att välja mellan.
 • Separata inställningar för tid och temperatur.
 • Enkel rengöring.

Den här airfryern från Severin är ett perfekt alternativ för dig som vill ha en enkel airfryer utan massa extra funktioner. Den erbjuder en kapacitet på 3,2 liter, 6 stycken olika matlagningsprogram, temperaturer mellan 80–200 grader, samt en praktiskt 60 minuters timer som låter dig göra annat medan din mat lagas. Trots att den inte har appstyrning eller andra häftiga funktioner, gör den jobbet bra och ger dig allt du behöver i en elegant förpackning. En bra modell för dig som kanske bor själv, eller inte använder airfryer dagligen.

Köpguide: Airfryer bäst i test

Airfryern har verkligen exploderat i popularitet under de senaste åren, och det är inte svårt  att förstå varför. Om du frågar din kompiskrets kan vi nästan garantera att åtminstone hälften av dem kommer att ha en airfryer hemma. Om du är intresserad av att köpa en airfryer, men kanske inte vet så mycket om dem, ska vi ge dig all information du behöver i den här köpguiden. Längre ned på sidan har vi dessutom samlat alla vanliga frågor kring airfryer, med tillhörande svar såklart.

Vad är en airfryer?

En airfryer är i grund och botten en varmluftsugn i ett mindre format. De marknadsförs som fritöser som använder sig av varmluft istället för olja, vilket är en väldigt bra beskrivning av dem. Den första airfryern kom ut omkring 2010, och blev genast en enorm succé. Sedan 2010 har i princip alla varumärken som säljer elektronik eller vitvaror släppt egna varianter av airfryer, och idag kan du köpa dem i såväl matvarubutiker, som elektronikbutiker. 

Som vi nämnde marknadsförs airfryers som fritöser som använder varmluft istället för olja för att fritera mat. Tänk på dem som en mindre, men mer effektiv varmluftsugn. En airfryer har en liten korg, som en frityrkorg, där man lägger sin mat. Det kan vara allt från kött, till potatis, grönsaker, kakor, lasagne – allt! När man slår igång maskinen använder den varmluft från olika håll som snabbt och effektivt värmer maten och gör den krispig och god. Många använder airfryer till att laga i princip all mat. Man kan verkligen göra mycket i den, och den fungerar alltså till fler saker än “bara” krispiga pommes eller kyckling, som många kanske tror. Det finns till och med större modeller som går att använda till att baka, laga storkok eller bara grilla mackor. En otroligt mångsidig köksapparat, med andra ord.

Olika typer av airfryer

En airfryer är en airfryer, så man kan till viss del inte säga att det finns många olika typer av dem. Det finns dock olika modeller, i olika storlekar och med olika funktioner. Vissa modeller har till exempel tillhörande grillgaller och program som är optimala för att grilla mat. Andra har program som är till för bakning, och vissa modeller är större och anpassade för “större” mat (tänk lasagne, grytor eller storkok). Vi har skrivit ett blogginlägg om just XXL-modeller, som du kan läsa här om du letar efter inspiration.

Förutom olika sorters airfryer finns det såklart också många olika varumärken som ger ut dem. Några av de mest populära är Philips, Cosori och Severin! Vi har tidigare skrivit inlägg om airfryers från just Cosori och Severin, som du kan läsa mer om letar efter specifika produkter från dem!

Vad ska man tänka på när man köper en airfryer?

Om du funderar på att köpa en airfryer finns det ett par saker som kan vara bra att tänka på. Det finns trots allt många olika modeller på marknaden just nu, och det kan vara bra att veta lite mer om olika modeller och dess kapaciteter innan du slår till på första bästa. Vi har samlat de viktigaste sakerna att tänka på här nedan.

 • Storlek: Beroende på hur många personer som bor i ditt hushåll behöver du välja en airfryer därefter. Om du bor ensam finns det ingen anledning till att köpa en XL-modell, om du inte äter mycket mat eller tycker om att laga allt i förväg. Med tanke på hur snabbt det går att laga mat i airfryer, behöver du inte tänka på att meal-preppa allt under en dag, om du inte ska ta med dig matlådor till exempel. En större familj däremot, kan ha nytta av en större airfryer på grund av att de har fler magar att mätta. 
 • Kapacitet: Olika modeller har olika kapacitet. Det finns både små och stora airfryers från olika märken som har samma kapacitet oavsett storlek. Vi rekommenderar att köpa en airfryer från ett märke du litar på, som har tydliga specifikationer i sin butik eller på sin webbplats om produktens kapacitet.
 • Pris: En airfryer behöver inte vara dyr. Det finns gott om modeller som kostar under tusenlappen som fungerar hur bra som helst! Stirra dig inte blind på priset, utan försök hellre att hitta en så billig modell som möjligt, som fortfarande möter dina krav på storlek och kapacitet.


Airfryer med speciell design

Om du är en sådan som gillar inredning, kanske du ofta letar efter köksapparater som ser bra ut och matchar inredningen i ditt kök. Många airfryers har samma utseende, ofta svarta eller gråa, och ofta samma form eller look. Men det finns faktiskt modeller på marknaden som har lite mer stil, så att säga. Idag hittar du enkelt modeller i olika färger, med accenter såsom koppar eller guldhandtag. Det finns även modeller som har en “retrokänsla”, som påminner om en ugn i miniatyrformat. Om du vet hur du vill att din nya airfryer ska se ut, kan vi nästan garantera att du kommer att hitta en modell som passar för just din inredningsstil.

Airfryer är ett bra tillval i köket

Huruvida det är värt att köpa en airfryer eller inte beror såklart på hur mycket mat du lagar hemma. Många menar att en airfryer bara är en mindre version av en ugn, och att det är onödigt om man redan har en vanlig ugn. Men fördelen med en airfryer är att den inte behöver värmas upp i förväg, det går mycket snabbare att laga maten och det är ett effektivt sätt att laga hela måltider till 1–3 personer åt gången (beroende på airfryerns storlek). Om du har en airfryer idag som du använder ofta, är du säkert en av dem som argumenterar för att det är värt det. Vi anser att airfryern är en otroligt bra köksapparat som underlättar den vardagliga matlagningen för miljontals hushåll världen över.

Vanliga frågor om airfryer

Det finns många som har frågor kring airfryer som de gärna vill ha besvarade innan de köper hem en för att testa. Vi har samlat de vanligaste frågorna här nedan, så att du kan läsa igenom dem i lugn och ro och få svar på allt du funderar över.

Är airfryer samma som varmluftsugn?

I grund och botten har en airfryer samma funktion som en varmluftsugn. Skillnaden är såklart att en airfryer är mindre, samt att den är mer effektiv. Den behöver inte förvärmas, och det går snabbare att få maten härligt krispig och genomlagad. Vissa menar att nackdelen med airfryer är att de är så pass mycket mindre än varmluftsugnar. Idag finns det dock airfryers i många olika storlekar, och standardstorlekarna kan faktiskt tillaga omkring 1–2 kg mat på samma gång – trots att de ser små ut.

Kan man ha fryst mat i airfryer?

Det bästa med airfryern är att du såklart kan ha fryst mat i den! De flesta modellerna har olika program för olika typer av mat, till exempel fryst eller färsk. Du kan oftast ställa in grader, tid samt specifika program för olika matvaror. Om du till exempel vill airfrya frysta pommes behöver du bara lägga in dem direkt i airfryern, ställa in ett program eller tid och temperatur, och invänta dina krispiga, goda pommes. Ett bra tips om du lagar mycket mat åt gången är att skaka om korgen en eller två gånger under tillagningen för att få en så jämn yta på maten som möjligt.

Är det nyttigt att laga mat i airfryer?

Att fritera mat i en airfryer är otroligt mycket nyttigare än att göra det i olja. En airfryer behöver ingen olja alls för att laga mat, till skillnad från en fritös. Du kan givetvis ringla olja över klyftpotatis, kyckling eller annan mat som du vill ha lite extra krispig, men det finns egentligen inte något behov för detta. Med andra ord, det finns ingenting med en airfryer som kan göra din mat onyttig om du inte själv väljer att addera olja eller andra fetter som inte behövs.

Är airfryer hälsosamma?

Airfryers kan betraktas som ett hälsosamt alternativ till traditionell fritering. De använder varmluftsteknik för att tillaga mat, vilket kräver mycket mindre olja jämfört med djupfritering. Detta kan resultera i mat som är mindre fet och kaloririk, samtidigt som den ger en krispig yta. Luftfryers minskar också bildandet av skadliga ämnen som kan uppstå vid höga temperaturer under traditionell fritering. Men som med all matlagning är valet av ingredienser och tillagningsmetoder avgörande för hälsosamheten.

Här är några tips för att göra airfryer-mat ännu hälsosammare:

 • Använd mindre olja. Du behöver inte använda mycket olja i en airfryer, så du kan spara en hel del kalorier genom att använda bara en liten klick olja eller ingen olja alls.
 • Använd hälsosamma ingredienser. Välj magra proteiner, grönsaker och fullkorn när du lagar mat i airfryer. Detta kommer att hjälpa dig att få en hälsosammare måltid.
 • Överkoka inte maten. Det är viktigt att inte överkoka maten i airfryer, eftersom detta kan göra den torr och oaptitlig. Kontrollera maten regelbundet och ta ut den när den är klar.

Hur rengör man en airfryer?

Att rengöra en airfryer är relativt enkelt. Här är några steg du kan följa:

 1. Avstängning och avsvalning: Se till att airfryern är avstängd och har svalnat innan du börjar rengöringsprocessen.
 2. Ta bort löstagbara delar: Ta ut korgen och eventuell insats eller bricka. Dessa delar kan oftast diskas i diskmaskinen eller tvättas för hand med varmt vatten och milt diskmedel.
 3. Rengör insidan: Använd en fuktig trasa eller svamp för att torka av insidan av airfryern. Var försiktig så att du inte kommer åt de elektriska delarna och inte använder överdriven fuktighet.
 4. Rengör locket och ytan: Torka av locket och utsidan av airfryern med en fuktig trasa. Se till att inte låta fukt tränga in i apparaten.
 5. Ta hand om värmeelementet: Om din airfryer har ett värmeelement ovanpå, se till att det är ordentligt rengjort och fritt från matrester. Använd en mjuk borste för att försiktigt avlägsna eventuell smuts.
 6. Sammanfogning: När alla delar är rengjorda och torra, sätt tillbaka dem i airfryern och se till att de är ordentligt monterade.

Det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för rengöring i bruksanvisningen. Detta kommer att hjälpa dig att förlänga airfryerns livslängd och säkerställa en korrekt funktion.

Testare och skribent:

David
David
Jag heter David och bor i Stockholm i en liten lägenhet på 24 kvadratmeter. Om dagarna jobbar jag på en kommunikationsbyrå och om nätterna glömmer jag bort att gå och lägga mig (ja, det är sant, jag har en förfärlig dygnsrytm). Jag gillar att resa, skratta och äta sena middagar. Är väldigt nyfiken och älskar att lära mig nya saker oavsett vad ämnet är. Med mina bloggar vill jag inspirera och hjälpa folk till att bli bättre och smartare konsumenter online. Vare sig det gäller spartips, produkt recensioner, eller köpguider så vill jag dela med mig av information och råd som kan hjälpa dig att fatta bättre beslut. Välkommen hit och hoppas att du lär dig något!

Om KöpKompassen

Att navigera bland det stora utbudet av valmöjligheter vid varje konsumentköp online kan vara en utmaning. Vårt team ägnar timmar åt att kartlägga, söka igenom forum och läsa konsumentrecensioner, även för de mest grundläggande hushållsprodukterna, för att sen summera informationen i tydliga och precisa jämförelser.

Bli en del av de tusentals människor som varje dag förlitar sig på KöpKompassen för att hjälpa dem fatta smartare köpbeslut. Vi hjälper våra läsare att spendera sina pengar klokt och hitta rätt produkt för deras specifika behov. Våra oberoende expertråd och datadrivna köprekommendationer ger dig möjlighet att hitta den bästa produkten för just dig.

Vi använder oss av data för att bättre förstå beslutsfattandeprocessen och därigenom kunna presentera den bästa produkten för varje användare. Vi anpassar våra jämförelser efter det som är viktigt för våra användares behov, oavsett om de är specifika eller mer generella. Vi håller vårt innehåll uppdaterat, letar ständigt efter nya leverantörer och produkter att jämföra, och vi är snabba på att ta bort de som är föråldrade eller inte längre uppfyller våra krav.

Våra rankningar ändras kontinuerligt baserat på våra egna algoritmer som bearbetar data för att identifiera högpresterande produkter och skräddarsy rekommendationer exakt efter vad våra läsare söker.

Liknande köpguider och recensioner