Topp 10 bästa matkassen

Bli en del av de tusentals människor som varje dag förlitar sig på oberoende expertråd och produktrekommendationer från KöpKompassen. Vi har noggrant valt ut en lista av produkter med något för alla, oavsett individuella behov, smaker eller preferenser.

Bäst i test bästa matkassen topp 10
Vår favorit
1
Mat på tallrik 2

Veckansmiddag.se

4.8
★★★★★
 • 10+ olika matkassar att välja mellan.
 • Varierande menyer varje vecka.
 • Ekologiska och säsongsanpassade ingredienser och recept.

Veckansmiddag erbjuder ett otroligt brett utbud av matkassar. De har allt från standard, till vegetariska matkassar, allergianpassade matkassar och matkassar med bara frukt! De arbetar främst med ekologiska och säsongsanpassade recept, vilket såklart är superbra för miljön.

Bäst utbud
2
Mat på tallrik 7

Mat & Ro

4.7
★★★★☆
 • Mängder av olika matkassar anpassade för olika kosthållningar och dieter.
 • Färska och säsongsbaserade råvaror.
 • Naturliga ingredienser i alla recept – minimalt med tillsatser.

Mat & Ro erbjuder ett brett utbud av matkassar, bland annat LCHF matkasse, vegetarisk matkasse och wellness matkasse. De satsar mycket på att erbjuda matkassar som är framtagna för just specialkoster, och har till och med en matkasse specifikt för de som önskar ett väldigt högt proteinintag. Här får du nya och spännande recept varje vecka, som alltid är enkla att förbereda och laga.

Mest prisvärd
3
Mat på tallrik 15

HelloFresh

4.6
★★★★☆
 • Exakt uppmätta ingredienser för att minska matsvinn.
 • Erbjuder ofta schyssta rabattkoder och erbjudanden.
 • Du kan välja mellan 28 olika recept varje vecka.

HelloFresh är ett av Sveriges största företag som arbetar med matkassar! De finns även globalt och erbjuder ett brett utbud av utsökta recept med god anpassningsförmåga till allergier och kosthållningar. HelloFresh levererar alltid matkassar med små förpackningar där varje ingrediens är uppmätt i rätt mängd, vilket underlättar matlagningen och minskar matsvinnet.

4
Mat på tallrik 13

Middagsfrid

4.4
★★★★☆
 • Brett utbud av matkassar för olika kosthållningar.
 • Lättlagade och snabba måltider.
 • Möjligheten att lägga till matkassar med endast frukt eller mellanmål.

Middagsfrid erbjuder flera olika matkassar som passar bra för många olika hushåll och kosthållningar. De har bland annat en vegokasse, en flexitariankasse och en snabbkasse, med recept som tar under 15 minuter att laga. De erbjuder dessutom konkurrenskraftiga priser samt matkassar med mellis eller frukt – perfekt för barnfamiljer som vill underlätta vardagen ytterligare.

5
Mat på tallrik 11

City Gross

4.3
★★★★☆
 • Matkassar anpassade för olika kosthållningar och dessutom för barn som vill ha trygga och bekanta recept.
 • Lättillgängligt i alla städer där City Gross finns.
 • Erbjuder “billiga kassen” vilket är uppskattat för familjer som kanske inte har råd att spendera lika mycket pengar på mat.

City Gross är livsmedelskedjan som verkligen satsat hårt på sina matkassar. De erbjuder ett enormt utbud av olika matkassar, och har bland annat gått ihop med Viktväktarna för att hjälpa familjer som kämpar med viktnedgång. De finns över hela Sverige och matkassarna går såklart att anpassa efter antal måltider, portioner och övriga önskemål.

6
Mat på tallrik 5

Linas Matkasse

4.2
★★★★☆
 • Ett brett utbud av matkassar med alternativ för veganer, glutenallergiker, laktosallergiker och många fler.
 • Möjligheten att välja mellan 80 recept per vecka.
 • Klimatsmarta matkassar planerade för minimalt matsvinn.

Linas Matkasse är en av Sveriges främsta leverantörer av matkassar. De erbjuder 80 sunda och goda recept i veckan, och har dessutom ingen bindningstid på sina prenumerationer. Linas Matkasse samarbetar titt som tätt med kända kockar för att ta fram specifika rätter eller menyer – något som uppskattas bland deras kunder.

Premium valet
7
Mat på tallrik 9

Matkomfort

3.7
★★★☆☆
 • Högkvalitativa matkassar förberedda av kockar.
 • Egna råvaror med svenska ingredienser.
 • Erbjuder alltid kvalitetsgaranti.

Matkomfort erbjuder kockförberedda matkassar som är enkla att laga. Allt du behöver för att laga alla recept finns i matkassen så det enda du behöver ha hemma är salt, peppar och något att laga maten i. Matkomforts kockar förbereder många ingredienser själva, bland annat deras såser, och därför kan matkassarna komma att kosta lite mer än andra.

8
Mat på tallrik 14

Ecoviva

3.6
★★★☆☆
 • Arbetar endast med ekologiska ingredienser och råvaror.
 • Hög kvalitet på alla råvaror.
 • Recept framtagna av kockar.

Ecoviva är en leverantör av matkassar som endast jobbar med ekologiska produkter. De erbjuder matkassar för allätare, vegetarianer, gluten- och laktosintoleranta samt en barnvänlig matkasse med bekanta och trygga recept. Ecovivas priser är aningen högre än andra leverantörer, vilket förmodligen beror på att de arbetar med lite dyrare ingredienser.

9
Product 1

Mathem

3.5
★★★☆☆
 • Möjlighet att välja över 5,000 recept och 15,000 produkter.
 • Enkelt att välja själv.
 • Lätt att beställa och hantera din prenumeration.

Mathem fungerar inte riktigt som andra leverantörer då de inte erbjuder färdiga matkassar. Många gillar dock Mathem just på grund av att man själv får välja exakt vad man vill äta varje vecka. Här finns över 5000 recept som du lätt kan filtrera efter kosthållning eller önskemål, och få alla ingredienser tillagda i din egenkomponerade matkasse.

10
Mat på tallrik 16

Hemköp

3.4
★★★☆☆
 • Erbjuder färdiga matkassar och valet att skapa dina egna.
 • Finns tillgängliga i stora delar av landet.

Hemköp erbjuder bland annat matkassar från Middagsfrid, samt valet att komponera en egen matkasse genom deras e-handelstjänst. Att handla från e-tjänsten är ett bra val för dig som vill bestämma själv, men där får du dock inte samma tillgång till recept som i kassen från Middagsfrid. Deras betyg blev på grund av detta en aning lägre då de inte använder sig av en egen tjänst, som till exempel City Gross gör.

Köpguide – Bästa matkassen

Matkassar har blivit mer och mer populärt bland hushåll över hela världen under de senaste åren. Det är ett effektivt och prisvärt sätt att få hem god och hälsosam mat, utan att behöva spendera onödig tid i affären. Det ger dig dessutom gott om inspiration för matlagning, och du får testa nya, nyttiga maträtter varje vecka. Här ovan har vi listat några av de populäraste matkassarna på marknaden just nu, men för att ni ska få lite mer information har vi satt ihop en köpguide kring just matkassar.

Om matkassar

Matkasse är ett koncept som går ut på att man får en hemleverans med mat varje vecka, innehållande ingredienserna till specifika måltider. Konceptet matkasse har funnits länge och redan  2007 startades det första matkasseföretaget i Sverige. Själva idén går ut på att underlätta för hushåll genom att leverera veckovis ingredienser samt recept som låter familjer spara tid och pengar på matlagning.

Olika typer av matkassar

Det finns olika matkassar på marknaden idag, och de flesta företag har alternativ för alla – oavsett allergier eller specialkost. Många företag erbjuder dessutom specifika matkassar för personer som har andra kosthållningar än “det vanliga”, bland annat dessa:

 • LCHF matkasse: LCHF är en diet som står för “low carb high fat”, som går ut på att äta ett lägre intag av kolhydrater och ett högre intag av nyttiga fetter. De flesta som äter denna diet gör det av anledningen att de vill gå ned i vikt. Det kan vara svårt att hitta recept eller inspiration för LCHF, men som tur är finns det matkassar som kan hjälpa dig på traven! Du kan läsa mer om vilka företag som erbjuder LCHF matkasse här.
 • Glutenfri matkasse: Glutenintolerans blir allt vanligare och trots att det finns många alternativ på marknaden kan det vara svårt att hitta rätt hela tiden. Många företag erbjuder därför glutenfria matkassar, eller matkassar där man kan exkludera gluten för en person. Vi har skrivit ett blogginlägg där vi tipsar om de bästa glutenfria matkassarna på marknaden som du hittar här!
 • Keto matkasse: Keto Dieten är som en tuffare variant av LCHF och de som följer den behöver ofta hjälp för att hitta inspiration på recept att tillaga. Det råder stundvis brist på keto matkassar här i Sverige, men vi har tipsat om ett par olika alternativ i vår blogg.
 • Vegansk matkasse: För dig som är vegetarian eller vegan kan du nu för tiden glädjas åt att kunna köpa hem veganska matkassar! I princip alla företag som säljer matkassar erbjuder gröna alternativ, och här kan du läsa om vilka som erbjuder de bästa alternativen just nu.
 • Laktosfri matkasse: En av de vanligaste allergierna är såklart laktos och mjölkprotein! I princip alla leverantörer av matkassar erbjuder alternativ även för er med dessa allergier. Precis som med glutenallergi, kan man ofta anpassa matkassen om en av er, eller hela familjen är laktosallergiker. Det finns såklart även matkassar som är helt fria från laktos.

Hur går det till med matkasse?

Det finns som sagt många olika typer av matkassar, men det vanligaste är att man som användare beställer hem ett visst antal portioner för ett visst antal personer varje vecka. De flesta sajter erbjuder ett brett urval av olika recept att välja mellan, vilket i sin tur gör att man slipper komma på nya recept att laga själv.

Allt du behöver göra för att beställa en matkasse är att gå in på en webbplats hos ett företag som erbjuder matkassar, välja antal portioner och personer, välja recept och beställa. Företaget skickar sedan hem en leverans där ingredienserna (generellt sett) är utmätta och klara för alla recept. Det vanligaste är att man beställer hem mat för veckans middagar, då många vuxna människor äter frukost och lunch på sin arbetsplats (eller skolan för barnen).

Laga mat med bästa matkassen på marknaden

När man fått hem sin matkasse är det bara att börja laga maten. Många företag, som till exempel HelloFresh, skickar med små broschyrer för varje vecka där alla recept är uppskrivna. Det gör det otroligt smidigt för dig som användare att laga maten utan att behöva leta upp receptet på nätet. 

Något som många tycker om med matkassar är dessutom den otroligt breda variationen på recept som företagen erbjuder. Ofta kan du välja mellan 30–60 recept per vecka, och de flesta leverantörer har alternativ för vegetarianer, veganer, glutenfritt och övriga kosthållningar. Matkassar innehåller nyttiga och goda recept som hela familjen älskar – oavsett hur kräsen man är.

Fördelar med matkasse

Det finns otroligt många fördelar med att använda sig av matkassar istället för att veckohandla. Här nedan har vi listat några av fördelarna som de flesta påpekar när det kommer till matkassar.

 • Tid och handling: När man beställer matkasse behöver man bara handla hem mat för eventuella frukostar och mellanmål, samt mat för helgen. Det innebär såklart att man visserligen måste handla någon gång under veckan, men inte alls i samma utsträckning.
 • Spara pengar: Matkassar är i regel billigare än veckohandling då man på förväg får välja mellan olika recept. Detta bidrar till en bättre planering av veckans middagar. Du som användare blir dessutom mindre benägen att åka till affären spontant på grund av brist på ingredienser till middagen.
 • Få inspiration: Med veckovis matkassar får man hela tiden välja mellan nya recept och får därmed även ny inspiration till matlagning! Du får prova nya saker, och blir inte längre fast i en rotation mellan de 3–4 maträtter som ni annars lagar varje vecka.


FAQ – För att hitta bästa matkassen

Nu när vi pratat lite mer om matkassar och hur det fungerar ska vi ge er svar på era vanligaste frågor. Vi förstår att ni kanske undrar över pris, innehåll och andra saker, och vi har samlat de absolut vanligaste frågorna med tillhörande svar här nedan.

Är det ekonomiskt med matkasse?

Något som många funderar på när det kommer till matkassar är priset. Är det ekonomiskt med matkasse, eller kostar det mer än en veckohandling? Det enkla svaret är att det kan variera. Beroende på hur dina vanliga handlingsrutiner ser ut kan matkassar både vara billigare och dyrare än en veckohandling. Det finns beräkningar på nätet från diverse banker som menar att en månadshandling för två vuxna och två barn kostar omkring 10 000 kronor. En matkasse för en vecka kostar oftast under tusenlappen, och ger hela familjen fem måltider. Många gånger får man dessutom rester från måltiderna som kan användas till matlådor eller måltider under helgen. Det innebär alltså att man faktiskt kan spara in några tusenlappar genom att använda sig av matkasse. Allt beror såklart också på om familjen äter frukost, mellanmål och mat under helgen hemma eller ute. 

Bor man däremot ensam eller tillsammans med en partner är matkassar ofta ett väldigt bra och ekonomiskt alternativ till veckohandlingen. Detta på grund av att man i sådana fall kanske endast äter frukost och middag hemma, och bara behöver tänka på att handla för 1–2 personer.

Vad innehåller en matkasse?

Låt oss gå vidare till vad en matkasse innehåller. Generellt sett innehåller en matkasse en måltid per dag för ett visst antal personer. Många företag erbjuder dessutom ingredienserna i påsar eller behållare som redan är mätta för varje måltid. Man kan alltså få en behållare med kryddor som är uppmätt för just den måltid man beställt, och det antal personer. Detta gör att matsvinnet minskar, och att man själv slipper mäta och följa recept. Andra företag skickar med en hel kryddburk istället – det är olika från företag till företag.

Vad kostar en matkasse per månad?

Det finns matkassar i olika prisklasser, men det vanligaste är att en kasse för fyra personer och fem måltider kostar omkring 500–1200 kr per vecka. Många företag erbjuder dessutom schyssta rabattkoder och erbjudanden för dig som förstagångskund! Om du scrollar upp på den här sidan hittar du mer information om de populäraste matkassarna just nu, samt länkar till deras webbplatser där du kan se deras priser.

Vem har billigast matkasse?

Beroende på hur många ni bor i hushållet och hur många måltider ni beställer per vecka kan priset variera. Som vi nämnde tidigare erbjuder många leverantörer dessutom rabatter för förstagångskunder, vilket gör att du kan spara pengar under de första två–tre månaderna. Linas Matkasse och Hellofresh är två företag som oftast rankas som de två billigaste leverantörerna, främst på grund av deras trevliga erbjudanden.

Vilken matkasse är nyttigast? 

I och med att du som kund kan välja mellan olika recept varje vecka, kan du välja bort recept som du kanske anser är onyttiga. I regel erbjuder de flesta leverantörer dock redan hälsosamma recept med alla näringsämnen som människan behöver. Om du till exempel har uteslutit gluten eller laktos från din kost kan du dessutom ställa in det vid beställningen!

Testkoordinator & skribent:

Jenny
Jenny
Hej hej! Mitt namn är Jenny, jag är 26 år gammal och uppvuxen strax utanför Stockholm. Tränar rätt mycket på fritiden och älskar att inspirera och dela med mig av livets alla delar. Några av min hobbys/intressen innefattar vinkvällar med vänner, kläder/mode, matlagning och inredning. Delar gärna med mig av saker jag upplevt, man kan säga att jag är lite som en öppen bok, där jag tar mig friheten att skriva av mig.

Om KöpKompassen

Att navigera bland det stora utbudet av valmöjligheter vid varje konsumentköp online kan vara en utmaning. Vårt team ägnar timmar åt att kartlägga, söka igenom forum och läsa konsumentrecensioner, även för de mest grundläggande hushållsprodukterna, för att sen summera informationen i tydliga och precisa jämförelser.

Bli en del av de tusentals människor som varje dag förlitar sig på KöpKompassen för att hjälpa dem fatta smartare köpbeslut. Vi hjälper våra läsare att spendera sina pengar klokt och hitta rätt produkt för deras specifika behov. Våra oberoende expertråd och datadrivna köprekommendationer ger dig möjlighet att hitta den bästa produkten för just dig.

Vi använder oss av data för att bättre förstå beslutsfattandeprocessen och därigenom kunna presentera den bästa produkten för varje användare. Vi anpassar våra jämförelser efter det som är viktigt för våra användares behov, oavsett om de är specifika eller mer generella. Vi håller vårt innehåll uppdaterat, letar ständigt efter nya leverantörer och produkter att jämföra, och vi är snabba på att ta bort de som är föråldrade eller inte längre uppfyller våra krav.

Våra rankningar ändras kontinuerligt baserat på våra egna algoritmer som bearbetar data för att identifiera högpresterande produkter och skräddarsy rekommendationer exakt efter vad våra läsare söker.

Liknande köpguider och recensioner