Vilken sida ska man sova på? Hitta rätt madrass för din sovställning

Vilken sida ska man sova på? Tips på madrass för din sovställning

Har du någonsin reflekterat över hur du sover? Du har säkert en sovställning som du tenderar att ligga i när du sover, men visste du att just din sovställning kan påverka hur du sover? Det finns faktiskt vissa sovställningar som är bättre för kroppen, och i den här artikeln kommer vi att gå igenom olika sovställningar, hur de påverkar kroppen samt hur man väljer rätt madrass för sin sovställning.

Olika sovställningar

Det finns mängder av olika sovställningar, och i princip alla har en unik sovställning som de föredrar. Vissa gillar att sova på rygg, medan andra gillar att sova på sidan eller på magen. Vi listar några av de vanligaste sovställningarna här nedan, förklarar hur de påverkar kroppen samt ger tips om madrasser som är bra för varje ställning.

Sova på rygg

Att sova på rygg är i de flesta fall rekommenderat, då det ger det bästa stödet för kroppen. Det finns ett par olika sovställningar som är vanliga för dig som sover på rygg. Den första kallas “soldaten”, och innebär att du sover på rygg med armarna längst kroppen, precis som en soldat – fast i liggande position. Om du sover i den här sovställningen är det viktigt att du har en madrass som ger bra stöd, gärna en medel- till fast madrass som stöttar ryggen ordentligt.

En annan vanlig sovställning bland dem som sover på rygg är “sjöstjärnan”. Här ligger man på rygg med armarna uppåt, ungefär som en stjärna. Om du sover i den här sovställningen kan det vara klokt att sova med en kudde under knäna för att undvika smärta i ländryggen till följd av svankning.

Sova på magen

Det är inte jättevanligt att sova på magen, främst på grund av att sovställningar på magen kan skapa smärta i nacken och göra att det är svårare att andas ordentligt. Men det finns de som tycker om att sova på magen, och ofta i en ställning som kallas “fritt fall”. Här ligger man på magen med ett knä uppdraget, samt händerna under eller bredvid kudden. Som vi nämnde kan den här ställningen ha en negativ inverkan på nacken, då vridningen har stor påverkan på nacken. Om du sover i den här sovställningen kan det vara bra att välja en lägre kudde, och placera en kudde under magen för att minska på spänningen i nacken.

Sova på sidan

Sovställningar på sidan är väldigt vanliga, och det finns två ställningar som är lite extra vanliga. Dels “fosterställningen”, där man sover på sidan med antingen ett eller två ben uppdragna. Det är en bekväm ställning som är tämligen bra för kroppen. Man kan dock behöva placera en kudde mellan benen för att minska på belastningen för musklerna, för extra bekvämlighet.

En annan vanlig sovställning på sidan är “kuddkramaren”. Den ser precis ut som fosterställningen, med undantaget att man istället kramar om sin kudde med ena armen under kudden, och andra över den. Den här ställningen kan vara påfrestande för nacken med tanke på armarnas position, och det rekommenderas därför att sova på en mindre och lägre kudde.

Sovställningar för dig som är gravid

Gravida kvinnor har ofta svårt att hitta en bra sovställning, på grund av den extra belastningen som tillkommer på kroppen. Det finns studier som påvisar att det kan vara bra att sova på sin vänstra sida när man är gravid, på grund av att det ökar blodcirkulationen till hjärtat, samt näringstillförseln till barnet. Det går bra att sova på magen i början av graviditeten, men inte efter det att magen blivit lite större, då det lätt blir obekvämt. Att sova på rygg är inte rekommenderat under slutet av graviditeten, då det faktiskt kan leda till syrebrist hos barnet. 

“Ont i höften när jag sover på sidan gravid”

“Jag får ont i höften när jag sover på sidan”. Det är något som är vanligt att höra från gravida kvinnor. Med tanke på den enorma påfrestning som gravidmagen ger är det inte konstigt. Om man upplever smärta av att sova på sidan är det klokt att testa att sova med en gravidkudde. Den kan placeras mellan benen, under höften eller var man än föredrar, och hjälpa till att minska på trycket från magen och barnet. 

Så vilken sida ska man sova på egentligen?

Vi är alla olika, och därför kan man inte riktigt påstå att det finns en optimal sovställning som passar alla. De flesta experter menar att den bästa sovställningen är att sova på rygg, då det ger komplett stöd för rygg, nacke och övriga kroppen. Om man däremot lider av ryggont eller andra problem kan det vara svårt att sova på rygg.

Om du har en sovställning som du trivs med idag finns det ingen anledning att försöka hitta en ny. Om du däremot har en sovställning som du anser vara bekväm, men som leder till att du vaknar upp med smärta eller sover oroligt – då kan det vara klokt att testa en ny. Man kan dessutom testa att reglera sin sovställning med hjälp av kuddar i olika storlekar, eller testa en helt ny madrass. Passa även på att läsa vår artikel Bästa madrassen 2023 – Topp 10 bäst i test.

Testa en madrass från Emma madrass med exklusiv rabattkod

Din madrass spelar stor roll i hur bra du sover. Oavsett sovställning, kommer du förmodligen inte att sova bra om du inte har en bra madrass. Om du har testat olika sovställningar utan att hitta ett bra resultat kan problemet hellre ligga i din madrass. Den kanske är för mjuk, för fast eller opassande av andra anledningar. 

Om du vill testa en ny madrass rekommenderar vi att du klickar hem en från våra vänner på Emma Madrass. De erbjuder ett bra urval av högkvalitativa madrasser som vunnit bäst i test flera gånger, och som går att anpassa efter dina behov och önskemål. Emma erbjuder dessutom 100 dagars provsömn för alla deras kunder. Det innebär att du kan klicka hem en madrass och sova på den upp till 100 dagar, innan du bestämmer dig för om det är en bra match för dig. Spana in Emmas utbud på deras webbplats, och testa en av deras madrasser redan idag!

Bloggen är skriven av:

Jenny
Jenny
Hej hej! Mitt namn är Jenny, jag är 26 år gammal och uppvuxen strax utanför Stockholm. Tränar rätt mycket på fritiden och älskar att inspirera och dela med mig av livets alla delar. Några av min hobbys/intressen innefattar vinkvällar med vänner, kläder/mode, matlagning och inredning. Delar gärna med mig av saker jag upplevt, man kan säga att jag är lite som en öppen bok, där jag tar mig friheten att skriva av mig.

Relaterade Bloggar