Det har varit enorma diskussioner angående elen och elpriserna under de senaste månaderna och många är osäkra på vilket elbolag de ska välja, om de ska ha fast eller rörligt elavtal och vad som egentligen är bäst. Vi har samlat våra bästa tips och råd för hur du kan tänka när du väljer ett nytt elavtal – och såklart om fast eller rörligt är bäst.
Välj rätt elbolag
Det finns många elbolag i Sverige och alla erbjuder olika saker. Om du velar mellan olika elbolag kan det vara bra att se över deras alternativ för sina avtal – erbjuder de bara fast elpris, bara rörligt eller kan du välja mellan båda två? Fast elpris innebär att du tecknar ett fast avtal som kostar lika mycket varje månad. Rörligt innebär att priset kan höjas och sänkas beroende på hur mycket elen kostar för elbolaget. Många tycker att fast elpris är bäst, men bara för att man tecknar ett fast elavtal betyder inte det att man kommer undan billigare. Faktum är att rörligt elpris i regel är billigare, men i speciella situationer (som den vi befinner oss i nu) kan ett rörligt elavtal betyda enorma prishöjningar.
Att tänka på när du förbrukar el
Något som kan vara bra att tänka på, oavsett om du använder ett fast eller rörligt elavtal, är hur du förbrukar din el. Det är trots allt din elförbrukning som lägger grunden för hur mycket du betalar – både med fast och rörligt elpris. När du tecknar ett fast elpris baseras priset på din elförbrukning per månad, medan ett rörligt kan höjas och sänkas beroende på pris och förbrukning.
Dels är det viktigt att vara medveten om hur elpriserna förändras under dygnet, dels hur mycket el du faktiskt gör av med. När elpriserna är dyra kan det vara klokt att försöka snåla på elen så mycket som det går. Diska för hand, försök att tvätta när elpriset är som lägst och ha inte lampor tända i onödan.
Så hur ska man egentligen tänka då? Ska man välja fast eller rörligt elavtal? Vad finns det för för- och nackdelar med de båda alternativen? Vi kommer här nedan att lista några punkter som ger dig lite mer information om vad de båda alternativen innebär.
För- och nackdelar med fast elpris
- Fördelar
- Du har samma pris varje månad
- Du behöver inte oroa dig för att ditt elpris varierar
- Nackdelar
- Fast elpris är oftast dyrare än rörligt
- Du får inte billigare el trots att du gör av med mindre el
- Du betalar extra för risken som elbolaget tar med att erbjuda fast pris
För- och nackdelar med rörligt elpris
- Fördelar
- Du betalar för elen du gör av med
- Du kan själv styra över priset genom att göra av med mindre el
- Du behöver inte betala riskavgiften
- Nackdelar
- Ditt elpris kan variera enormt
- Du blir mer påverkad när elpriserna stiger
- Du kan inte planera i förväg för dina kostnader
Rörligt eller fast elpris lägenhet / villa
Som ni såg i listorna här ovanför finns det alltså för- och nackdelar med båda delarna. Förutom det som vi tog upp nu kan man även gynnas av att välja fast eller rörligt elavtal beroende på om man bor i hus eller villa – då storleken på bostaden spelar stor roll i elkostnaderna.
För dig som bor i en liten lägenhet är det ofta billigast att välja ett rörligt elavtal, då du inte gör av med lika mycket el som någon som bor i villa. På så vis kan du komma undan riktigt billigt på somrarna, och inte heller behöva betala lika mycket på vintern för uppvärmning. Om du däremot bor i hus kan fast elavtal vara bättre, då en prishöjning på elkostnaderna kan innebära enorma kostnader. Under det senaste året då elpriserna skenat har många husägare med rörligt elavtal vittnat om att de fått betala tio gånger så mycket som de brukar, på grund av att elpriserna är så pass dyra.
När på dygnet är elen billigast?
Något som många undrar över är när på dygnet elen är som billigast. Det finns faktiskt en skillnad i eltaxan beroende på tidpunkter, och det kan vara bra att veta om när elen är billigast för att kunna optimera sin energianvändning. Genom att hålla koll på elpriserna och hur de förändras över dygnets gång kan du faktiskt påverka dina kostnader, och speciellt om du har ett rörligt elavtal.
Vad påverkar upp och nedgången i pris (utbud vs efterfråga)
I regel är elen som dyrast på morgonen mellan 7 och 9. Även under kvällstid, mellan 17–19 är elpriset högre. Tidigare har elen varit billigare efter 18 på kvällen, men i nuläget börjar prissänkningen vid ungefär 22, och det blir successivt billigare och billigare – fram tills 05 på morgonen när elpriset höjs igen. Den absolut billigaste tiden på dygnet är faktiskt mellan 02–04 på morgonen, så om du har möjlighet att köra tvätt- och diskmaskin då, gör det!
Det som påverkar elpriserna är i grund och botten utbudet och efterfrågan. Under de dyraste tiderna på dygnet är det flest personer i landet som använder elen – vilket innebär att den också kostar mer. Under nattetid är det sällan någon som kör tvättmaskin, har på lampor eller förbrukar el överhuvudtaget – vilket innebär att elen då är billigare!
Greenely kan hjälpa dig att hålla koll på din elförbrukning
Ett elbolag som verkligen har “hackat” elpriserna och underlättat för människor att styra över sina kostnader är Greenely! Det är ett elbolag som erbjuder en smart app som låter dig få total insyn i elpriser, din elförbrukning och när du bör använda elen för att spara pengar. För dig som letar efter ett nytt elbolag där du verkligen kan kontrollera dina priser kan Greenely vara ett bra alternativ att titta lite närmare på – låt oss förklara hur det fungerar!
Greenely har många bra tips i sin app på hur du ska tänka när du förbrukar el. Här finns information som kan hjälpa dig att använda energi på ett smart sätt, för att spara på både pengar och miljön. Vi rekommenderar verkligen appen för alla som vill få kontroll över sina elpriser och dessutom lära sig mer om hur elpriserna bestäms, vad man själv kan göra för att kontrollera dem och hur man kan spara pengar på sin el.
Greenely app är bra för att se över priset
Så hur fungerar appen? Greenely är ett elbolag som använder sig av smart teknik där du som användare kan se allt från ditt avtal, till de aktuella elpriserna samt hur mycket energi ditt hem gör av med i realtid. Appen kan dessutom anslutas till din uppvärmning, elbilsladdning och solceller. Det är ett elavtal och en otroligt smart app som ger dig total insyn i allt som rör din el – bra va! Du betalar dessutom för vad elen kostar i realtid, och kan som tidigare nämnt själv styra över dina kostnader genom att göra av med elen när den är som billigast.
Greenely vs Tibber
Det finns andra företag som erbjuder liknande tjänster, som till exempel Tibber. Både Greenely och Tibber erbjuder elavtal med timpris och insyn i elförbrukningen – precis som vi gick igenom tidigare i det här inlägget. I grund och botten fungerar de båda tjänsterna på samma vis, men vi rekommenderar dig såklart att se över vilken av dem som är billigast för just dig att använda.
Ladda ned Greenely app
Om du är intresserad av Greenelys elavtal och app, kan du ladda ned den direkt från App Store eller Google Play, och du kan även kontakta dem direkt via deras hemsida för mer information. Ibland har Greenely dessutom en inbjudningskod som ger dig rabatt på ditt elavtal!
Sist men inte minst vill vi såklart höra mer från våra fina följare – vilket elbolag använder ni? Har ni koll på hur mycket ni spendera på el varje månad, och hur mycket energi ni gör av med? Berätta gärna i kommentarerna!
Glöm sedan inte heller bort att läsa vår blogg Hur väljer man elbolag när elpriserna skenar? för fler tips om hur du kan hitta rätt elavtal för ditt hushåll.