Vilken matkasse är bäst i Sverige? Läs vår kompletta köpguide

Vilken matkasse är bäst i Sverige? Läs vår kompletta köpguide

Vilken matkasse är bäst i Sverige? Läs vår kompletta köpguide

Vilken matkasse är bäst i Sverige? Läs vår kompletta köpguide

Vilken matkasse är bäst i Sverige? Läs vår kompletta köpguide

Vilken matkasse är bäst i Sverige? Läs vår kompletta köpguide

De senaste åren har det blivit väldigt populärt att beställa hem den tidsbesparande matkassen och vi kan förstå varför! Företagen har utvecklat, anpassat och förnyat sina koncept för att möta den mest kräsna matälskaren. Men det stora utbudet har även bidragit till att det kan kännas svårt för många att välja en matkasse som känns helt rätt. I den här guiden har vi samlat de bästa matkassarna på marknaden för hela 2022. Här får du allt du behöver veta om respektive leverantör och vad du bör tänka på när du ska välja matkasse. Allt du behöver göra är att följa vår guide för att komma fram till ett val som fyller alla dina behov.

Typer av matkassar

 • Vegetarisk: Denna matkasse passar den som äter vegetarisk kost eller den som är nyfiken på att testa det vegetariska köket. Tänk på att vegetariska matkassar inte enbart innehåller frukt och grönt. Många recept kan innehålla både ägg, mjölk och ost. Hos de allra flesta leverantörer går det att kombinera de vegetariska recepten med kött och fiskprodukter.
 • Glutenfri: Matkassar med glutenfria ingredienser är ett perfekt alternativ för den som är allergisk eller vill undvika gluten i sin kost. Vissa leverantörer kör helt glutenfria matkassar, medan det hos andra går att mixa olika recept. Det ger dig som kund en stor variation på glutenfria alternativ.
 • Vegansk: Fler och fler har börjat äta en vegansk kost. Denna kosthållning går ut på att enbart äta produkter från växtriket med fullständig uteslutning av animaliska produkter. Det innebär att veganer varken äter honung eller mjölkprodukter, till skillnad från vegetarianer. För den som är ovan med vegansk kost kan det vara svårt att veta hur mycket mat man bör äta för att få i sig ett dagsbehov. Därför är en vegansk matkasse ett perfekt alternativ: maten planeras och förbereds av utbildade kockar, så att du kan känna dig trygg med att få allt du behöver i din måltid. Det animaliska proteinet ersätts vanligtvis med proteiner från växtriket, exempelvis baljväxter.
 • Ekologisk: Det finns flera fördelar med att välja ekologiska matkassar. I de ekologiska alternativen finns nämligen enbart produkter som odlats i certifierade jordbruk. Den ekologiska matkassen garanterar att maten är fri från farliga bekämpningsmedel, kemiska tillsatser samt att den inte är genmodifierad. Många ekologiska matkassar är vegetariska, men det finns en del alternativ som även innehåller kött, fisk eller fågel. I sådana fall har även dessa livsmedel producerats med ekologisk standard. En matkasse som är ett skonsam både för dig, dina barn och miljön!
 • Matkasse för barn: Vissa leverantörer erbjuder barnkassar! Precis som det låter är det matkassar som är anpassade för barn. Både recepten och livsmedlen gör att ditt barn får vara delaktig i matlagningen. Testa en barnkasse för att introducera nya maträtter eller bara för att underlätta matlagningen där hemma. Oavsett orsak är barnkassen ett energi- och tidssparande alternativ för barnfamiljen.
 • Laktosfri: För den som är laktosintolerant kan både handling och matlagning vara komplicerad och tidskrävande. Med matkassar som är laktosfria behöver du inte tänka på krångliga recept och inköpslistor. Vissa matkassar går att få både laktos- och glutenfria på samma gång.
 • Flexitarian: Den här kassen är för dig som inte vill utesluta kött, fisk och fågel helt ur din kost, men som är nyfiken på det vegetariska köket. I flexitariankassen får du flera olika köttbaserade recept, varvat med vegetariska. På så vis kan du få det bästa av båda världar!
 • Färdiglagade matlådor: Detta är en hyfsat ny tjänst som vissa matkasseleverantörer har börjat erbjuda sina kunder. Vissa erbjuder helt färdiglagad mat, medan andra har delvis förberedda komponenter. Maten är komponerad och tillagad av riktiga kockar och är därför både smakfull och näringsrik. Ett fantastiskt tidsbesparande alternativ för dig som inte får tiden att räcka till!

HelloFresh matkasse

Denna leverantör har slagit sig in på den svenska matkassemarknaden under 2019, men har funnits i Tyskland sedan 2011. Hellofresh koncept är att erbjuda färska råvaror och enkla middagar för att spara tid. Vid varje beställning får du välja bland cirka 20 olika recept och därefter plockas tillhörande livsmedel ihop i din kasse. Livsmedlen är noga beräknade för att undvika matsvinn. Välj mellan klassiska, vegetariska, barnvänliga och snabba & enkla recept.

Hellofresh tar stor hänsyn till klimatet och hållbarhetsfrågor, därför är de flesta livsmedlen producerade i Sverige. Alla recept som innehåller kött och kyckling är till exempel från svenska gårdar.

Helt enkelt en matkasseleverantör som passar de flesta. Men för dig som äter vegansk eller laktosfri kost får du se sig om efter en annan leverantör, eftersom de inte erbjuder dessa två alternativ.

 • Erbjuder: Kött och grönt, familjevänlig-, vegetarisk-, Kalorismart-, Pescetarian- och snabb & enkel matkasse.
 • Leverans: Erbjuder flera olika leveransdagar och tider, se hemsida för mer info. Levererar till ett större antal områden och adresser, se hemsida för mer info.
 • Antal personer: 2-4
 • Antal dagar: 3-5
 • Tillagningstid för måltider: ca. 15-45 min
 • Pris: 549–969kr
 • Övrig info: Ingen bindningstid, råvaror mestadels från lokala leverantörer, möjlighet att skräddarsy sin matkasse.

Vill du testa HelloFresh – Klicka här och spara på dina två första kassar. Du kan även pausa när du vill utan någon kostnad.

Linas Matkasse

Linas matkasse är känd som en av de första sedan starten av matkasseeran under 2000-talet. Bolaget grundades 2008 av dietisten Carolina, med visionen av att erbjuda det svenska folket enkla men näringsrika och välkomponerade måltider. Över 100 miljoner matkassar senare är Linas matkasse en känd leverantör och finns numera i både Norge och Danmark. Hos Linas matkasse hittar du något för alla. De erbjuder ett brett utbud av matkassar och det märks att de är en av de äldsta leverantörerna på marknaden – de vet vad deras kunder vill ha och behöver. Recepten är enkla och går snabbt att tillaga. Samtliga livsmedel är ekologiska och de flesta ingredienserna är svenskproducerade. Du kan välja bland deras färdigkomponerade matkassar eller skräddarsy en åt dig själv. Välj bland menyerna i de olika kassarna och testa något nytt varje vecka. Detta är en unik tjänst som många andra matkasseleverantörer inte erbjuder idag. På grund av den höga graden av flexibilitet är Linas matkasse definitivt ett alternativ som passar alla.

 • Erbjuder: Original-, barnfamilj-, lättlagad-, inspirerande-, veg & flex- och 15-minuterskassen
 • Leverans: Söndagar och måndagar kl. 17-22.
 • Antal personer: 2-6
 • Antal dagar: 3-5
 • Tillagningstid för måltider: 15-45 min
 • Pris: Från 429 kr
 • Övrig info: Fri frakt, ingen bindningstid, använder svenska råvaror.

Vill du prova Linas Matkasse – Klicka här.

BetterFeast matkasse

BetterFeast är relativt ny på den svenska marknaden men har funnits sedan en tid tillbaka i Danmark. Konceptet är enkelt, de erbjuder färdiglagade matlådor för att du som kund ska få tid till annat. Med färdiglagad mat slipper du bland annat att lägga tid på att handla mat och att förbereda den. Deras matlådor värms snabbt upp i ugn eller mikro beroende på vad du själv föredrar. Ett enkelt och väldigt tidsbesparande koncept! På deras hemsida kan du själv välja vilken matkasse du vill ha. Varje vecka presenteras en ny meny som du kan se i förväg. På så vis vet du vilka maträtter som kommer levereras i nästa kasse. Deras viktminskningskasse innehåller alla dagens mål som är noggrant beräknade och kalkylerade näringsmässigt. Perfekt för dig som vill gå ned i vikt men som inte vet hur du bör sköta kosten. Denna matkasseleverantör erbjuder inte något helt veganskt, vegetariskt, gluten eller laktosfritt alternativ och därför passar den inte alla. Men för dig som älskar husmanskost och värdesätter bra råvaror är det ett perfekt alternativ som förenklar din vardag!

 • Erbjuder: Färdiga matlådor, välj bland: familj-, viktminsknings-, vardags-, och bootcamplådan.
 • Leverans: Måndagar kl. 17-22. Levererar till alla städer i Sverige med undantag för icke överbryggade öar. Dubbelkolla att de levererar till ditt postnummer på deras hemsida.
 • Antal personer: 2-5
 • Antal dagar: 3-5
 • Tillagningstid för måltider: Endast upptining
 • Pris: 599- 1400kr
 • Övrig info: Fri leverans, ingen bindningstid, erbjuder färdiga matlådor för viktminskning.

Sugen på att testa BetterFeast som din nästa måltid – Klicka här för att beställa din matkasse idag.

Matkomfort matkasse

Matkomfort grundades 2008 i Stockholm med visionen om att erbjuda bra, enkel och nyttig mat. Konceptet är att erbjuda sina kunder delvis färdiglagade rätter för att underlätta så mycket som möjligt i matlagningen. Maten produceras av kockar i storkök, vilket garanterar smaken på varje måltid. Något unikt med Matkomfort är att de har skapat en fullständig matkasse. Det innebär att du som kund inte behöver köpa till några som helst produkter, inte ens basprodukter, vilket annars är standard hos andra leverantörer. De har satsat på lyxigare råvaror och vill gärna efterlikna mat som serveras på restaurang. Matlådeleverantören har mer eller mindre något för alla, förutom för dig som äter vegansk kost. Recepten är utformade för att smaka så gott som möjligt och för att vara enkla att förbereda. Här har man lagt mindre tid till att utforma näringsrika recept och istället utgått från att det ska smaka så gott det går, med så bra livsmedel som möjligt.

 • Erbjuder: Premiumkassen, vego premium, Sthlmlådan, familjefavoriter, vroomkassen
 • Leverans: Söndagar kl. 14–22 eller måndagskväll. Storstockholm; Uppsala; Bålsta; Strängnäs; Mariefred; Enköping; Nykvarn; Mälardalen;Eskilstuna.
 • Antal personer: 1-8
 • Antal dagar: 3-4
 • Tillagningstid för måltider: 5-20 min
 • Pris: 495 – 2130 kr
 • Övrig info: Leverantör tar tillbaka lådan vid nästa leverans, vissa måltider är delvis färdiglagade av kockar, på hemsidan finns videos med instruktioner.

Testa på Matkomforts premiumkassar? Klicka här och spara på dina första matkassar idag! Eller så kan du läsa en djupare recension om MatKomfort och deras matkasse i vår blogg MatKomfort recension – matkassen som sätter guldkant på vardagen!.

Middagsfrid matkasse

Idén till denna matkasse skapades av trebarnsmamman Kicki under 2007, då det fortfarande inte fanns några matkassealternativ i Sverige. Visionen var att göra det enklare för familjer att laga god, näringsrik mat som både är bra för barnen och för miljön, utan att krångla till det. Middagsfrid erbjuder ett flertal olika matkassar och har dessutom en tjänst som gör det möjligt för dig att lägga till frukost och mellanmål till middagsrecepten. Du kan alltså komponera ihop en hel dags matintag i din matkasse. Leverantören använder sig av recept som är framtagna i samarbete med nutrionister och de många ekologiska ingredienser i sina kassar. Recepten är enkla att följa och barnkassen är dessutom rolig att tillaga för hela familjen. Trots att Middagsfrid har ett brett utbud av matkassar erbjuder de varken veganska eller gluten- och laktosfria alternativ. Detta gör att denna matkasse kanske inte fungerar för alla.

 • Erbjuder: Original-, vego-, flexitarian-, Barn-, snabb-, mellis-, frukost- och fruktkassen
 • Leverans: 17–22 söndag/måndag/tisdag; måndag 13–17 i Malmö och Lund. Levererar till ett större antal orter i Sverige.
 • Antal personer: 2-4
 • Antal dagar: 3-5
 • Tillagningstid för måltider: ca. 35 min
 • Pris: 595–945kr
 • Övrig info: Alla basvaror ingår ej, de erbjuder ”nöjd kund-garanti”, har anpassade leveranstider samt 80% mer grönsaker än andra matkassar.

Vilken matkasse ska man välja? 

Här nedan ger vi dig den kompletta guiden inför ditt val av matkasse. Fundera över punkterna nedan och gör ditt val utan att behöva ångra dig!

 • Storlek: Alla matkasseleverantörer erbjuder olika stora matkassar. Vissa har matkassar för ett begränsat antal personer och dagar. Är din familj större behöver du därför välja en leverantör med möjlighet till flera måltider under veckan. Alternativt får du beställa två av samma låda för att komma upp i rätt antal personer. Detta gäller även dig som är ensam i ditt hushåll men ändå vill prova på att beställa en matkasse. Det är nämligen inte alla leverantörer som erbjuder recept utformade för en person, utan de flesta har ett minimum på 2 personer. Om så är fallet är det dock inget som hindrar dig från att beställa, men tänk på att du får två portioner av varje maträtt för att undvika svinn!
 • Allergier: För den som har laktos- eller glutenintolerans är det viktigt att välja en matkasse som tar hänsyn till detta. De flesta matkassar innehåller nämligen både laktos och gluten om inget annat står angivet. De leverantörer som erbjuder laktos- eller glutenfria matkassar använder sig många gånger av bra substitut och recepten är väldigt goda. Det kan självklart även finnas andra typer av allergier. Om så är fallet behöver du titta upp med respektive leverantör ifall det finns risk att maten kommit i kontakt med andra råvaror. De flesta färdiga eller halvt färdiga matkassar produceras nämligen i storkök där det finns möjlighet att olika livsmedel kommer i kontakt med varandra. Välj alltid säkerhet före bekvämlighet!
 • Leveransalternativ: Leverantören behöver givetvis kunna leverera din matkasse till din postadress. Tänk också på att ta hänsyn till vilka dagar som leveranserna körs ut eftersom detta kan variera kraftigt. Vet du med dig att du brukar vara bortrest i jobbet på måndagar kanske det inte är rätt alternativ för dig. Många leverantörer erbjuder dock leverans på olika dagar, men hos vissa är det en fast dag i veckan som gäller. I den här guiden har vi gett dig en överskådlig bild av leveransalternativ för olika matkasseleverantörer. Tänk på att listan ständigt uppdateras och utvecklas, ta därför för vana att alltid kontrollera på respektive företags hemsida innan du väljer matkasse.
 • Innehåll: Vad är viktigt för dig? För vissa är det viktigt att hålla koll på kalorier, för andra är det mer viktigt att innehållet i maten är näringsrikt och varierat. Vissa matkasseleverantörer har satsat på matlådor som en nyttiga och kalorisnåla, medan andra har struntat i den aspekten och istället fokuserat på smakupplevelsen. Om det är viktigt för dig att enbart använda ekologiska ingredienser och livsmedel finns det leverantörer som även erbjuder detta. Många företag idag har ett miljötänk, men långt ifrån alla har helt ekologiskt innehåll i sina matkassar. Är detta viktigt för dig bör du därför välja leverantör som enbart använder ekologisk varor i sin matkasse.

Fördelar med matkasse

 • Det är tidsbesparande: Du slipper att planera och handla maten, i vissa fall behöver du inte heller tillaga den. På så vis kan du få mer tid till annat som du tycker om, kan det bli mycket bättre?
 • Du minskar matsvinnet: Hos de allra flesta matkasseleverantörer kommer ingredienserna i exakta mått, vilket gör att det aldrig blir över något och du slipper slänga. Hållbart.
 • Du får i dig det du behöver: De flesta matkassar är noggrant komponerade och planerade av kockar och nutrionister. På så sätt kan du känna dig trygg i att du får i dig ett dagsbehov av viktiga näringsämnen med kost från hela kostcirkeln.
 • Lättare att kontrollera din vikt: Med matkassar blir det lättare att avstå snabbmat eftersom det går så snabbt och lätt att laga maten själv. Dessutom får du precisa portioner som gör det lättare att kontrollera hur mycket mat du äter.
 • Roligare matlagning med hela familjen: Matlagning som är kul för alla, även familjens mindre medlemmar. När barnen får vara delaktiga i måltiderna är det lättare att få dem att testa nya maträtter och även nyttigheter som frukt och grönt.

Nackdelar med matkasse

 • Det är lite dyrare: Matkassar är dyrare än om du skulle handla alla ingredienser och laga maten själv från grunden. Du betalar alltså en del extra för servicen, det du får tillbaka är dock mer tid till att göra annat än att handla och laga mat.
 • Svårt för den med allergier: Har du allergier så kan det bli svårt att hitta en matkasse som passar dig eftersom de inte går att skräddarsy på detaljnivå. Många leverantörer erbjuder dock laktos- och glutenfria matkassar, men långt ifrån alla.
 • Leveransberoende: Beroende på vart du bor i landet kan det vara lättare eller svårare att få leveranser. Vissa matkasseleverantörer har nämligen ett begränsade områden dit de levererar, medan andra har ett större spann. Vet du med dig att du bor på en avsides ort kan det därför vara svårt att beställa matkasse till dörren

Om KöpKompassen

Att navigera bland det stora utbudet av valmöjligheter vid varje konsumentköp online kan vara en utmaning. Vårt team ägnar timmar åt att kartlägga, söka igenom forum och läsa konsumentrecensioner, även för de mest grundläggande hushållsprodukterna, för att sen summera informationen i tydliga och precisa jämförelser.

Bli en del av de tusentals människor som varje dag förlitar sig på KöpKompassen för att hjälpa dem fatta smartare köpbeslut. Vi hjälper våra läsare att spendera sina pengar klokt och hitta rätt produkt för deras specifika behov. Våra oberoende expertråd och datadrivna köprekommendationer ger dig möjlighet att hitta den bästa produkten för just dig.

Vi använder oss av data för att bättre förstå beslutsfattandeprocessen och därigenom kunna presentera den bästa produkten för varje användare. Vi anpassar våra jämförelser efter det som är viktigt för våra användares behov, oavsett om de är specifika eller mer generella. Vi håller vårt innehåll uppdaterat, letar ständigt efter nya leverantörer och produkter att jämföra, och vi är snabba på att ta bort de som är föråldrade eller inte längre uppfyller våra krav.

Våra rankningar ändras kontinuerligt baserat på våra egna algoritmer som bearbetar data för att identifiera högpresterande produkter och skräddarsy rekommendationer exakt efter vad våra läsare söker.

Vårt senaste publicerat innehåll